אוניברסיטת בר-אילן תארח מאות חוקרים מרחבי העולם בכנס השנתי של האגודה הבינלאומית לחקר החברה בישראל
הכנס הגדול ביותר באקדמיה הישראלית מאז פרוץ הקורונה יתקיים באוניברסיטת בר-אילן בין התאריכים 27-29 ביוני. במסגרת הכנס יתארחו 500 חוקרים אוניברסיטאות מובילות בעולם כמו הרווארד, ייל, פרינסטון, UCLA, אונ’ טורינו וכן מכל אוניברסיטאות המחקר בישראל. את הכנס מובילים פרופ’ לילך רוזנברג-פרידמן ופרופ’ חזקי שוהם מאוניברסיטת בר-אילן והוא יתקיים בשפה האנגלית.
בתאריכים 27-29 ביוני, יגיעו לישראל כ-500 חוקרים להשתתף בכנס השנתי של האגודה לחקר ישראל (Association for Israel Studies – AIS), המתקיים השנה באוניברסיטת בר-אילן בהובלת.
ה-AIS, Association for Israel Studie, היא אגודת חוקרים בינלאומית המוקדשת למחקר האקדמי והמקצועי של החברה הישראלית. המפגש השנתי שלה מתקיים פרונטלית ולא וירטואלית.
הכנס יציע יותר מ-90 מפגשים מקבילים ופאנלים במספר מקומות בקמפוס המתמקדים כמעט בכל היבט של החברה הישראלית, מאדריכלות ואמנות עד חרדים מודרניים, ממגדר, דיפלומטיה ופוליטיקה עד לציונות ולישראל בעיניים אמריקאיות. המשתתפים מגיעים מאוניברסיטאות מובילות בארץ ובעולם.
“כידוע, החופש האקדמי לנהל מחקר חסר משוא פנים של ההיסטוריה, הפוליטיקה, המשפט והתרבות של החברה הישראלית נמצא בסכנה. אוניברסיטת בר-אילן, מרכז צומח של אקדמיה דינמית, מגוונת ותוססת במרכז הארץ, גאה להפגיש בין חוקרים בינלאומיים המנהלים מחקר חדשני ומגוון על ישראל”, אומר פרופ’ חזקי שוהם, מהתכנית ללימודי פרשנות ותרבות של בר-אילן. פרופ’ שוהם הוא יו”ר הכנס יחד עם פרופ’ לילך רוזנברג-פרידמן, ראש המחלקה ללימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה ע”ש מרטין (זוס).
פרופ’ שוהם יוביל מושב מיני-מליאה שכותרתו “ישראל והתפוצות: האם סימטריה אפשרית?”. פרופ’ רוזנברג-פרידמן תוביל פאנלים בנושא לימודי ישראל והוראת ישראל, ואימהות ואבות: זקנה ביישוב בשנות ה20-50.
חוקרים נוספים מאוניברסיטת בר-אילן יציגו מחקרים העוסקים בסוגיות מגוונות. ד”ר איציק פס, מזכיר הכנס, שהוא גם מרַכז המרכז לחקר האשה ביהדות ע”ש פניה גוטספלד הלר, והמכון לחקר השואה על שם ארנולד וליאונה פינקלר, ירצה על ההצלחה והכישלון של תנועת “הכנענים”, פרופ’ ג’ודי באומל- שוורץ, מהמחלקה לתולדות ישראל ויהדות זמננו וראש המכון לחקר השואה תעסוק בניצולות השואה שמתו בזמן שירותן הצבאי בארץ. פרופ’ ג’ונתן ריינהולד, ראש מהחלקה למדעי המדינה וחוקר בכיר במרכז בגין-סאדאת ישוחח על יחסי ארה”ב וישראל בהווה ובעתיד, ד”ר גל יעבץ יציג את מחקרו בשיתוף פרופ’ ג’ני ברונשטיין ראש המחלקה למדעי המידע על השימוש ברשתות החברתיות בחמש ערים מרכזיות במהלך אירועי “שומר החומות”, פרופ’ איתן גלבוע מבית הספר לתקשורת יסביר איך התרמילאים הישראלים בהודו עודדו דעת קהל חיובית על ישראל, ופרופ’ מוטי נייגר מבית הספר לתקשורת יסביר איך השימוש בביטוי “ועוזריהם”, הלקוח מהמשפט “הנאצים ועוזריהם” ברשתות החברתיות, בהקשרים שלא מתייחסים לשואה, יוצר קיטוב ופילוג.
ד”ר טלי פרקש, מהתוכנית ללימודי מגדר תציג את הקונפליקט שגברים חרדים מתמודדים איתו בלימודים באקדמיה, ד”ר שרון חליבה-אמיר תדון בסיקור התקשורתי של שלושה עיתונים מובילים ביחס לשישה חברי כנסת ושרי קבינט מהקהילה הגאה, ד”ר רועי הורוביץ מהמחלקה לספרות משווה והמרכז ללימודי ישראל באוניברסיטה האמריקאית, ירצה על אסטרטגיה של שתי שחקניות מובילות, שורדות שואה, לשמר את השיח על השואה בישראל.
בערבים יתקיימו אירועי תרבות כמו הרצאת מפתח של הפילוסופית והפוליטיקאית לשעבר יולי תמיר; וכן הופעה של להקת “כלים שלובים”, תוכנית המתקיימת באוניברסיטת בר-אילן המשתמשת במוזיקה לעידוד תקשורת בין תלמידי מוזיקה לילדים עם אוטיזם, בני נוער בסיכון ואוכלוסיות מודרות נוספות בהובלת המחלקה למוזיקה ובשיתוף עם אקי”ם ישראל. בנוסף, ד”ר רועי הורוביץ ינחה אירוע תרבות עם ליא קניג, זוכת תואר דוקטור לשם כבוד מאוניברסיטת בר-אילן.