שנת הלימודים תשפ”א בפתח, וסטודנטים רבים הולכים לשהות שעות רבות מול המחשב והזום. מסקר שהועלה בחודש יוני, אחד מכל חמישה סטודנטים, לא ימשיך את שנת הלימודים שלו, הסיבה: האוניברסיטה\המכללה לא באה לקראתם כספית. חלק מכספי הלימודים לא כוללים רק שכר קורסים, אלא גם דמי אבטחה, סל רווחה וניקיון, כאשר את רוב הדברים הסטודנטים אינם מקבלים, משום שהם לומדים בבית.
יובל הולצמן, בת 22 מחיפה, תחל את שנת הלימודים שלה בתואר סיעוד באוניברסיטת בן גוריון שבבאר שבע. השנה תעלה כ-11 אלף ₪, בזמן שכל 12 הקורסים שלה יתנהלו בזום. אך בסמסטר ב’, תחל את הלימודים הפרונטליים בבית החולים סורוקה גם אם הקורונה תמשיך. הולצמן, משלמת בנוסף שכר דירה של כ-1200 ₪, ולמרות זכאות לסל שיקום מביטוח לאומי, מפחדת מההתמודדות הכספית במהלך השנה.
מיכל ינושבסקי, סטודנטית נוספת מאוניברסיטת בן גוריון, מספרת שלומדת רפואה ותחל את השנה השנייה שלה בפקולטה, ותשלם 18 אלף ₪. יחד עם זאת, בשנה שעברה שילמה על שני קורסים שלבסוף התבטלו, ומהאוניברסיטה נמסר כי זה יתקזז בתשלום של השנה השנייה, מה שבפועל לא קורה והסטודנטים שילמו שכר לימוד שנתי כרגיל. גם ינושבסקי משלמת שכר דירה שעומד על כ-3100 ₪, ולדבריה לא מקבלת שום הטבה מהאוניברסיטה. מבירור קצר, הסטודנטים יכלו לוותר על תשלום על סל דמי הרווחה בשליחת טופס קצר למחלקה, אך מי שלא הספיק עד התאריך הנקוב, לא יוכל לקבל החזר. מהאוניברסיטה לא נשלח שום מייל על כך, אלא רק סטודנטים ששיטטו באתר האוניברסיטה.
שני סטודנטים שיחלו את שנת הלימודים שלהם באוניברסיטת תל אביב ואוניברסיטת חיפה, ישלמו שכר לימוד של כ-11 אלף ₪ והכל יתנהל בזום, שניהם לא משכירים דירה עקב הקורונה, שחוששים שלא יצליחו לעמוד בזה. מסטודנטית לחשבונאות באוניברסיטת בר אילן, נמסר כי בשנה דאז התבטלו לה מספר שיעורים שלא יכלו להתנהל דרך הזום, ובשנה הקרובה תצטרך לשלם קרוב ל-20 אלף ₪, סכום לא מובטל לאוניברסיטה ולא למכללה, גם שם כל השיעורים יתנהלו בזום. אוריין יפה, סטודנטית במכללת בראודה, תשלם השנה קרוב ל-11 אלף ₪.
בר איגל, סטודנטית שלומדת במכללת האקדמית תל אביב יפו, תתחיל את השנה השלישית שלה בזום ותשלם כרגיל שכר לימוד של 13 אלף ₪. משלמת למעונות המכללה כ-2,500 ₪ ועוד תשלומים בנפרד של מים, חשמל וארנונה. רועי גרינולד, סטודנט באוניברסיטת אריאל, ישלם כ-10 אלף ₪ לשנה, כאשר כל הקורסים יתנהלו בזום. בנוסף, נמסר מסטודנטית לסיעוד באוניברסיטת אריאל כי ישנו קורס המחייב לעשותו על מנת להמשיך את שנת הלימודים כסדרה, אך הקורס אמור להתחיל בזמן הסגר, ולאוניברסיטה כרגע אין תשובות.
באוניברסיטת אריאל ניתנה האופציה לוותר על סל דמי הרווחה על סך 449 ₪, לאחר שליחת טפסים ובירוקרטיה. גם באוניברסיטת אריאל וגם במכללה האקדמית יפו, הייתה דרישה לתשלום מקדמה לשנת תשפ”א באמצע שנת תש”פ, ואם לא ישלמו את המקדמה בזמן, לא תינתן האופציה להירשם לקורסים.
לסיכום, נראה כי כל האוניברסיטאות והמכללות לא באות לידי ביטוי בעזרה כלכלית לסטודנטים בהנחה כללית על שכר הלימוד, שכן יש סטודנטים במצוקה כלכלית, או על ידי ויתור על דמי אבטחה וניקיון, אשר הסטודנטים לא מקבלים, משום שהם לומדים מהבית.