בטקס, אשר התקיים בפארק העוצבות בלטרון, נחנכה האנדרטה אשר תוכננה ועוצבה ע”י שלושה סטודנטים מהפקולטה לעיצוב בHIT: נופר כהן – עיצוב פנים, אסא אלבז – עיצוב תעשייתי ודנה זבדי – עיצוב תעשייתי.
צילום: טל קירשנבאום
הפרויקט בוצע במסגרת קורס פרוסמינריון בשנה ג’ בשיתוף פעולה עם עמותת יד לשיריון. את הקורס הנחתה פרופ ‘דנה אריאלי, דקאן הפקולטה לעיצוב לשעבר והשנה הצטרפו אליה המעצב ראובן גבעתיו הפסל דוד פאר. אדר’ נינ ורשבסקי הוביל את שיתוף הפעולה עם העמותה.
מספרת דנה זבדי:
“העיסוק באנדרטה באופן טבעי מייצר קונוטציה של שכול. בניגוד לאנדרטאות קלאסיות, אנדרטה זו איננה עוסקת בשכול, אלא בחוסרן של יחידות אשר סיימו את תפקידן בכוח הצבאי מטעמים שונים. לכן, מתוך הדיונים בקבוצה, החלטנו לעצב אנדרטה אשר מטרת העל שלה היא להנכיח את חוסרן של אותן יחידות באופן ויזואלי:האנדרטה עוסקת ביצירת השלם בחיל השיריון באמצעות החסר. עיצבנו עשרים יחדות זהות בגודלן הניצבות בשורה בזו אחר זו. מכל יחידה מוחסרת צורה שונה, וביחד נוצרת אשליה זה צורה אחת שלמה מהחוסר.
למעשה עיצבנו מערך אשר מאפשר למתבונן לחוות את האנדרטה בצורה שונה מכל זווית. רק מזווית מסויימת מתחיל להיפער חלל עגול בין הלוחות אשר מבטא את החוסר מתוך השלם. כל זווית מייצרת חוויה שונה אצל המתבונן ולמעשה מספרת סיפור”.
בטקס המרגש אשר נערך בפארק העוצבות בלטרון נכחו נשיא המכון,פרופ’ אדוארד יעקובוב, מנכ”ל המכון מר שמואל גולדברג, ראש המחלקה לעיצוב פנים אדר’ ניני ורשבסקי, הסטודנטים אסא אלבז, דנה זבדי ונופר כהן, קצין שיריון ראשי תא”ל גיא חסון, יו”ר עמותת יד לשיריון אלוף (יל’) אודי שני, יו”ר ועדת ההנצחה אלוף (מיל’) יפתח רון טל , פרופ’ אסא כשר, קצינים ומפקדי החטיבות לשעבר.
פרופ’ אדוארד יעקובוב אמר בטקס כי תכנון ועיצוב האנדרטה מגלם בתוכו את חזון המכון הרואה בעשייה למען החברה ערך עליון וכן מדגיש את הרב תחומיות של המכון המשלב לימודים מדיסציפלינות שונות במסגרת חמש הפקולטות שלו. “אני מקוה שבאתר הזה יעברו מדי שנה למעלה ממיליון איש ואנו גאים להיות חלק מהפרויקט המיוחד הזה. אני מאחל לנו המשך שיתוף פעולה עם עמותת יד לשיריון גם בפרויקטים נוספים”.
אלוף (מיל’) יפתח רון טל שיבח את המכון וציין כי ההצעה של HIT שזכתה נבחרה פה אחד מבין הצעות רבות ממוסדות אחרים וכי צוות העמותה התחבר מתוך הערכה רבה לרוח שמוביל נשיא המכון. האנדרטה מפארת את המקום ומביעה בצורה ייחודית את חסרונן של החטיבות שנסגרו ובכך מקיימת מצווה גדולה וחוב לנופלים.