בשנים האחרונות ישנה הבנה כי חינוך הומניסטי הכרחי להתקדמות החברה. מכללת “אוהלו” בקצרין החליטה לשים את החינוך ההומניסטי במרכז. תכנית חדשה מציעה סביבת למידה ייחודית ממנה יוכלו לצמוח מנהיגי המחר, באמצעות שילוב לימודי חינוך והוראה, הכשרה בחינוך הומניסטי, מדריכי טיולים במערכת החינוך ועוד.
המכללה האקדמית לחינוך “אוהלו” בקצרין פותחת לראשונה תכנית לימודים יוצאת דופן – תכנית ‘המדרשה העברית’, שתהווה את חוד החנית של הלומדים במכללה. התכנית נוסדה על מנת להיענות לאתגר הלימודים ההומניסטיים בעידן המודרני, בדגש על החברה הישראלית.
הלימודים ההומאניסטים באקדמיה, במיוחד אלו הקשורים במחשבה ישראלית ויהודית, מצויים במשבר המתבטא בירידה מתמשכת בביקוש ובצמצום הפקולטות למדעי הרוח. בניגוד למשבר באקדמיה פועלות בהצלחה רבה מסגרות לימוד לא רשמיות למחשבת ישראל, לתרבות עברית וללימודים הומניסטיים, דוגמת בתי מדרש לא פורמליים ומסגרות נוספות. דוגמה להצלחה זו, המקיפה אלפי צעירים וצעירות דתיים וחילונים, הן המכינות הקדם־צבאיות. במסגרת המכינות מקדישים אלפי צעירות וצעירים את השנה שלפני גיוסם לצה”ל ללימוד אינטנסיבי של מקורות יהודיים, עבריים וכלליים ועיסוק בנושאים חברתיים. הביקוש העצום למסגרות אלו מעיד על צימאון למדעי הרוח בקרב צעירים ולעיסוק, באופן דיאלוגי, מרתק ולא רשמי בשאלות של זהות, מוסר ותרבות. צימאון זה למסגרות הלא פורמליות נמצא בניגוד לעמדה הרואה את הלימודים ההומניסטיים כ’לא פרקטיים’ או יישומיים. הוא נובע, בין היתר, מהיעדר תחושת רלוונטיות של המסגרות הפורמליות ללומדים.
תכנית המדרשה העברית מציעה גישה חדשנית וייחודית, שנועדה לאפשר לסטודנט לשלב חוויית לימודים המדגישה שיטות לימוד ותכנים רלוונטיים עם תעודות מקצועיות יישומיות, בראשן תעודת הוראה. התוכנית משלבת לימודים פורמליים, תואר B.Ed עם תעודת הוראה בלימודי ארץ ישראל וביהדות, עם לימודי תעודה בחינוך הומניסטי עברי, עיסוק בנושאי ליבה חברתיים, מפגשים עם יוצרים ומובילי דעה בתרבות הישראלית, ותו תקן להדרכת טיולים במערכת החינוך. שלושת היסודות של התכנית הם עידוד חשיבה ביקורתית – רלוונטית, שילוב של למידת פנים וחוץ ופיתוח קהילה לומדת ופעילה. דגש יינתן לנושאים הקשורים לפיתוח מנהיגות ויזמות חברתית. כחלק מתכנית הכשרת המנהיגות, חברי התכנית ייקחו חלק בעיצוב המנהיגותי-חברתי של התכנית.
הסטודנטים שימצאו מתאימים ויעמדו בדרישות הקבלה יזכו במלגת לימודים מלאה ובמלגת מחייה. ההשתתפות בתכנית מותנית בעמידה בדרישות האקדמיות ובהשתתפות בפרויקטים חברתיים בגולן.