לראשונה בישראל מוצגת תכנית אינטגרטיבית למניעת התעמרות במקומות עבודה במסגרת כנס משותף של המכללה האקדמית כנרת ופורום 190, אשר יתקיים במכללה ב-24.3.2022 בהשתתפות חברות הכנסת אפרת רייטן ונעמה לזימי, כב’ השופטת בדימוס הגב’ דיתה פרוז’ינין, עורכי דין בכירים ומומחים בתחום דיני עבודה, וכן נציגים בכירים מהמועצה המקומית דרום שרון וממשרד התחבורה.
הכנס הינו פרי יוזמתם של פורום 190 והמכללה האקדמית כנרת. פורום 190 הינו הפורום הרב מערכתי הראשון מסוגו בישראל אשר שם לו למטרה להעלות את מודעות הציבור לנושא מניעת התעמרות בעבודה. מדובר בכנס בין-תחומי ייחודי, בנושא שהפך למכת מדינה הפוגעת במספר רב של בני האדם, ללא הבדלי דת, גזע, לאום ומין – התעמרות במקומות העבודה.
התעמרות במקומות עבודה הינה תופעה רחבת היקף הכוללת בתוכה מגוון רחב של התנהגויות בין אישיות לא ראויות אשר פוגעות בארגון, בעובדיו או בשניהם. מדובר בתופעה כלל עולמית אשר רבים מתחילים להבין את מרכזיותה והיקף ההשפעה והפגיעה שיש באמתחתה.
הכנס האינטגרטיבי אשר יערך ביום חמישי הקרוב, 24 במרץ 2022, במכללה האקדמית כנרת, יציג את תופעת ההתעמרות בעבודה תוך התבוננות רב מערכתית, ודרך מספר זרקורים אשר יעסקו בהיבטים מגוונים של תופעת ההתעמרות בעבודה, תוך הצגת נקודת מבט אינטגרטיבית לטיפול בתופעה. תפיסה זו מצויה גם בבסיס פעילותו של פורום 190 – הפורום למניעת התעמרות בעבודה, הכולל את מיטב המומחים בארץ אשר עוסקים בהיבטים שונים של התופעה, לרבות מניעותה והטיפול בה. הפורום והישגיו יוצגו לראשונה מעל במת הכנס.
שלושת המושבים/פאנלים הראשונים בכנס יתייחסו להיבטים המשפטיים של תופעת ההתעמרות בעבודה תוך התייחסות לכלים הרגולטוריים השונים הקיימים בתחום ולפעילות של פורום 190 בהקשר לכך. במסגרת זו יוצגו גם שיתופי הפעולה של הפורום עם המועצה המקומית דרום השרון, משרד התחבורה והמכללה האקדמית כנרת, באשר להטמעת נוהל ארגוני למניעת התעמרות בעבודה וטיפול בה, נוהל אשר נכתב על ידי פורום 190.
המושב הרביעי יתייחס להיבטים המחקריים ובמסגרתו יוצגו ממצאים ממחקרים עדכניים שנערכו בתחום ההתעמרות בעבודה.
המושב החמישי יתייחס לנושא התעמרות בעבודה מנקודת מבט טיפולית ויעסוק בזווית המרתקת של הטיפול בנפגעי ההתעמרות בעבודה.
המושב השישי והאחרון אשר יחתום את הכנס, הינו זרקור רב מערכתי ובמסגרתו יתקיימו דיונים בשולחנות עגולים בין-תחומיים במטרה להציע עמדה רב מערכתית אשר תוצג מעל במת הכנס.
בכנס ישתתפו חברות כנסת, נציגי מגזר ציבורי, מומחים מהשורה הראשונה העוסקים בתחום מניעת התעמרות בעבודה: מנהלי משאבי אנוש, משפטנים, מנהלים, פסיכולוגים ומטפלים בבריאות הנפש, פסיכיאטרים, רופאים, עובדים סוציאליים ועוד. הכנס יקנה ידע מקיף כמו גם כלים מעשיים להתמודדות עם תופעת התעמרות בעבודה, מניעתה והטיפול בה.
לדברי חה”כ נעמה לזימי (העבודה), “כדי למגר את תופעת ההתעמרות בעבודה דרושים שינויים רבים, ובתוכם שינוי חקיקה ומדיניות רשמית מצד המדינה. הגשתי את החוק להכרה בתופעת ההתעמרות בעבודה וכן פניתי במכתב לשר המשפטים ושרת הכלכלה בקריאה להצטרפות לאמנה 190 – האמנה הבינלאומית נגד אלימות והטרדה בעולם העבודה, על מנת לייצר הגדרה רשמית ומענים למניעת התופעה. בשנת 2022 אנחנו צריכים וצריכות לזכור שיש לנו אחריות חברתית כוללת, לייצר סביבת עבודה בריאה ומיטיבה לכל עובד ועובדת בכל מקום עבודה.”
ח”כ אפרת רייטן, יו”ר ועדת העבודה והרווחה (העבודה) הוסיפה: “בעולם מתוקן, כנס כזה בכלל לא אמור להתקיים והתעמרות בעבודה צריכה להיות נחלת העבר, אך לצערי גם היום מעל 55% מהעובדים בישראל דיווחו כי חוו הצקות במקום העבודה כך על פי דו”ח משרד הכלכלה. נתון שאמור להדיר שינה מעיני כל אחד ואחת מאיתנו, מקבלי ההחלטות, עובדים ובטח ובטח המעסיקים. כיו”ר ועדת העבודה והרווחה חובתי להמשיך ולפעול ללא לאות עבור זכויות העובדים בישראל ובכלל זה לוודא שמקום העבודה הינו בטוח. לכן הגשתי יחד עם חברי כנסת נוספים הצעת חוק הדורשת לחייב מעסיקים לנקוט אמצעים סבירים למניעת התעמרות, קביעת תקנון למניעה ודרך יעילה להגשת תלונות ונעשה הכל על מנת לקדם אותו ולאשרו בהקדם.”
עו”ס חנה גן, יו”ר פורום 190 ומומחית בטיפול בתחום הנוער והצעירים מסרה: “לאורך השנים, נחשפנו למקרים רבים של פגיעה בעובדים, אשר חוו התעמרות של ממש במסגרת מקום עבודתם. כתוצאה מכך הוחלט על הקמת פורום מומחים הכולל רופאים, פסיכיאטריים, פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, משפטנים, שופטים אשר שמו להם למטרה להילחם בתופעה ההולכת והמתרחבת ולהוביל למיגורה. לצערנו, עדיין לא מדברים עליה מספיק. עובדים רבים משלמים מחיר בריאותי, וכלכלי, אך חמור לא פחות מכך מחיר נפשי. על מנת לטפל בתופעה בצורה הטובה ביותר יש לתת מענה למספר היבטים הנוגעים לתופעת ההתעמרות. לכן הקמתי בעזרת חבריי את פורום 190. מטרתנו היא לפעול למניעת התפשטות התופעה וכן לתת מענה לשלל ההיבטים שיכולים לעזור להתמודד עם תופעת ההתעמרות. מטרתנו היא לא רק לתת מענה כשההתעמרות מתרחשת אלא גם לפעול למניעתה.”
ד”ר יריב איצקוביץ’, חוקר התעמרות בעבודה, ראש המחלקה ללימודי משאבי אנוש במכללה האקדמית כנרת, וחבר בפורום 190 הוסיף: “כמי שחוקר את הצד האפל יותר של ארגונים במשך למעלה משני עשורים, אני רואה בכנס ובשותפות שיש למכללה עם פורום 190 צעד מרכזי בדרך למיגור התופעה. זוהי הפעם הראשונה, גם ברמה העולמית, שקם פורום רב מערכתי להתמודדות עם התעמרות, פורום אשר תוך זמן קצר הגיע להישגים מרובים. אני שמח על כך שהמכללה היא חלק בלתי נפרד מהתהליך.”