סובלים מתסמונת דום נשימה בשינה? האם הרופא אבחן שאתם סובלים מהפרעות נשימה ומנחירות קשות בגלל בעיה רפואית או מסיבה אחרת? האם המומחה המליץ לכם להשתמש במכשיר סיפאפ ואתם זקוקים למידע נוסף על המכשיר?
ישראלים רבים סובלים מהפרעות נשימה בשינה, ובעיקר מתופעה הנקראת תסמונת דום נשימה בשינה. שכיחות תסמונת דום הנשימה בשינה על פי הערכות המומחים היא בין 2 אחוזים ל-6 אחוזים מכלל האוכלוסייה, וכאשר סובלים מיקיצות רבות במהלך השינה, מנחירות קשות ומחרישות אוזניים הגורמות לפגיעה ולסבל באיכות חיי בן או בת הזוג ושאר המשפחה, לרוב הרופא ימליץ על שינה בלילה עם מכשיר סיפאפ.
מידע כללי על מכשיר סיפאפ (cpap)
מכשיר cpap הוא מכשיר מתקדם שנועד לטפל בבעיות הגורמות להפסקות נשימה תכופות במהלך השינה בלילה. אנשים רבים סובלים מהפסקות נשימה בשינה בדרגות חומרה שונות, לעיתים במהלך השינה הם חווים עשרות ואפילו מאות אירועים של הפסקות נשימה כתוצאה מחסימה של מעבר האוויר בדרכי הנשימה העליונות. לרוב, התופעה גורמת גם לנחירות חזקות המפריעות למנוחת בני המשפחה ובעיקר בני הזוג.
מכשיר סיפאפ נחשב כיום לפתרון הפופולרי היעיל ביותר למטופלים הסובלים מהפסקות נשימה בשינה. המכשיר מזרים אוויר בלחץ קבוע וחיובי כדי למנוע את צניחת דרכי הנשימה העליונות וכדי לאפשר מעבר אוויר חופשי לריאות. המכשיר מהווה פתרון יעיל גם אצל מטופלים הסובלים מנחירות חזקות ומרעישות, כאשר הנחירות מהוות את אחד התסמינים המוכרים של תסמונת דום נשימה בשינה.
שימוש קבוע במכשיר במהלך השינה בלילה משפר באופן משמעותי את איכות חייו של המטופל, המכשיר גורם לפתיחת מעברי האוויר וכך המטופל יכול לישון טוב וברצף, ללא יקיצות רבות ובלי לנחור.
למי מתאים מכשיר סיפאפ?
לאחר אבחון במעבדת שינה וגילוי הממצאים הגומרים להפסקת נשימה בשינה, הרופא המומחה ימליץ על שיטת הטיפול המתאימה ביותר. בדרך כלל בשלב הראשוני הרופא ימליץ על טיפול מניעתי כמו שינוי בתנוחת השינה, שינוי תזונתי, הפסקת עישון, צמצום צריכת אלכוהול לפני השינה והפחתת משקל. אם הטיפול המניעתי לא מסייע לרוב המומחה ימליץ על שינה עם מכשיר סיפאפ.
כאשר בוחרים מכשיר cpap יש להתאים את הדגם והמכשיר בהתאם להפרעת השינה ממנה סובלים. יש להתרגל לשינה בלילה עם מסכה על הפנים, תהליך ההסתגלות עשוי להימשך מספר ימים. כדאי לדעת כי ניתן לקבל סיוע כספי לרכישת מכשיר סיפאפ דרך קופות החולים השונות, את המכשיר מזמינים מחברה מקצועית המתמחה בשיווק מכשור רפואי לתחום הנשימתי והרפואי. בשלב הראשון מקבלים את המכשיר לשימוש ביתי לתקופת ניסיון והסתגלות כדי לוודא שהטיפול יעיל ומתאים.
בעת רכישת והזמנת מכשיר סיפאפ יש להתייחס לסוג ולנוחות המסכה על הפנים האף, הספק המכשיר, מידות, רעש עבודה, כיבוי אוטומטי, חוויית שימוש, אפשרות למעשיר לחות כאופציה, ניידות, אחריות ומחיר.