שנת הלימודים האקדמית שהחלה השבוע מסמנת גם את חזרתם של סטודנטים וסטודנטיות רבים לישיבה ממושכת של שעות מול מסך הלפטופ, לעיתים אף בכסאות ושולחנות שכלל אינם מותאמים לביצוע הפעולה. אז כיצד להימנע מלחץ בעמוד השידרה או נימול בידיים? אספנו עבורכם עצות מהמומחים של ביה”ח קפלן
314 אלף סטודנטים ימצאו עצמם על ספסל הלימודים. אבל ספסל הלימודים אינו כתמול שלשום. יותר ויותר סטודנטים נעזרים כיום במחשב אישי, במחשב נישא או בטאבלט לצורך לימודיהם.
״שימוש במחשב אישי מעמיס על הצוואר, הגב והידיים. סטודנטים שמקלידים במשך שעות רבות חייבים להקפיד על הפסקות סדורות ולבצע מתיחות של הידיים והצוואר.” מסביר ד״ר אמיר אורון, מומחה באורתופדיה וכירורגיה של היד במרכז הרפואי קפלן.
עוד מוסיף ד”ר אורון מספר עצות חשובות לסטודנטים החדשים והוותיקים – “ככלל, רצוי שמסך המחשב יהיה בגובה העיניים ושורש היד יהיה ישר. כאשר משתמשים במחשב נישא רצוי להניח את המחשב על שולחן ולא על הברכיים. כך, אפשר להניח את האמה על השולחן ולשמור על שורש כף יד ישר. מעבר לכך, כאשר מחשב נישא מונח על שולחן המסך גבוה יותר מאשר כשהמחשב על הברכיים וכך אפשר להימנע מכפיפה משמעותית של הצוואר. ככל שהצוואר כפוף לאורך זמן רב יותר ובמידה רבה יותר כך עולה הלחץ בתוך מרווחי הדיסק שבעמוד השדרה הצווארי והנזק מצטבר בקצב ניכר יותר. אם מופיע נימול באצבעות או הידיים נרדמות ייתכן שאתם סובלים מתסמונת תעלה קרפלית ויש מקום לביצוע בירור רפואי”.
כסטודנטים, אנחנו משקיעים שעות רבות מול המחשב. הן בשעות של הוראה פרונטלית והן בכתיבת עבודות וסמינרים. “הפסקות הם דבר חשוב מאוד. עבודה רציפה ללא הפסקה יוצרת מתח מיותר על הרקמות ועלולה להוביל לפגיעה הן בגידים בדמות דלקת במרפק כדוגמת מרפק טניס, או להשפיע על העצבים ביד ובאמה בדמות תסמונת תעלה רדיאלית או תסמונת תעלה קרפלית.
החיים הסטודנטיאליים הם מאתגרים. עבודה תחת לחץ, שעות שינה לא רבות כיוון שרבים מהסטודנטים עובדים במקביל ללימודיהם, מטלות לימודיות והרצון ליהנות גם מחיים חברתיים כסטודנטים כולם מעמיסים על השלד. לכן, שמירה על סביבת עבודה נכונה, הימנעות מתנוחות לא נוחות וקבועות ועבודה רציפה בלי הפסקות יכולות לגרום להופעה של מחלות שלד מיותרות.
סטודנטים חכמים ישמרו על אורח חיים חכם וישנו תנוחות ופעילות. כך תהיה שנה אקדמית מוצלחת – ובריאה.