אין ספק שמעסיקים היו מעדיפים שהעובד שלהם יהיה מצד אחד צעיר, מצד שני שלא יעשה מילואים אף פעם (אבל שיהיה יוצא יחידה מובחרת), מצד שלישי שיהיה עם הרבה ניסיון, מצד רביעי שגם יהיו לו כבר כמה תארים. אצלנו, האנשים האנושיים שלא מגזע הרובוטים הלא קיימים, עולה מדי פעם הקונפליקט הזה – מה בעצם יותר יעזור לי בשוק העבודה – תואר שני או ניסיון מעשי? ואת מי יקדמו לתפקיד בכיר יותר, את המלומד או את המנוסה?
שוק העבודה כל כך מאתגר שאתה צריך כל יתרון
או שכל בני העשרים ומשהו כיום הם סופר אינטליגנטים ומשכילים, או שהחברות פשוט הגביהו משמעותית את סף הדרישות שלהן. כך או אחרת, התוצאה היא שלהרבה מקומות אי אפשר להתקבל ללא תואר ראשון וניסיון תעסוקתי בתחום הנדרש.
תואר שני מאפשר לך להתמקצע בתחום שלך
אם אתה עובד במקום עבודה מתגמל וטוב לך, אתה צריך לחשוב איך מתקדמים בעבודה. איך משיגים משכורת גבוהה יותר, טווח אחריות רחב יותר, ביטחון חזק יותר במקום העבודה. תואר שני הוא דרך לגיטימית ביותר לאותת למנהלים שלך שאתה רציני, מתמיד ורוצה ללמוד עוד בתחום שלך. סביר להניח שבחברה שלך ישמחו להיעזר בידע החדש שלך, ולך יהיה קלף מיקוח לקידום.
תואר שני בתחום אחר לחלוטין
צילום באדיבות: pexels.com
מי קבע שאתה חייב תואר שני באותו מסלול לימודים כמו הראשון? אף אחד. אלא אם אתה זקוק ספציפית לידע של תואר מסוים לעבודתך, הרי שאתה יוכל לעשות תואר שני בתחום אחר ואולי אפילו רחוק מאד מהתואר הראשון. חשוב על השילוב הבא: תואר במשפטים ותואר בפסיכולוגיה. תואר בכלכלה ותואר במשפטים. דווקא במשפטים למשל, אתה לא חייב להיות משפטן או לרצות להיות עורך דין כדי ללמוד לתואר שני במשפטים. אתה יכול ללמוד את זה כהשלמת השכלה שתעזור לך להבין יותר חוזים, להבין לעומק ולבצע בהצלחה גדולה יותר מהלכים עסקיים, משא ומתן עם לקוחות וספקים ועוד. דווקא תואר שני בתחום אחר יכול לפתוח לך דלתות לא רק לקידום בחברה בה אתה עובד, אלא גם עבור עצמך: אולי תשקול קריירה עצמאית, או תחליט לעבור לחברה גדולה ומתגמלת יותר, עכשיו כשאתה מבוסס יותר מבחינת השכלה וידע?
ניסיון הוא חשוב, אבל עודף ניסיון זה בעיה
לפעמים במקומות עבודה מסתכלים על אנשים עם הרבה ניסיון כעל “תקועים”. יותר מדי זמן הם היו חלק מהמערכת שהם לא טרחו להתחדש, ללמוד, להתעדכן. לעובדים הצעירים, ולפעמים גם להנהלה, הם נראים כמו אנשים שלא רעננו את הידע המקצועי שלהם הרבה זמן, דינוזאורים שנדבקו לכסא שלהם מול המחשב בדבק נגרים כבר שנים ארוכות, שבחיים לא ינסו לעזוב למקום עבודה אחר, כי מי יקבל אותם? הם לא הכי חדשניים, לא מבינים עניין, לא בחבר’ה. אלה עובדים, שיש עליהם איזו שהיא דיעה שהם צריכים להגיד תודה שעוד לא פיטרו אותם. דווקא עובדים כאלה, אם יעשו תואר שני בתחום משלים או אחר, יוכלו להקפיץ את הערך שלהם משמעותית, כי יהיה להם הרבה מאד ידע – ולפיכך סמכות – בתחומים שגם העובדים החדשים הכי מעודכנים לא מכירים.
מימון תואר שני או אפילו דוקטורט
תואר שני יכול להקפיץ את הקריירה, ולפתוח דלתות גם להנהלה וגם לעבודה טובה יותר. השאלה מי יממן את הלימודים בשלב זה של החיים, שלפעמים גם כוללים כבר משכנתא, ולפעמים גם ילד או שניים? הלוואות חוץ בנקאיות הן הפתרון היחידי שיכול לאפשר לך להמשיך לעבוד ולעשות הכל כרגיל – ועל הדרך תואר נוסף מבלי שזה יכביד לך על חשבון הבנק. היתרון בהלוואה חוץ בנקאית היא כפולה: כשאתה מלווה כסף מהבנק שלך, הוא מתחיל להיות זהיר אתך. לצמצם לך את המסגרת, לא לאפשר לך להיכנס למינוס מעל סכום מסוים ועוד. במסגרת שאיננה קשורה לבנק אתה בעצם לווה כסף, ויכול לקבוע תנאי החזר שנוחים לך, לא כאלה שנוחים לבנק שלך. למשל, אתה יכול לקחת את כל הסכום של תשלום לתואר השני, לקבל תנאי החזר מעולים, פריסה רחבה עם החזר חודשי נמוך, ריבית נמוכה, וגם פירעון ראשון מאוחר ככל האפשר.