שנת הלימודים תשפ”ג תיפתח מחר, יום ראשון, 23 באוקטובר, באוניברסיטת רייכמן עם שבוע ההיכרות המסורתי לסטודנטיות וסטודנטים החדשים. כ-8,400 סטודנטיות וסטודנטים ילמדו השנה באוניברסיטה – מהם כ-3,200 סטודנטים חדשים לתארים ראשון, שני ושלישי (Ph.D) ו-2,300 סטודנטים מ-90 מדינות בבית הספר הבינלאומי.
בית ספר הבינלאומי ממשיך לצמוח גם אחרי הקורונה: 2,300 סטודנטים בינלאומיים מ-90 מדינות בעולם. אוניברסיטת רייכמן ממשיכה לשמור על מעמדה כמוסד האקדמי הבינלאומי הגדול בישראל: כ-2,300 סטודנטים, המהווים כרבע מכלל הסטודנטים, ילמדו לתארים ראשון ושני בשפה האנגלית בביה”ס הבינלאומי ע”ש רפאל רקנאטי. כ-700 סטודנטיות וסטודנטים חדשים יחלו תואר ראשון וכ-400 תואר שני. הסטודנטים הם ברובם יהודים שמגיעים ארצה מכ-90 מדינות בעולם. כ-70% מהם עושים עלייה במהלך או בתום לימודיהם ומעבירים לישראל את מרכז חייהם.
אוניברסיטת רייכמן ממשיכה לפעול להקמת בית ספר פרטי ראשון לרפואה בישראל, על שם דינה רקנאטי, על מנת לסייע בפתרון המחסור הקיים ברופאים בישראל, ולטובת הגדלה מיידית של כמות לומדי הרפואה בישראל. בית הספר יספק מענה לשיעור ההולך וגדל של סטודנטים שנאלצים לצאת לחו”ל על מנת לרכוש השכלה בתחום. בית הספר יעבוד בשיתוף פעולה עם כל מוסדות הרפואה בארץ ועם משרד הבריאות.
מה עוד חדש השנה?
בדרך לפתיחת בית ספר לרפואה נפתחה חטיבה חדשה במדעי החיים
החטיבה תפעל במסגרת בית ספר ברוך איבצ’ר לפסיכולוגיה, ובראשה יעמוד פרופ’ ארנון אפק, המשנה למנכ”ל שיבא, לשעבר מנכ”ל משרד הבריאות ועד לאחרונה ראש תוכנית הרפואה הבינלאומית בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב.
מטרת החטיבה להכשיר את הסטודנטיות והסטודנטים להכיר את המרחב המדעי החדש ולבנות תשתית איתנה לעיצוב דור העתיד בתחומי המדע והבריאות. החטיבה מיועדת למעוניינים להשתלב בלימודי רפואה ולאלה המעוניינים להרחיב את הידע בעולמות המדעיים. הלומדים בחטיבה יהוו חלק מקבוצה מצומצמת, מגוונת ואיכותית. קורסי החטיבה יקנו ידע בתחומי הליבה במדעי החיים, כמו מיקרוביולוגיה, ביולוגיה מולקולרית וביוכימיה, לצד התנסות מעשית.
תואר ראשון במדעי המחשב עם חטיבה בקוגניציה וחקר המוח עם אפשרות להרחבה לתואר ראשון נוסף בפסיכולוגיה
השנה יפתח מסלול לימודים חדש המשלב תואר ראשון במדעי המחשב עם חטיבה בקוגניציה וחקר המוח, שמטרתו לספק לסטודנטיות ולסטודנטים הכשרה רחבה ומולטי-דיסציפלינרית ושליטה והבנה הן של הצד הביולוגי-הקוגניטיבי והן הצד החישובי של למידת מכונה ומודלים מתמטיים.
מעבר לקורסי הליבה של מדעי המחשב, יילמדו במסלול נושאים, כגון: רכישת שפה, זיכרון ולמידה, קשב ומודעות, תפיסה, חשיבה יצירתית ואודות התשתית המוחית של יכולות אלו. סטודנטים שיסיימו את המסלול יוכלו להרחיב לתואר ראשון מלא בפסיכולוגיה עם תוספת של קורסי השלמה.
מרכז רובינשטיין לאתגרים חוקתיים
מרכז רובינשטיין לאתגרים חוקתיים, על שמו של פרופ’ אמנון רובינשטיין, אבי חוקי היסוד בדבר זכויות האדם בישראל, יפעל תחת בית ספר הארי רדזינר למשפטים. מדובר במרכז ראשון מסוגו שיהווה מרכז ידע בדבר ההתמודדות עם אתגרים חוקתיים. בראשו עומדים פרופ’ יניב רוזנאי וד”ר אביגדור (דורי) קלגסבלד מבית ספר הארי רדזינר למשפטים, ופרופ’ ליאב אורגד, מבית ספר לאודר לממשל, דיפלומטיה ואסטרטגיה. המרכז יקיים כנסים, אירועים, ימי עיון וקבוצות חשיבה בתחומי המכון, ובמיוחד פופוליזם ושחיקת הדמוקרטיה, מפעל חוקי היסוד, ישראליות משותפת ואתגרי הטכנולוגיה לחוקתיות. תוכנית הלימודים של המרכז תכשיר סטודנטים בולטים להוביל את דור העתיד של ההנהגה החוקתית בכל הסקטורים.
חטיבה חדשה לניהול סיכוני אקלים בבית הספר לקיימות
בראש החטיבה יעמוד פרופ’ יואב יאיר, דיקן בית הספר לקיימות ומומחה אקלים ואטמוספירה.
במסגרת החטיבה לניהול סיכוני אקלים ילמדו הסטודנטים על האופן בו נערכים במגזרים הציבורי והפרטי לסיכוני אקלים ואסונות, וכיצד ניתן לצמצם את הפגיעה הצפויה במערכות תומכות החיים במדינה. הסטודנטים יירכשו כלים ניהוליים מעשיים המאפשרים תכנון אסטרטגי הערוך להתמודדות עם השינויים הצפויים. החטיבה תכלול קורסים בנושאי ניהול אסונות וחוסן, יציבות משטרית נוכח אסונות, תשתיות לאומיות חסינות אקלים, חדשנות טכנולוגית ועסקית להתמודדות עם סיכוני אקלים ועוד.
הקמת מרכז Student Success שמטרתו לדאוג לרווחה הכללית של הסטודנטיות והסטודנטים
דיקנאט הסטודנטים, בראשות הדיקנית ד”ר עדי קול, פותח השנה לראשונה בישראל מרכז Student Success, שמטרתו לדאוג בצורה מקיפה למגוון היבטי well being – רווחה ובריאות הסטודנטים במובן הרחב – הגופני, הנפשי והחברתי. הסטודנטים כיום, אפילו המצטיינים שבהם, מתמודדים עם סוגיות חדשות – אישיות וקבוצתיות – המחייבות כלים נוספים ומיומנויות שונות שלא נדרשו עד היום. מרכז Student Success יעניק סיוע והדרכות בנושאים שעלה צורך בהם: התמודדות עם חרדות וקשיים רגשיים אחרים, התמודדות עם תקופת הבחינות, התנהלות פיננסית, ועוד.
קורס אתיקה בעידן הדיגיטלי לסטודנטים בבית ספר אפי ארזי למדעי המחשב
הקורס בהובלת ד”ר ג’רמי פוגל, מרצה לפילוסופיה, יעסוק במשקל הערכי והמוסרי של העיסוק בפיתוח טכנולוגיות. הקורס יחבר בין פילוסופיה ושאלות אתיות עתיקות – מסוקרטס, דרך אריסטו ואפילו מארקס – ובין הסוגיות שמעלה העולם הדיגיטלי העכשווי. מטרת הקורס לפתח חשיבה ביקורתית כלפי הטכנולוגיה והמציאות שהיא יוצרת בחיינו, אל מולdeep fake , המציאות המדומה, ועוד, ולהעלות מודעות ואחריות לנושאים אלה בקרב הסטודנטים בעבודתם בתחום בעתיד.
קורס פסיכולוגיה מבצעית
לראשונה, ייפתח השנה בבית ספר ברוך איבצ’ר לפסיכולוגיה קורס ייחודי בתחום הפסיכולוגיה המבצעית, בהובלת ד”ר סייפן וינברג, פסיכולוג קליני מומחה-מדריך, אשר שירת בצה”ל כפסיכולוג ביחידות מיוחדות, האחרונה בהן הייתה יחידת שלדג. בקורס יתוודעו הסטודנטים לעומסים הפסיכולוגיים עמם מתמודדים כל מי שמבצעים פעילות אינטנסיבית, הכרוכה בסיכון גבוה, דוגמת לוחמים וכוחות בטחון, כבאים, שוטרים, ויכירו כלים שנוגעים במיון והכשרה לקראת התמודדות עם מצבים אינטנסיביים אלו.
קורס הכנה לסטודנטים מהחברה הערבית
מחזור שני של סטודנטים מהחברה הערבית המתחילים את לימודיהם באוניברסיטה סיים לאחרונה קורס הכנה ייעודי למסגרת האקדמית. מטרת הקורס להקל על הסטודנטים את ההשתלבות בהיבטים האקדמי והחברתי. פרט לתכנים אקדמיים, ילוו את הסטודנטים החדשים לאורך השנה גם חונכים – סטודנטים מתנדבים שיקלו על קליטתם.