אי ספיקת לב מתארת מצב בו הצד השמאלי, או הימני של הלב – או אפילו שניהם – כבר לא מביאים את יכולות התפקוד שלהם כבעבר, כלומר, המשאבה לא מפמפמת כמו פעם. נכון להיום הרפואה לא מוצאת לכך מענה מרפא לחלוטין, אלא, למיטב ידיעתנו – יש עניין לעסוק בסימפטומים ולא בשורש, אך בעלי לבבות אמיצים וחכמים, יכולים להיפתח לעולם הרפואה האלטרנטיבית, ולתור אחר מענה מקודש והולם.
בצד שמאל
כאשר התפקוד בכיווץ, משאבת הלב, מתרחש בצד שמאל – הרי שהיכולת של הלב לקבל תאי דם נושאי חמצן מהריאות ולהזרימם לשאר חלקי הגוף – מוטלת במידה מסוימת של אתגר. אם הגוף לא מקבל מספיק חמצן, הוא לא יאהב את זה, בייחוד אם הוא צריך/רוצה להיות במאמץ, שכן בזמן שכזה הוא יכול להשתמש במידה מרובה יותר של חמצן, שאמור, כאמור, להגיע כדרך מחזור הדם, לכל חלקי הגוף.
בצד ימין
באם, “ההפרעה” היא ספציפית לחלקו הימני של הלב – החלק שאחראי על הזרמת תאי הדם הנושאים פחמן דו חמצני מאיברי הגוף אל הריאות, הרי שאפשר שבוורידים יצטבר “דם משומש”, וכו’. שהרי, חמצן, כשהוא משומש, הופך לפחמן דו חמצני – שאמור להיפלט בנשימה, לא להישאר בגוף.
הרפואה וסיבותיה לתופעה
הרפואה מספקת מספר סיבות לאי ספיקת לב, שחלקן אפילו נוגעת בקשר בין גוף, נפש (ואולי אפילו רוח). ראשית כל, עומס ממושך בלב, עקב לחץ דם גבוה – זה כנראה הסיבה הפיזיולוגית, שניתן להבחין בה ביתר קלות. מה שגורם ללחץ זה, אולי, מערב קצת יותר חשיבה. שהרי, לחץ דם, מסמל רמה של לחץ באופן כללי – לפחות ברמה סימבולית.
הרגלי אכילה או הרגשה?
אפשר להשליך את זה על הרגלי אכילה, “אוי, הכולסטרול שלך כה גבוה”, ואפשר להשליך את זה על מצב רגשי – “אוי, אתה עובד כל הזמן, לא נהנה מחייך, וטרם מצאת את הסיפוק שבאמת נוגע בך”, או “צפים בך רגשות שאתה מנסה להדחיק דרך התמכרויות לעבודה, להרגלים שונים, וכיוצא בזה”, כל מיני דברים שיכולים להשפיע על הלחץ הפנימי.
מעבר לכך, יש כל מיני מחלות שיכולות להשפיע פיזית על חלקי הלב, כמו גם פעילויות (צריכת אלכוהול במידה גבוהה יחסית לטעמים האישיים של הגוף, וכיוצא בזה). גורמי סיכון פיזיים הינם קצב לב מהיר, צריכת מלח, השמנת יתר, עומסים פיזיים ונפשיים, וכו’.
מחשבות על אי ספיקת לב בקרב זקנים
איך בא לידי ביטוי נושא אי ספיקת לב אצל זקנים? יש מי שייחס את תופעה זו לזקנים בלבד. ובכן, אפשר להניח שזה כי גופם נחלש, והגוף שלהם אמור לקרוס, ואפשר להניח – שאולי עקב כך שהם החזיקו דברים “בלב”, כל כך הרבה שנים – שהגיע מעין מועד של חוסר יכולת להחזיק, והלב נשבר, או לא מוכן להחזיק את כל הנ”ל יותר. או זו לפחות דעתנו.
סיבה משעשעת נוספת, לכך שיש לאנשים מבוגרים את האפשרות לחוות אי ספיקת לב מאשר לאנשים צעירים, היא שהם חיים יותר – כלומר, יש להם יותר הזדמנויות מאשר לאנשים צעירים. שזו דוגמה, לדרך בה אפשרות לראות את השורש לתופעה, מראי יחסית מנותק ולא מבין. ההסתכלות היא סטטיסטית, שלא לוקחת בחשבון את המערך הרגשי-נפשי-אנרגטי-רוחני של האדם, ומה גרם לו בתוכו, להתחיל לפתח תסמינים – ולתת לו מענה, על ההרכב הפנימי שבתוכו, שאפשר “לשפץ”, כדי להגיע לאיזון וריפוי – מה שיכול להשפיע לטובה על שלל וכלל מערכות הגוף המעורבות בתופעה. או זו לפחות, כאמור, דעתנו.