בתחילת המאה הקודמת ראה הרצל שכל בקשותיו לברון רוטשילד והירש אינם נענים בהתלהבות חיובית כפי שציפה ורצה. הרצל הבין שעל המפעל הציוני להפסיק להתנהל כמוסד צדקה הזקוק לחסדיהם של עשירי ארץ. אלא יש להתייחס להתיישבות בארץ ישראל כעסק כלכלי, שיכול לפרוח ולהניב פירות ורווחים נאים. אלא שעבור כך צריך כסף התחלתי, הרצל הקים את אוה”ה – אוצר ההתיישבות היהודית, הסניף הראשון של אוה”ה הוקם בלונדון שבאנגליה., המילה ‘אוצר’ הכוונה ל’בנק’, אלא שאי אפשר היה להשתמש במילה ‘בנק’ באנגליה כי היה דבר מחייב עמידה בכל מיני תקנים בלתי אפשריים. הרצל מכר את המניות של אוה”ה לציבור היהודי הרחב, אך הצליח לאסוף רק סכום של 250 אלף ליש”ט בלבד (הוא תכנן שיהיו לו 2 מיליון). אוה”ה ניסתה לעסוק בפעילות בנקאית בלונדון, אך ללא הצלחה מרובה.
בשנת 1903 הגיע לישראל זלמן דוד לבונטין, והקים את הבנק אפ”ק – הבנק האנגלו פלשתינה בתל אביב. לבונטין עצמו היה ציוני, וגם הבנק עסק הרבה בפעילות ציונית ענפה, בעיקר של רכישת קרקעות (יער בן שמן, חולדה, פתח תקווה, דגניה, כנרת, רחובות, גדרה נס ציונה, באר יעקב, כפר תבור, כפר חיטים, ערבות ברכישת תל אביב, ועוד מקומות), הקמת בתי עסק חקלאיים, ועזרה לאנשי היישוב.
לבונטין, שהיה בנקאי מצוין, עמד על כך שהבנק אפ”ק יהיה עסק כלכלי לחלוטין, מבלי שיקולים ציוניים בהחלטותיו. בניגוד למקובל בישראל, אך כן כמקובל בבנקים באירופה של אותם זמנים, לבונטין עמד על כך שההלוואות שהבנק ייתן לחברות יהיה רק על ידי משכון נכסים, כלל שהיה תקף גם לגבי המושל העותונאמי של הארץ בעצמו.
דווקא הפעילות הבנקאית המוצלחת של בנק אפ”ק, היא זו שאפשרה לו להיות העזר וסמך לכל המפעל הציוני. מיד בקום המדינה אפ”ק היה אחראי על הדפסת שטרות ה”לירה”, וכך המשיך במקביל להיווצרותה של המדינה, עד שנת 1951 בה הפך בנק אנגלו פלשתינה לבנק ישראל, ומאז ועד היום, יש לו מקום נכבד בביסוס כלכלת ויציבותה הכלכלית של מדינת ישראל.
לבונטין גם חידש את תנאי העבודה המצוינים שנתן לעובדיו. לבונטין הבין שבשביל שהבנק יהיה מקצועי, הוא צריך צוות איכותי. הוא אסף אנשים מהמשפחות המפורסמות (ויש אומרים מיוחסות) במדינת ישראל, שראשיה היו ממנהיגי הציונות באותה עת (לדוגמא: משפחת ריבלין). הכשיר אותם בידע בנקאי וכלכלי (מקביל להשתלמות של היום), חייב אום לדבר בעברית בלבד (כזכור הוא היה מאד ציוני), שילם להם את המשכורת בתחילת חודש (כדי שלא יצטרכו להלוות ממקומות אחרים במהלך החודש), הפריש להם קרן השתלמות, ועוד הטבות שונות.
לסיכום:
בנק אנגלו פלשתינה הינו אחד מהמוסדות החשובים שעמדו לצידה של מדינת ישראל בעת הקמתה ולפני כן. היכולת לשלב הצלחה כלכלית, אך תוך כדי דבקות במטרה הכללית של עזרה ליהודים, לארץ ישראל ולמפעל הציוני כולו, והכרה שעבור כך יש משמעות להצלחה הכלכלית של הבנק – עשתה את אפ”ק לאחד מהמוסדות המשמעותיים ביותר בתקומה של מדינתנו הצעירה.