השבת מוחות באוניברסיטה העברית: בתחום הביומד המתפתח במהירות חסרים מנהלים ויזמים. מסלול לימודים חדש לתואר שני במנהל עסקים עם התמחות בניהול ביו-רפואי BIOMED יכשיר כ-30 יזמים ומנהלים מתחום הביו-רפואה בהובלתו של ד”ר ליאור שאלתיאל.
האוניברסיטה העברית פתחה מסלול לימודים ייחודי כמענה לצורך שלא קיבל עד כה התייחסות הולמת באקדמיה הישראלית, דבר מפתיע על רקע היותה של ישראל מעצמה מוכרת בתחום היזמות הביו-רפואית (תרופות ומכשור רפואי).
נראה כי כיום למומחים רבים העוסקים בעולם התוכן הרחב של ביו-רפואה, פרמצבטיקה ומכשור רפואי אין הכלים המתאימים לצורך יזמות של חברות פורצות דרך בתחום או ניהול עסקי בכלל.
התכנית היא יוזמה אישית של ד”ר שאלתיאל, על רקע העובדה כי התקשה למצוא את דרכו חזרה ארצה מלימודי דוקטורט ופוסט-דוק בגרמניה ולהשתלב בתעשייה בארץ. עם חזרתו לארץ, החל ליאור להתעניין בתואר שני במנהל עסקים, תוך התמחות בביוטכנולוגיה. אולם, עד לפני שנה, האופציה היחידה שהייתה קיימת בפניו הייתה ברמת מכללה בלבד.
ליאור החליט להרים את הדגל, ויצא בפרויקט ייחודי של הקמת תכנית לימודים אקדמית, ברמה אוניברסיטאית, באוניברסיטה העברית. זאת מתוך התפיסה כי לא ייתכן שבאומת הסטארט-אפ, בה תעשיית הפרמצבטיקה כה מפותחת, אין הכשרת מנהלים לחברות היי-טק ביו-רפואיות.
בראייתו של ליאור “יש לתת מקום של כבוד לתעשייה הביו-רפואית של ישראל ממש כמו שתעשיית ההיי-טק מקבלת מבחינת תוכניות לימודי והכשרת מנהלים, כיוון שהתעשייה הביו-רפואית מהווה קטר צמיחה חשוב ביותר לכלכלה הישראלית.”
בשנה בקרובה יחל המחזור השני של המסלול הייחודי לתואר שני במנהל עסקים, עם התמחות בניהול ביו-רפואי (BIOMED) באוניברסיטה העברית עם כ-30 סטודנטים, ביניהם רופאים ורוקחים.
במסלול ההתמחות החדש BIOMED MBA , האלטרנטיבה האוניברסיטאית היחידה בתחום, מקבלים כלים להיות יזמים ומנהלים טובים יותר בתחום. התכנית מקנה ארגז כלים להבנה כלכלית ועסקית – מהי רגולציה, אבטחת איכות, מהם הצרכים בשוק ואילו תחומים יש לחקור. הלימודים במסלול פותחים את הדלת לעולם היזמות העסקית – גיוס כספים, קשר מול קרנות הון סיכון, אנליזה עסקית, יזמות ועוד. התכנית עובדת עם ‘חברת יישום’ של האוניברסיטה העברית וחברות מסחור טכנולוגיות אחרות בארץ, על מנת להפוך את הלימודים בתכנית לפרקטיים אף יותר.
בלימודי ההתמחות לומדים הסטודנטים ממרצים חיצוניים שהינם מנהלים בכירים בעבר ובהווה בחברות מהגדולות בתעשייה כגון טבע, ו- Johnson & Johnson. בנוסף, חותמים הסטודנטים על הסכמי סודיות, ומשלבים התנסות מעשית מול חברות שונות בשוק, כך שהפרויקטים של משתתפי התכנית אף מועמדים להשקעות פוטנציאליות.
לסטודנטים שמסיימים את התוכנית יש פוטנציאל גדול לא רק לצאת לשוק העבודה אלא ליצור שוק עבודה חדש על ידי הקמת חברות חדשות, כחלק מהחזון לראות עוד ועוד חברות ישראליות מצליחות בתחום הביו-רפואה (כמו ‘טבע’ – חברת תרופות עולמית ו-Given Imaging – חברת מכשור רפואי מיוקנעם שנמכרה לתאגיד העולמי -Medtronic).
בהובלתו של ד”ר ליאור שאלתיאל, התכנית שמה לה למטרה לשלב עבודה ולימודים, תוך שירות חזון השבת המוחות לישראל. זאת על רקע העובדה כי תחום מדעי החיים סובל מבריחת מוחות, עקב קשיים במציאת תעסוקה בתחום שנובעים ממחסור בניסיון תעסוקתי בתעשייה.
מבין המרצים החיצוניים בתכנית: סגן נשיא בחברת Johnson & Johnson, ד”ר אורי ירון; מנכ”ל Merck לשעבר, דורון בן עמי; סמנכ”ל למו”פ של בית החולים איכילוב, ד”ר מיכל רול; ראש מחלקת מדעי החיים במשרד עורכי הפטנטים ‘ריינהולד כהן’, ד”ר אילן כהן ועוד מרצים רבים אחרים.
מידע על ד”ר ליאור שאלתיאל, יוזם ומקים התכנית
לאחר סיום התואר הראשון באוניברסיטת בן-גוריון בהנדסה כימית, המשיך לתואר שני בפיזיולוגיה ויצא דרך אוניברסיטת בן-גוריון להמשך לימודים בגרמניה שם נשאר גם לדוקטורט לאחר שזכה במלגה יוקרתית ממשלת בוואריה. לאחר ניסיון לחזור לארץ שלא צלח עקב אי מציאת מקום עבודה, ליאור נשאר לפוסט-דוקטורט בגרמניה.
לבסוף, חזר ליאור לישראל לעבוד כחוקר בכיר ומנהל פרויקטים בחברת Lipocure בירושלים, שם זיהה וחווה את הקושי שקיים אצל חוקרים ומדענים רבים, שחשים כי המעבר מהאקדמיה לתעשייה מציב קשיים רבים בפניהם, בעיקר על רקע חוסר הניסיון התעסוקתי.