הנציבות למניעת הטרדה מינית באוניברסיטה העברית בירושלים ארגנה סדרת הרצאות מרתקות וייחודיות לעובדי הקבלן הפועלים בקמפוסים הר הצופים, ספרא (גבעת רם) ועין כרם. ההרצאות הועברו לעשרות עובדים ומנהלים, נשים וגברים, בני המגזר הערבי.
המרצה ליילה אלהוזייל, מנחה להעצמת נשים ונערות במגזר הערבי והיהודי, הסבירה לעובדים את ההבדלים המהותיים בין פגיעה מינית, הטרדה מינית, תקיפה מינית ואונס, הציגה נתונים קשים לגבי הפגיעה במשק הישראלי בעקבות תקיפות מיניות במקומות העבודה, וענתה על שאלות הקשורות לדת המוסלמית ויחסה לאלימות במשפחה ובחברה.
“במהלך המפגשים שוחחנו ארוכות על החוק הישראלי ויחסו לעבירות מין, ואף על יחסי מרות בעבודה. הצגתי נתונים עדכניים לגבי שיעור הנשים שהוטרדו מינית בחברה הערבית, בעיקר במזרח ירושלים, שם המצב לא פשוט”, סיפרה אלהוזייל לאחר אחת ההרצאות שהעבירה בקמפוס הר הצופים.
עוד אמרה אלהוזייל: “הסברתי להם שעל פי ההערכות, ההפסד של המשק הישראלי בעקבות היעדרות נשים שהוטרדו מינית במקומות התעסוקה שלהן עשוי להגיע עד לכ-2 מיליארד שקלים. במילים אחרות, מי שמתעלם מהטרדה מינית או מעלים עין בעצם פוגע במדינה. מעבר לכך, סיפרתי לעובדים שתהליך הגשת תלונה במשטרה נעשה בסודיות ובאינטימיות, ושלא צריך לפחד להגיש תלונה נגד עברייני מין”.
עובדי הקבלן שהשתתפו בהרצאות העלו שאלות רבות וקשות. “היו כאלה שביקשו לדעת מה מערכת המשפט עושה כדי להגן על גברים שהוגשו נגדם תלונות שווא בגין תקיפה מינית. היה עובד ששאל מה יקרה אם נשים יטרידו אותו מינית. הובהר כי החוק הישראלי לא מבדיל בין גבר לאישה, ושבחברה הערבית יש לא מעט גברים שמוטרדים מינית על ידי נשים ושהחוק דואג להגן עליהם”, סיפרה האלהוזייל.
“היו גם כאלה שתהו לגבי אונס במסגרת נישואים ומה עושים כשמגלה אונס בתוך המשפחה”, הוסיפה וטענה המרצה. “הדת המוסלמית קובעת שהגבר צריך לגרום לאישה לרצות אותו, שיהיה לו רגשות כלפיה ויידע להתחשב בה במידת הצורך. אסור לכפות עליה שום דבר, הדת שמה את כל הנשים במקום מכובד. הצגתי להם פסוקים מהקוראן שמתייחסים לאלימות מינית במשפחה, ושמוכיחים כמה הדת המוסלמית אוסרת לקיים יחסי מין שלא בהסכמה”.
סוזי זליגמן, נציבת תלונות לענייני הטרדה מינית באוניברסיטה העברית, הוסיפה ואמרה: “האוניברסיטה העברית משקיעה מאמצים רבים הן בהסברה והן בטיפול בתלונות בעברות מין. זאת הייתה הפעם הראשונה שביצענו הרצאות מעין אלו באוניברסיטה, ולאור הפידבקים החיוביים שקיבלנו מהמשתתפים נמשיך לקיימן גם בעתיד”.