כ-180 מתנדבים, סטודנטים מרחבי העולם הלומדים בבית הספר הבינלאומי בבינתחומי, פועלים גם בעת האזעקות ופגיעות הרקטות לניטור הרשתות החברתיות, ויוזמים פעולות נגד לאיזון השיח האנטי ישראלי. בחמ”ל מעריכים כי מעל 2 מיליון איש כבר נחשפו לתכנים שיצאו מחדר המצב, וכי מיליונים נוספים ייחשפו אליהם בימים הקרובים.
ההתלקחות בעזה והאירועים ברחבי ישראל הציתו גל מתמשך של הסתה נגד ישראל וגילויי אנטישמיות ברשתות החברתיות ברחבי העולם. בתגובה לכך נפתח במרכז הבינתחומי הרצליה חמ”ל הסברה מיוחד, שבו פועלים בימים האחרונים כ- 180 מתנדבים – מרביתם סטודנטים הלומדים בבית הספר הבינלאומי ע”ש רפאל רקנאטי בבינתחומי, ובהם סטודנטים זרים מארה”ב, אירופה ודרום אמריקה – וכן בוגרים של הבינתחומי.
צוות המתנדבים פועל במהלך כל ימי המבצע, כולל בזמן האזעקות ופגיעות הרקטות באזור המרכז, לניטור הרשתות החברתיות באינטרנט ולזיהוי המגמות של גילויי השנאה. זאת, במטרה ליצור פעולת נגד שתאזן את השיח האנטי ישראלי. כך למשל, הפיקו הסטודנטים עשרות רבות של פריטי תוכן מקורי, בהם תמונות וסרטוני וידאו בשפות שונות, כולל אנגלית, צרפתית וספרדית, כדי להפיצם לקהלים נרחבים בחו”ל. כמן כן, נעשה מאמץ לדווח לחברות הטכנולוגיה על תוכן פוגעני ומסית, במטרה להסירו מהרשתות החברתיות.
אחד מתחומי הפעילות העיקריים של החמ”ל הוא חשיפת השקרים של חמאס ברשתות החברתיות ובתקשורת העולמית. לדוגמא, צוות המתנדבים הצליח לאתר שימוש שעושה חמאס בתמונות ממלחמת האזרחים בסוריה משנת 2016 וזירות לחימה אחרות, אותן הוא הציג כאילו לקוחות מאירועי השבוע האחרון בעזה. כמו כן, בפעולה ממוקדת, הצליחו המתנדבים להביא לחסימת חשבון הטוויטר של בכיר באחד מארגוני הטרור ברצועה שהשתמש בו להסית לאלימות כנגד ישראל.
החמ”ל הסטודנטיאלי החל לפעול לראשונה כיוזמה ספונטנית בעת מבצע “עמוד ענן” ב-2012, וחזר לפעול ב-2014, במהלך מבצע צוק איתן, ביוזמתם של הסטודנטים,. בשנים האחרונות הוא פועל במסגרת תוכנית Act-IL, ובשיתוף IAC – Israeli American Council וארגונים אחרים. התוכנית עוסקת ב”אונליין אקטיביזם” לקידום שיח אחראי ומאבק בגילויי אנטישמיות ברשתות החברתיות, כחלק מהתוכנית לדיפלומטיה ציבורית בבינתחומי.
בניגוד לארגוני הטרור, שמפעילים צבא של בוטים על מנת להעצים את קולן, Act-IL נעזר אך ורק בסטודנטים של המרכז הבינתחומי ובמתנדבים, מתוך כוונה לקיים פעילות שטח אותנטית.
אחד הסטודנטים שהתנדבו לפעילות בשבוע האחרון הוא יוהאן זרביב מצרפת שאמר: “כאשר אזרחי ישראל מותקפים ברקטות ובמקביל ישראל סופגת גם התקפות בלתי פוסקות ברשתות החברתיות, לא יכולתי לעמוד מהצד ולכן הצטרפתי לשאר הסטודנטים כאן ב Act-IL. המאבק שלנו לחשוף את הפייק ניוז של החמאס ומידע שקרי ברשתות החברתיות, אנחנו מסייעים לחזק את מעמדה של ישראל, הלגיטימיות שלה, את זכותה להגנה עצמית”.
פעילות הארגון היא אזרחית ועצמאית, ונעזרת במכוני המחקר של הבינתחומי, ובהם המכון למדיניות נגד טרור בראשות פרופ’ בועז גנור, המכון למדיניות ואסטרטגיה בראשות אלוף (מיל.) עמוס גלעד ומכון אבא אבן לדיפלומטיה בראשות השגריר רון פרושאור.
פרופ’ אוריאל רייכמן, נשיא ומייסד המרכז הבינתחומי הרצליה, אמר: “אנשי התוכנית לדיפלומטיה ציבורית ופעילי ACT.IL נאבקים כל השנה כנגד ה-BDS וכנגד פעילות אנטישמית ואנטי-ישראלית ברחבי הרשת. שילוב של ידע טכנולוגי יצירתי ויכולת תקשורת ביותר מעשרים שפות שמביאים הסטודנטים הבינלאומיים, ומקורות תוכן ממכוני המחקר בבינתחומי, בשילוב הקשר עם ארגונים ואלפי מתנדבים ברחבי העולם, באים לידי ביטוי בחמ”ל שמוקם בעת חירום. בחמ”ל פועלים עשרות סטודנטים מתנדבים, המשמיעים קול סטודנטיאלי ישיר ועצמאי, אשר נשמע ברחבי העולם”.
השגריר רון פרושאור, ראש מכון אבא אבן לדיפלומטיה הוסיף כי “ישראל נמצאת בקו החזית של טכניקות לחימה שדמוקרטיות מערביות מתמודדות מולן. הדבר נכון הן בזירת הלחימה על הקרקע והן בזירת הלחימה הווירטואלית ברשתות החברתיות, שהיא כיום חלק בלתי נפרד מכל מאבק מדיני. כאשר ארגוני הטרור מנצלים לרעה את הבמה שניתנת להם, אנחנו דורשים מאותן רשתות לגלות אחריות ולמנוע את הפיכתן לזירות של שנאה והסתה”.