אדריכלות נוף היא חלק בלתי נפרד מהנוף הסביבתי שלנו, ומעיצוב הסביבה בה אנחנו חיים. התחום פוגש אותנו כמעט בכל מקום אליו נפנה, החל מהגינות הפרטיות, החצרות והמרפסות בבתים הפרטיים, ועד לעיצוב גינות ציבוריות, השדרה השכונתית, והפארקים הגדולים.
עיריות רבות מבינות את החשיבות של עיצוב הנוף הסביבתי לטובת הפופולאריות העירונית, ולכן משקיעות לא מעט כספים ביצירת פינות ירוקות, פארקים וגנים ציבוריים בעיר, מה שהופך את המקצוע לפופולארי ומבוקש במיוחד. אם אתם מוצאים את עצמכם מתעניינים בתחום, בעלי ראייה יצירתית, אהבה לטבע וירוק ותשוקה לתחום, המאמר הבא יעשה לכם סדר בכל מה שאתם צריכים לדעת על לימודי הנדסאי אדריכלות נוף.
מה ההבדלים בין אדרכיל להנדסאי אדריכלות נוף?
בראש ובראשונה עולה השאלה מה בכלל ההבדל בין אדריכל רגיל לאדריכל נוף, והאם לא מדובר באותו מקצוע או בתת מקצוע של תחום האדריכלות? אז התשובה היא שמדובר בשני מקצועות בעלי תחומים משיקים אמנם, אבל שונים לגמרי. בעוד שאדריכל עסוק בתכנון מבנים, אדריכלי נוף ימצאו את עצמם עסוקים בתכנון גינות, פארקים ואזורים ירוקים. למעשה מי שממונה בפועל על תכנון מפורט של פרוייקטים, הצגה, אישור התוכנית וביצוע העבודה בפועל על הצד הטוב ביותר הוא הנדסאי אדריכלות נוף.
הבדל נוסף משמעותי הוא בביקוש לכל אחד מהמקצועות. בעוד שאדריכלים יש בשפע, התחרות ביניהם קשה ותנאי השכר שלהם נשחקים עם הזמן, אדריכלי נוף זוכים לפופולאריות הולכת וגוברת, ונהנים מביקוש גבוה ומעמד שהולך ומשתדרג. הסיבה העיקרית היא שישנם לא מעט אדריכלים שפועלים בשוק העבודה, ומעט הנדסאי אדריכלות נוף חדורי מוטיבציה ויצירתיים שקיימים בשטח.
מה כוללת תוכנית הלימודים?
על מנת לבצע את התפקיד כמו שצריך, הנדסאי אדריכלות נוף צריכים לשלוט היטב במגוון רחב של תחומים, אשר כולם נכללים במסלול הלימודים שאורכו כשנתיים (ארבעה סמסטרים). בין תחומי הלימוד השונים ניתן למצוא: חוקי תכנון ובניה לאומיים ומקומיים, יסודות בגיאולוגיה והנדסת קרקע, חקלאות ובוטניקה, יסודות עיצוב, תכנון כלכלי של פרוייקט שלם ועוד. עוד מועשרים הלימודים בקורסים שונים ביניהם יסודות המשפט, עבודה על תוכנות שונות, שרטוט, מבוא למחשבים ועוד.
מה עושים בשטח?
בתום הלימודים יוכלו הסטודנטים להשתלב במגוון אפשרויות תעסוקה וקידום, גם בשירות הציבורי, גם במגזר העסקי והפרטי, וכמובן בעולם האקדמיה. ניתן להשתלב במחלקות גינון ונוף ומשרדי מהנדסים עירוניים, ולספק שירותים כגון: תכנון גנים, והקמה ופיקוח של עבודות פיתוח וגינון. כמו כן ניתן גם להשתלב במגוון חברות פרטיות העוסקות בפיתוח ושיווק מוצרי חוץ, וכמובן בגופים ממלכתיים כמו רשות הטבע והגנים או קק”ל, בתכנון ופיקוח.
בתום מסלול הלימודים יוכלו הסטודנטים לבחור האם לצאת לשוק העבודה ולהשתלב במשרה טובה ואיכותית, או להמשיך ללימודי תואר שני במגוון נושאים משיקים ורלוונטיים לתחום כמו מנהל עסקים, עיצוב חוץ, בוטניקה ועוד.