הקרנית היא החלק הקדמי של העין, החלון המרכזי המאפשר כניסה תקינה של אור. מבחינה אופרציונלית, תפקודה של הקרנית הוא שבירה של קרני האור החודרות אל העין, מה שהופך אותה לגורם מהותי ביותר בתפקוד התקין של העין לאורך זמן. אבל מה קורה כשהקרנית נעכרת?
כולנו זקוקים לראייה תקינה כדי לתפקד ללא הפרעות: בנהיגה, בבית, בהליכה ברחוב, בעבודה. למרות שרובנו מתייחסים למנגנון הראייה כאל מובן מאליו, מדובר במנגנון מפותח ביותר. אולם כאשר אחד מרכיביו נפגע, יש צורך בטיפול והתייחסות מידית. הקרנית הינה בין הרכיבים המשמעותיים בתפקוד העין וכאשר היא נפגעת, גם הראייה מתדרדרת משמעותית. הודות לטכנולוגיות מתקדמות ניתן כיום לטפל בקרנית
מבנה הקרנית
הקרנית היא השכבה הקדמית של העין והיא מורכבת מרקמה שקופה ובה שכבות סיבי הקולגן, זאת ללא כלי דם. עובייה של הקרנית עומד על מילימטר, מה שהופך אותה לחלק משמעותי ביותר בראייה האנושית. כאשר הקרנית נעכרת, מתעוותת או שתפקודה משתנה בגלל סיבות שונות, הראייה עלולה להיפגע ללא יכולת תיקון.
כדי שהקרנית תפעל בצורה תקינה, צורתה הסימטרית צריכה להישמר, כמו גם השקיפות שלה. אם הקרנית מצטלקת או מקבלת מבנה מעוות ולא סימטרי, השקיפות של נפגמת ונוצרת הפרעה חמורה במעבר קרני האור. במקרים היותר מתקדמים, החולה כמעט ואינו רואה דבר. במצבים אלו וכאשר הטיפולים האחרים אינם יעילים דיים, הטיפול המומלץ הוא של השתלת קרנית בלייזר. מה כולל הניתוח ואיך הוא מבוצע? הבה נבחן.
השתלת קרנית
ניתוח השתלת קרנית ניתן לביצוע רק לאחר שנמצא תורם בגיל המתאים למקבל הקרנית. בצורה המסורתית, נעשה חיתוך ידני של שתל הקרנית – והקרנית החדשה נתפרת למקומה באמצעות תפרים. התהליך מצריך דיוק רב, מבוצע באמצעים ידניים וברוב המקרים, ההחלמה אורכת שבועות ארוכים. גם התוצאה הסופית בניתוח השתלת קרנית המבוצע באופן ידני – טעון שיפור, שכן ברוב המקרים המטופל עדיין נדרש למשקפיים עם צילינדר. הודות לטכנולוגיות החדשניות ניתן כיום להגיע להחלמה מהירה יותר בתהליך שבו כמעט אין סיכונים ורמת הדיוק היא מקסימלית.
השתלת קרנית באמצעות לייזר מתוחכם מאפשרת את חיתוך הרקמה העכורה והוצאת הקרנית השקופה של התורם ללא מגע מיותר. רמת הדיוק עולה משמעותית וכך גם ניתן לחתוך מקטעים מסוימים של הקרנית. הלייזר מאפשר לחשב במדויק את צורת השתל, את מידותיו ועוד וכך, להשתיל רק את השכבה הרצויה וזאת מבלי להחליף את הקרנית כולה.
החלפת קרנית בשיטה זו נקראת IEK והיא מאפשרת חישוב מדויק של אופן חיתוך הקרנית, פרופיל החתך ואופן ההשתלה שלו. כך, ניתוח השתלת קרנית בלייזר הופך להיות האופציה המועדפת על רבים.
למידע נוסף אודות השתלת קרנית ניתן לגלוש לאתר אינטרנט מומלץ בקישור הזה.