רבים מכירים את תופעת הדיכאון לאחר הלידה ורק בשנים האחרונות גברה המודעות בקרב הנשים והמומחים לתופעת הדיכאון במהלך ההריון. בתקופת ההריון הנשים חוות שינויים הורמונליים, הגוף שלהן משתנה במהירות בגלל הבטן הצומחת, העלייה במשקל, החזה שתופס נפח, ובנוסף הן סובלות מסטרס לקראת הלידה והמעבר להורות.
לפי נתוני האגודה האמריקאית לרופאים מיילדים ולגינקולוגים כ-20% מהנשים סובלות מתופעת ומתסמיני הדיכאון במהלך ההריון, כאשר חלקן סובלות מדיכאון שלא אובחן וטופל עוד לפני הכניסה להריון. הגורמים לדיכאון בתחילת ההריון הם מגוונים וכוללים בין היתר גנטיקה, הריון לא מתוכנן, גיל צעיר, קושי כלכלי, טראומה נפשית, זוגיות לא יציבה, אלימות בקרב בני הזוג, שימוש בסמים או אלכוהול ועוד.
רוב הנשים שחוות תסמינים אופייניים לדיכאון משוכנעות כי אלו תסמינים רגילים וטבעיים של ההריון, וגם בסביבתן כולם מנסים לעודד אותן ולהגיד כי אלו תסמינים רגילים שכולן חוות. לכן, נשים הסובלות מתופעת דיכאון בתחילת ההריון אינו מגיעות לאבחון והן לא מקבלות טיפול מתאים. ללא טיפול מתאים ישנם סיכונים לאם ולילוד, לדוגמה לידה מוקדמת, מומים מולדים אצל התינוק ועוד. בנוסף, הדיכאון במהלך ההריון אינו חולף מאליו, לכן הנשים עלולות לסבול גם מדיכאון לאחר לידה על כל המשתמש מכך.
סימפטומים מוכרים של דיכאון בהריון
חשוב לציין כי רוב הנשים חוות שינוי במצב רוחן בתקופת ההריון, לכן לא כל מצב רוח רע וירוד מהווה תסמין לדיכאון קליני. מקובל להגדיר דיכאון בהריון כאשר האישה סובלת ממספר סימפטומים למשל שבועיים לפחות, הסימפטומים המוכרים הם:
- עצב מתמשך ומצב רוח לא יציב (אי שקט)
- עצבנות ותחושות כעס לא מוסברות
- מחשבות פסימיות ו/או מחשבות קשורות לאובדנות
- תחושה אשמה, חוסר ערך עצמי
- בכי בצורה מוגזת עקב גירויים קטנים
- קשיי והפרעות שינה
- עייפות גוברת במהלך היום
- קושי בטיפול עצמי ובבני המשפחה
- חוסר תיאבון ורצון עז להקיא
- פגיעה משמעותית בחשק המיני
- חוסר הנאה מפעילויות פנאי
חלק מתסמיני תופעת הדיכאון בהריון דומים מאוד לתסמיני ההריון התקין, לכן יש להגיע לאבחון מקצועי על ידי פסיכולוג או פסיכיאטר מומחה. איתור מוקדם של דיכאון בתחילת הריון הוא קריטי ויכול למנוע הדרדרות במצבה הנפשי של האם המיועדת ולמנוע בעיות בלידה ולאחריה.
מהן הסיבות המרכזיות לתופעה?
גורמי הסיכון המרכזיים לתופעת דיכאון בתחילת ובמהלך ההריון משתנים מאישה לאישה. הסיבות המרכזיות לתופעה הן:
- גנטיקה והיסטוריה משפחתית של דיכאון והפרעות חרדה
- היסטוריה של דיכאון אצל האישה ההרה
- זוגיות לא בריאה או לא יציבה, לרבות מקרים של אלימות במשפחה
- קשיים פיננסיים
- טראומה נפשית או פיזית, כולל טראומה על רקע מיני
- אין לאישה תמיכה ממשפחתה
- הריון לא מתוכנן או הריון שאינו רצוי
- שימוש בסמים, צריכה מוגברת של אלכוהול
יש לציין כי נשים המחליטות להביא תינוק לעולם לבד חשופות לתופעת הדיכאון במהלך ההריון יותר מנשים אחרות, כמו כן נשים הסובלות ממצוקה כלכלית ומהיעדר תמיכה מהמשפחה ו/או מבן הזוג נמצאות בסיכון מוגבר לדיכאון במהלך ההריון.
דרכי טיפול וסיוע מקצועי על ידי פסיכיאטר מומחה
מחקרים חדשים מצביעים על קשר בין דיכאון בהריון לבין סיבוכים בלידה, הריון לפני הזמן (לידה מוקדמת), מומים מולדים אצל התינוק, גובה ומשקל נמוך מהממוצע בהשוואה לתינוק שנולד לאם ללא דיכאון, תינוקות הסובלים מאי שקט בדרגה גבוהה, מקושי ביניקה ומבכי משמעותי.
לאחר אבחון מקצועי ניתן להתאים את הטיפול המיטבי לאישה ההרה. ברוב המקרים המומחה ימליץ על טיפול שיחתי הכולל התייחסות לאם, לעובר המתפתח ברחמה, ליחסים בין בני הזוג, להתלבטויות הנוגעות סביב ההריון ועוד. בהתאם לצורך משלבים טיפול תרופתי בהמלצת פסיכיאטר מוסמך, הטיפול התרופתי אינו מסכן את האם והעובר.