“אתה צריך ללכת לוועדה רפואית, אחת הוועדות המיועדות, לקבל מהם את האחוזים, אחרי זה תביא משם את הפרוטוקול של הוועדה, תמלא טופס 1516, ותשלח לפקיד השומה המיועד לפי אזור המגורים שלך”…
גם לכם זה נשמע כמו סינית? כי לי בהתחלה מאוד. נפצעתי, נפצעתי בעבודה. הפציעה בהתחלה לא נראתה קשה מידי, ובגלל זה המשכתי לעבוד. לימים, זה התברר כטעות חמורה, ורק החרפתי את המצב. לבסוף הגעתי למצב של נכות. הרבה אנשים שומעים את המילה נכות והיא מזדהה אצלם בראש אוטומטית לאדם על כיסא גלגלים, שלא יכול ללכת לשירותים לבד. אבל לא זה המצב בהכרח. הרבה אנשים נכים באחוזים משתנים, וכך גם אני הייתי אחרי הפציעה שלי, ועדיין הצלחתי יחסית לתפקד ברשות עצמי.
אבל הכתבה הזו לא נועדה לתאר את הפציעה ההדרגתית שלי שהובילה לנכות. לא שאני מקל ראש בתהליך הארוך של להשלים עם פציעה שמובילה לנכות. חוויתי באופן אישי את התהליך הזה, שהתחיל בהרבה עבודה נפשית, שללא התמיכה המתאימה ואנשי המקצוע המצוינים שליוו אותי, לא היה לי סיכוי להשלים בעצמי.
אבל לא, לא זו מטרת הכותב. מטרתי היא להקדיש את המילים שאני כותב כאן לאנשים שכבר נמצאים בצד השני (נכון, אין ממש צד שני לתהליך, וזה דבר שילווה אותנו לשארית חיינו. לטוב ולרע. ויש גם טוב!), ורוצים לטפל בעצמם בפן הפיננסי ושל הזכויות שלהם בצורה הכי מיטיבה שאפשר.
אז אחרי שמצבי התברר והתבהר, מה שגם לקח חודשים ארוכים, התפניתי לקבל את מה שמגיע לי פעם ראשונה בחיי, מהמדינה. אחרי שכל חיי עבדתי ושילמתי מס הכנסה, מס ערך מוסף, וביטוח לאומי, פעם אחת הגיע לי לקבל קצת משהו בחזרה, וכך גם לכם חברים יקרים שנמצאים במצבי.
חבל, שבגלל טעויות בירוקרטיות, או ניסיון לסדר הכול בעצמכם, תאבדו אפילו חלק ממה שמגיע לכם. אז כמו שאמרתי בפתיחה, זה מה שאמרה לי בטלפון נציגת הביטוח הלאומי המקסימה, שאגב, באמת הייתה מקסימה, אבל לא היה לה זמן או סמכות לייעץ לי מעבר לכך. ישנן חברות מיצוי זכויות רפואיות רבות, וגם עורכי דין, אבל אני תמיד הייתי עצמאי, ואם לומר את האמת, תמיד העדפתי לא לשלם למתווכים, והחלטתי להשלים את התהליך הבירוקרטי בעצמי. אם היה משהו שהיה לי ממנו הרבה, זה זמן. לא עבדתי, ורוב היום הייתי בבית על המחשב. ועדיין, קל מאוד ליפול לטעויות בנושא מורכב שכזה.
אם כן, קודם כל, אני ממליץ שמי שידו משגת, ייעזר באיש מקצוע. זה יכול להיות עורך דין שמתמחה בדבר, וזה יכולה להיות אחת מחברות מיצוי הזכויות הרפואיות. הם ילוו אתכם בתהליך, אבל קחו בחשבון שגם ייקחו לעצמם עמלה מסוימת.
לעומת זאת, אם אתם דומים לי, ואתם רוצים לעשות את זה בעצמכם, וזכרו, הדבר ייקח מכם זמן ומשאבי אנרגיה, המשיכו לקרוא. המלצתי היא קודם כל – להמשיך לקרוא. לא רק את הכתבה הזו, אלא לקרוא במדריכים המקוונים הרבים שיש באינטרנט. לא להסתפק באחד, ולקרוא כמה, כי בחלקם יש מידע חסר, בחלקם הוא לא מעודכן, וקריאה של כולם מאפשרת לקבל את התמונה המלאה.
המלצתי השנייה נוגעת לתהליך המילוי של טופס 1516 עצמו. מדובר בטופס קצר אמנם, אבל הוא מעין שער פתיחה (בצירוף פרוטוקול הוועדה הרפואית שלכם) להליך הבירור שלכם מול ביטוח לאומי. לכן, חשוב מאוד למלא אותו בצורה נכונה, ואני יכול להמליץ על מילוי מקוון של טופס 1516 כאן.
לבסוף, גם אם לא נעזרים באיש מקצוע, תמיד טוב להיעזר באדם קרוב, בין אם זה חבר קרוב או בן משפחה, זוג עיניים נוסף שיעבור איתכם על המסמכים, ויתמוך בכם נפשית ברגעים האלה. לצערי, זו התמודדות נפשית לא פשוטה, הדורשת דקדקנות, ובעיקר המון סבלנות ואמונה.
להורדת גרסת PDF של טופס 1516.