אז הגשמת את החלום והלכת ללמוד את המקצוע שבעצם הכי עניין אותך – מקצוע כלשהו שקשור למדעי הרוח, שריתק אותך, לימד אותך המון בתחום חשוב שקרוב ללבך והעניק לך סיפוק עצום. אבל מה תעשה כשייגמרו הלימודים? איזה מקצוע בעצם יהיה לך ביד?
לימודי היסטוריה
לימודי היסטוריה הם ללא ספק מהלימודים החשובים שאדם יכול ללמוד, במיוחד אם זו היסטוריה של ארץ ישראל. לימודי ההיסטוריה מעניקים פרספקטיבה למה שקרה פה פעם, מול מה שקורה עכשיו. סטודנטים רבים הלומדים על מאורעות היסטוריים, מקישים מהם מסקנות לגבי מה שקורה כעת אצלנו, בארץ בפרט ובעולם בכלל. זו רק אחת הסיבות שלימודי היסטוריה הם כה חשובים: מה שהיה הוא שיהיה. טבע האדם נשאר בדיוק אותו דבר בין אם הוא חי בימי הביניים ובין אם הוא חי בשנות האלפיים. כולם רוצים כוח, כולם רוצים אהבה, כולם רוצים מקום משלהם שהם יכולים לקרוא לו בית, אוכל ומחסה. ברוב המקרים המלחמות מתחילות מאותן הסיבות, כמעט בכל מקום גיאוגרפי על פני העולם. הבעיה היא, שבסיום הלימודים האלה קשה מאד למצוא עבודה בתחום. מספר ההיסטוריונים הדרושים במקומות עבודה ספציפיים הוא נמוך מאד, ורוב בוגרי החוג להיסטוריה מוצאים את עצמם ממשיכים לתואר שני בתחום אחר לגמרי, או שעושים הסבה שלא קשורה בכלל למקצוע שלמדו, לעיתים מקצוע שבכלל לא נדרשת עבורו הסמכה אקדמאית. מה הפתרון? אם אתם אוהבים את המקצוע הבאמת מרתק הזה, אין שום סיבה שתוותרו עליו. שלבו בלימודים שלכם לימודי תעודה, שיאפשרו לכם להפוך למורים להיסטוריה. כך תוכלו להעביר לדור הבא את התשוקה שלכם למקצוע, ותאפשרו לתלמידים שעד כה לא אהבו ללמוד היסטוריה להיווכח בעצמם כמה זה תחום מרתק.
לימודי אמנות
לימודי אמנות נחשבים כבר שנים כלימודים של סטודנטים פריבילגיים, כאלה שלא זקוקים בהכרח למקצוע מכניס ביד. למרות זאת הם עדיין מבוקשים מאד. הסיבה היא, שאמנים צעירים כדוגמת הסטודנטים לאמנות, הם לא אנשים מחושבים עם שיקולים קרים של תועלת-עלות – וכמעט תמיד מדובר באנשים צעירים, יצירתיים ומוכשרים, מלאים רעיונות חדשים ורצון לשנות את העולם, תוך אמונה ש”אמנות או נמות”. לימודי תעודה בתחום האמנות יאפשרו לכם להשתלב באקדמיה, להיות חלק מסגל משפיע על הכיוון שאליו הולכת האמנות במדינה שלנו, ועל הדרך, להמשיך ליצור ולעסוק בתחום האמנות, מבלי לרעוב ללחם. עסקה משתלמת לכל דבר ועניין.
לימודי ספרות
לימודי ספרות מיועדים לרוב לאנשים שחולמים על כתיבה ככיוון לחיים, ולרוב לא כעיתונאים אלא ככותבי נובלות אמיתיים ומוערכים. בלימודי הספרות חשוב במיוחד לשלב מסלול של לימודי תעודה, כי זה הכיוון שיאפשר לכם להתפרנס במקביל לכתיבה שלכם ממקצוע נדרש.
לימודי פילוסופיה
דומה שמכל מקצועות הרוח, הפילוסופיה הוא זה שמקבל את כל הריקושטים ואוחז בתואר הלא מחמיא כ”תואר לא יעיל”. מצד אחד, מה היינו עושים כחברה ללא הפילוסופים ואנשי הרוח שלנו? זוהי מחשבה מדכדכת, לדמיין עולם המונע כולו משיקולים קרים, כלכליים, ללא שארית מחשבה עמוקה, ללא הבנה של נפש האדם, הטבע והעולם. מצד שני, הפילוסופים הצעירים האלה מסיימים את לימודיהם האקדמאיים, ויוציאם לשוק עבודה קר ומנוכר, שדורש מהם כישורים או הסמכה שאין ברשותם. במקרים מסוימים, כמה מבוגרי החוג לפילוסופיה אפילו דיווחו שלימודי הפילוסופיה הפריעו להם במהלך ראיון עבודה, כיון שהמראיין שלהם רמז שאם למדו מקצוע רוחני כל כך, הם כנראה לא אנשים פרקטיים מספיק כדי להשתלב במקום עבודה שאינו קשור לתחום הרוח. אגב, כמובן שזוהי שטות שהפוכה למציאות, מאחר ובלימודי פילוסופיה בעצם לומדים בין היתר איך לחשוב, איך לצאת מהקופסא הבנאלית של התפיסה המקובעת, ובכך הופכים להיות דווקא עובד שכדאי להעסיק, אבל זו המציאות ואי אפשר להילחם בה בכוח, במיוחד כשחייבים להתפרנס. לימודי תעודה יאפשרו לבוגר החוג לפילוסופיה לממש את עצמו בתחומים נוספים, שלא בהכרח קשורים למדעי הרוח. הצגת תעודה כזו בראיון עבודה, מעבר למימוש שלה בתחום המקצועי, תצביע על מחשבה פרקטית וראייה למרחקים של הסטודנט הצעיר.