אחד מהתחומים הפופולאריים ביותר במה שמכונה מקצועות פארא-רפואה, הוא תחום פיזיותרפיה. אומנם מדובר על תחום שאיננו מתעסק בפעולות פולשניות בגוף, אך הוא מאוד חיוני בכל מה שקשור לאבחון בעיות במערכת התנועה, שיקום פציעות, חבלות ופגיעות, וכן מניעתם מבעוד מעוד.
פיזיותרפיה היא תחום רחב בו מטופלים גברים ונשים, החל מגיל אפס. ישנם טיפולים מיוחדים עבור פגים ותינוקות, ילדים ונערים, וכן עבור מבוגרים במצבים שונים. התחום כולל טיפולים ספציפיים עבור אנשים שמתמודדים עם בעיות התפתחותיות, פגיעות אורתופדיות ונוירולוגיות, כאבי שרירים, פגיעות ספורט, שיקום אחרי אירוע מוח ואירועים אחרים, וכן טיפולים שקשורים ליציבות, הליכה, תנועה ועוד.
חשוב להדגיש, לימודי פיזיותרפיה, אף על פי שמדובר בתחום שיקומי ולמה שמוגדר תחום פארא רפואי, כלומר תחום עזר לרפואה, עדיין הם נחשבים לימודים מאוד קשים, שכן הם כוללים התייחסות גם לתחומים רפואיים וגם לכל תחום האנטומיה. מכאן אפשר להסיק שגם הדרישות גבוהות ולא כל אחד יכול להתקבל אליהם.
למי זה יכול להתאים?
בדומה לתחומים אחרים שקשורים לעולם הרפואה והשיקום, גם לימודי פיזיותרפיה לא מתאימים לכל אחד ואחת. אלו לימודים שמתאימים לאנשים שמעוניינים להשתלב בתחום, מתוך כוונה לעזור לאנשים להשתקם ולחזור אל תפקוד רגיל או קרוב לכך עד כמה שאפשר.
צריך לזכור, לא רק לימודי פיזיותרפיה הם קשים ודורשים מאמץ והשקעה רבה, אלא גם העבודה עצמה דורשת מאמץ פיזי נרחב, בוודאי אם מדובר במצבים בהם צריך לבצע תרגילים ופעולות פיזיות שונות עם המטופלים. התחום דורש יכולת אבחון גבוהה, הקשבה, הבנה וסבלנות למטופל, וכן יכולת להתייחס לכל פרט ופרט בצורה ספציפית ולראות את התמונה המלאה.
לפני שמחליטים אם להירשם ללימודים, חשוב להכיר היטב את התחום, להבין בדיוק במה הוא מתעסק, מה הוא דורש מבחינה פיזית ואינטלקטואלית, מה הן האפשרויות, בין אם זה מבחינת התמחויות ובין אם זה מבחינת אפשרויות עבודה בארץ ואפילו בחו”ל. אז ניתן לקבל תמונה מלאה ולהחליט האם זה מתאים.
כיצד בוחרים היכן להירשם?
בעיקרון, לימודי פיזיותרפיה מתקיימים באוניברסיטאות השונות ברחבי הארץ וכן במכללה האקדמית צפת. מעבר לכך, אפשר להירשם גם ללימודים בחו”ל, בהתאם לתוכניות והאפשרויות הקיימות שם.
לפני שמחליטים היכן להירשם, חשוב לבדוק מה הן הדרישות, הן מבחינת תנאי קבלה והן מבחינת הלימודים עצמם. כמו כן, מוטב לבדוק אילו התמחויות יש במסגרת הלימודים, והאם ניתן להמשיך ללימודי תואר שני, במידה ומעוניינים בכך.
בדומה לתחומי רפואה ופארא רפואה אחרים, גם במסגרת פיזיותרפיה, יהיה צורך לעבור התמחות מעשית בבית חולים ובמקומות אחרים על פי דרישה. בנוסף, יהיה צורך לעבור מבחנים מעשיים ותיאורטיים מצד משרד הבריאות, על מנת לקבל רישיון לעסוק בתחום באופן רשמי, בין אם זה כעצמאים ובין אם זה כשכירים בקופת חולים, בתי חולים ומרכזים רפואיים שונים.