ידוע כי פעילות גופנית תורמת רבות לבריאות הגוף והנפש. לצד התועלת העצומה, ישנו סיכון גדול: פעילות גופנית שנעשית בצורה לא נכונה יכולה עלולה לפגוע בגוף ולגרום לנזקים קטנים וגדולים, מהתייבשות ופציעות ועד כאבים כרוניים ונכויות. הדבר נכון במיוחד בקרב מי שעוסק בספורט חובבני וגם מקצועי.
רופא המתמחה ברפואת ספורט מסייע למטופליו בכל התחומים הקשורים לפעילות גופנית, החל מהרמה החובבנית ועד לרמה המקצוענית. הוא מאפשר למטופליו לעסוק באימונים ובפעילות גופנית באופן יעיל שמותאם להם באופן אישי, כך שיוכלו להימנע ממחלות ופציעות. במידה וכבר חלו או נפצעו, הוא לומד כיצד לאבחן ולטפל במטופלים, ובכך מסייע לאיכות חייהם ולצמצום הנזק האפשרי.
מי יכול ללמוד רפואת ספורט?
לא כל אדם יכול ללמוד רפואת ספורט. רק רופא שכבר התמחה בתחום הרפואה הכללית, רפואת משפחה או רפואה פנימית, יכול להחליט להתמחות גם ברפואת ספורט.
מה כוללים לימודי רפואת הספורט?
רפואת הספורט משיקה ומערבת תחומים נוספים מתוך הרפואה המודרנית: אורתופדיה, ילדים, נשים, פיזיותרפיה, פיזיולוגיה של המאמץ, תזונה, פסיכולוגיה, רפואת משפחה, אימון וביומכניקה. עוד היא כוללת טיפולים אחרים כמו כירופרקטיקה, אוסטיאופתיה ועיסוי, ואף טיפולים הקשורים לרפואה משלימה.
התמחויות והכשרות ספציפיות בתחום רפואת הספורט
ניתן לחלק את ההתמחויות לשני סוגים מרכזיים. הסוג הראשון עוסק בפציעות שנגרמות בעקבות אימונים, והוא כולל אורתופדיה ופיזיותרפיה. השני עוסק באורח חיים בריא מסביב לאימונים, וכולל עיסוק בתזונת ספורט ובפסיכולוגיה של הספורט. בנוסף לכך, ניתן למצוא גם את תחום הפיזיולוגיה של המאמץ שעוסקת בהכנת תוכניות אימון מותאמות למצבו הגופני של המטופל, לרמתו כעת ולמצב אליו הוא שואף להגיע.
ילדים הם אוכלוסייה ייחודית, עם מאפיינים וצרכים גופניים ופסיכולוגיים משלהם. ולכן, ישנם מאמנים שעוברים הכשרה מיוחדת שמתאימה להם.
מה דרוש כדי ללמוד רפואת ספורט בישראל?
תחום רפואת הספורט נמצא במגמת עלייה בישראל, לאור הביקוש הגדול והצורך שמגיע מספורטאים ומתעמלים. לכן, ניתן ללמוד את התחומים השונים במכללות ובאוניברסיטאות. משך ההתמחות משתנה בהתאם למוסד הלימוד ונע בין שנה לשנה וחצי.
כיוון שמדובר בהתמחות מעמיקה, משרד הבריאות דורש הסמכה של כ – 300 שעות לימוד אקדמיות. זאת בנוסף להשתלמות מעשית שאורכת כשנה.
הלימודים אינטנסיביים מאוד, אך חלק גדול מהמוסדות מאפשרים לעבור את הקורסים בשעות מאוחרות יותר, אחר הצהריים ובערב. בנוסף לכך, יש לקחת בחשבון שמתקיימים גם מפגשי לימוד והתנסות מעשית בשעות הבוקר.
מה מקבלים בסוף הלימודים?
מי שיעברו את כל התהליך, יקבלו בסוף תעודת גמר ממוסד הלימוד שלהם. התעודה היא רק שער הכניסה לרפואת הספורט. כדי לקבל הסמכה ממשרד הבריאות, לצד הקורס יש לעבור גם התנסות מעשית של כשנה, במחלקות הקשורות לתחום, כמו אורתופדיה, שיקום ורפואת חירום. בנוסף לכך, יש לעבור התמחות במחלקה נוספת או במרכז הנתון לבחירה: רפואה תעופתית, רפואת צלילה, פיזיולוגיה צבאית, ספורט נכים או מרכזי מחקר.
אפשרויות תעסוקה בתחום
לאחר קבלת האישור ממשרד הבריאות, יוכלו הבוגרים החדשים ללוות ספורטאים, חובבנים ומקצועיים, ביחידים או בקבוצות. יפתחו בפניהם אפשרויות תעסוקה רבות במוסדות, בתי חולים ובמרכזים העוסקים ברפואת ספורט. הם יוכלו ללוות ספורטאים בקבוצות או כיחידים.
מוסדות בהם ניתן למצוא רופאי ספורט רבים הם מרכזי שיקום פרטיים, שעוסקים במגוון תחומים הקשורים לרפואת ספורט. הכול כדי להתאים תוכנית שיקום אישית והוליסטית למטופלים השונים.