במחלקה לגיאוגרפיה מהפקולטה למדעי החברה באוניברסיטה העברית זיהו את הפוטנציאל הגובר בשנים האחרונות שמצריך ניהול מושכל וטכנולוגי יותר לערים והחליטו לייצר לראשונה בישראל אפשרות להתמקצע בתחום במסגרת לימודים לתואר שני, בשיתוף עם ביה”ס הבינלאומי רוטברג מהאוניברסיטה העברית
הגידול המואץ של האוכלוסייה העירונית בעולם מצריך ניהול מושכל יותר של החיים בסביבה האורבנית ושל המשאבים בה, דבר שהוביל לפיתוח רעיון ‘העיר החכמה’, שתהיה מצוידת במגוון טכנולוגיות חכמות וחדשניות המטפלות ביעילות באתגרים העירוניים. בשנים האחרונות גם בישראל, הממוקמת בין המדינות המובילות בעולם בשיעורי האוכלוסייה העירונית, החלו פיתוחי טכנולוגיות שישנו את ההווי העירוני העתידי, כמו הרכב האוטונומי ושירותים מבוססי מיקום ומבוססי-חיישנים על מנת לשמור על איכות החיים העירוניים.
בנוסף, מגפת הקורונה שפוקדת את העולם בשנה האחרונה מעצימה אתגרים עירוניים רבים וממחישה לערים ולממשלות את הנחיצות בפתרונות טכנולוגיים בעת שכזו. המשבר יצר מציאות עירונית חדשה הכוללת שימוש בכלי ניטור וטכנולוגיית מעקב על מנת לספק שירותים עירוניים, לאפשר עבודה מהבית ולהתמודד עם דפוסי מגע מצומצמים בין תושבי העיר. במקביל לכך, הולך וגובר הביקוש בשוק העבודה הישראלי והעולמי עבור אנשי מקצוע שיהיו מסוגלים להעלות רעיונות חדשניים ולענות על צרכים, בעיות ואתגרים העירוניים החדשים.
. מטרת התוכנית היא לצייד דור חדש של מנתחי מערכות אורבניות, מתכנני ערים ומעצבי מדיניות מקומית בארגז הכלים הנדרשת לתחום זה. התוכנית כוללת גם פיתוח כישורי ניתוח מעשיים וגם הבנה מעמיקה של הדרכים להתמודדות עם האתגרים העתידיים הצפויים שמציבה המציאות העירונית.
הלימודים נפרשים על פני שנה (שני סמסטרים, כ-32 נ”ז), נלמדים בשפה האנגלית יחד עם תלמידים מכל העולם ומשלבים לימודים עיוניים ברמה הגבוהה ביותר, לצד פיתוח יכולות טכניות- יישומיות. התוכנית מותאמת לסטודנטים בעלי תואר ראשון במדעי החברה והסביבה, או לאנשים בעלי עניין וניסיון בערים, מיפוי, ניתוח נתונים ומנהל ציבורי. בין קורסי התוכנית, יהיו קורסים כמו צדק חלוקתי וערים חכמות, מערכות תחבורה חכמות, שינוי אקלים וקיימות עירונית, סימולציה עירונית, התשתית הטכנולוגית של העיר החכמה ועוד.
“מדובר בתוכנית ייחודית בנוף של אוניברסיטאות ישראליות, המנצלת את העוצמות המשותפות של התוכנית לתכנון ערים באוניברסיטה העברית ושל מסלול הגיאו-אינפורמטיקה במחלקה לגיאוגרפיה בפקולטה למדעי החברה. על ידי שילוב זה, התוכנית מייצרת עבור הסטודנטים את ההזדמנות לרכוש הבנה רחבה של התפתחות עירונית עכשוויות ועתידית, תוך שימוש בטכניקות חדישות בניתוח מרחבי” אומר פרופ’ דניאל פלזנשטיין, ראש התוכנית.
אפשרויות התעסוקה של בוגרי התוכנית הן מגוונות ורבות. בסקטור הציבורי אפשר להשתלב בשלטון מקומי ומרכזי ובחברות ממשלתיות בתחום פיתוח התשתית והאנרגיה. בסקטור הפרטי האופציות לתעסוקה רבות עוד יותר: חברות ייעוץ, ניהול מסדי מידע, פיתוח יישומונים למובייל, פיתוח שירותים מבוססי מיקום, פיתוח קרקע ונדל”ן, תכנון ופיתוח עירוני ועוד. בנוסף, למעוניינים להתמקד בחזית המדעית, התוכנית מאפשרת המשך לתארים מתקדמים באוניברסיטה העברית במגוון תחומים כמו גיאוגרפיה, סביבה ומדיניות ציבורית.
האוניברסיטה העברית שמה לה למטרה להיות המוסד האקדמי המוביל ביותר בתחום הערים החכמות ולהביא לפיתוחים חדשניים אשר ישנו את פני המציאות העירונית. בוגרי התוכנית יהיו זכאים לתוארMA מהמחלקה לגיאוגרפיה בפקולטה למדעי החברה.