לראשונה בישראל, משרד החינוך וצה”ל חברו יחד ליוזמה פורצת דרך שמטרתה לחזק את מעמד המורה ולשפר את מערך החינוך במדינה. במסגרת התוכנית החדשה, כלל המתגייסים לתפקיד המורה החייל/ת בחיל החינוך יוכלו להתחיל לימודי הוראה אקדמיים במהלך שירותם הצבאי ולקבל תואר ראשון בחינוך ותעודת הוראה.
התוכנית, שנפתחה השבוע, היא תוצאה של שיתוף פעולה בין משרד החינוך למערך מגן בחיל החינוך והנוער בצה”ל. המורות והמורים החיילים יוכלו להשלים שתי שנות לימודים אקדמיים במהלך שירותם, כאשר עם שחרורם יידרשו לשנה אחת נוספת בלבד להשלמת התואר. בתום ההכשרה, יקבלו הבוגרים תואר ראשון בחינוך (B.Ed) ותעודת הוראה או תעודת עובדת חינוך, בהתאם למסלול הנבחר.
תרומה כפולה: למערכת החינוך ולחיילים עצמם
שר החינוך יואב קיש בירך על היוזמה ואמר: “זהו מהלך חשוב וייחודי שמציב את מקצוע ההוראה במקום הראוי לו – כשליחות חינוכית מהמעלה הראשונה. הניסיון המעשי שיצברו המורים החיילים יתרום למערכת החינוך, ומצד שני, הם עצמם יקבלו הכשרה ואופק מקצועי משמעותי. לחנך זו זכות ושליחות מקצועית, ואנו גאים בחיילים ובחיילות שבחרו בדרך זו.”
גם קצין חינוך ונוער ראשי, תא”ל סמואל בומנדיל, הדגיש את חשיבות המהלך: “היוזמה הזו ממירה את הניסיון החינוכי של המורות החיילות לתועלת אדירה במערכת החינוך האזרחית. בתקופה כזו, בה עיצוב הדור הבא הוא קריטי, החיבור בין צה”ל למערכת החינוך הוא הכרחי להבטחת חינוך איכותי.”
לימודים תוך כדי שירות
המורות החיילות ילמדו יום בשבוע במוסד אקדמי, לצד ימים מרוכזים ולמידה מרחוק, המותאמים לשירותן הצבאי. במהלך השירות הן יזכו גם להדרכה פדגוגית שמלווה את פעילותן החינוכית. עם סיום שירותן, יוכלו להשתלב במערכת החינוך כמתמחות בהוראה, תוך השלמת לימודיהן בשנה השלישית, במהלכה יוכלו גם לקבל מענק מותנה לסיוע במימון שכר הלימוד.
פתרון לאתגרי מערכת החינוך
התוכנית החדשה היא חלק מהאסטרטגיה של משרד החינוך להרחבת שורות ההוראה ולמשיכת כוח אדם איכותי לתחום. היא גם מציעה מענה לצורכי מערכת החינוך במורים מוסמכים ומנוסים, לצד הענקת כלים ואופק מקצועי לחיילים משוחררים.
יוזמה זו מהווה דוגמה לשיתוף פעולה פורה בין צה”ל ומשרד החינוך, שמבינים את החשיבות של חיזוק מערכת החינוך כחלק בלתי נפרד מבניית חברה חזקה ומאוחדת.