שאלה שמלווה רבים מאיתנו במהלך החיים היא – מאיפה כדאי לנו לנשום, מהאף או מהפה? לרובנו אין מספיק מידע מקצועי על מנת לפסוק באופן חד משמעי, אך רובנו מבינים שבנשימה דרך האף מתבצע תהליך סינון כלשהו. דעה רווחת זו, בהחלט נכונה. אם כי מתלוות לכך עוד כמה סיבות משמעותיות במיוחד.
רגע לפני שננסה בכל הכוח לנשום רק מהאף, כדאי לקבל את ההסבר המקיף על דרכי הנשימה, החשיבות שלהן והתפקידים השונים. לאחר שיהיה בידכם דיי מידע, תוכלו להחליט האם עליכם להתייעץ לגבי ביצוע הליכים רפואיים כמו ניתוח מחיצה באף או שאופן נשימתכם תקין.
תפקיד האף בנשימה
כפי שרובנו יודעים, לאף אכן יש תפקיד במהלך הנשימה, אך כמה הוא משמעותי ומה בכלל התפקיד הזה אומר?
ראשית, נפתח במקור הפעולה הכל כך נחוצה הזו – נשימה. המנגנון השולט בנשימה נמצא בגזע המוח, זהו מנגנון אוטומטי שעובד תמיד ולא ניתן להפסיקו או לשלוט עליו. מערכת הנשימה כוללת את דרכי האוויר העליונות הלא הן האף, הפה וקנה הנשימה. ואת דרכי האוויר התחתונות: סימפונות וריאות.
כפי שנאמר קודם לכן, לכל אחד מאיברי מערכת הנשימה יש תפקיד חיוני. אך במאמר זה נתמקד בתפקידו הקריטי והחשוב של האף בתהליך נשימה תקין. תפקידו של האף, בגדול, הוא להעביר את האוויר הנכנס דרך קנה הנשימה אל הריאות. אך עבודתו לא נגמרת פה, הריאות הן איבר רגיש ועדין והן עובדות קשה מאוד. בשביל ליצור תהליך נשימה תקין, על האוויר המגיע לריאות להיות בטמפרטורה המתאימה, בלחות מספקת וכמה שיותר מסונן ונקי מחומרים מזיקים שונים.
מה שקורה זה שבעצם האף אוסף את האוויר הישר אל מערות האף. מערות האף מכוסות בשערות מיקרוסקופיות וברירית אשר אחראיות על שתי פעולות: הראשונה, חימום האוויר והכנסת לחות על מנת שיגיע לריאות במידת הלחות ובטמפרטורה המתאימות. השנייה, ניקוי האוויר מחלקיקי אבק ומזהמים שונים הנעצרים באף ולא מגיעים לריאות.
לכן נשימה דרך האף תהיה עדיפה בהחלט מנשימה דרך הפה, שלא עושה אף לא אחד מתפקידי האף וחושף אותנו לסכנות שונות.
ניתוח מחיצת אף – הצעד לשיפור משמעותי באיכות החיים
לאחר שהבנו את תפקידו החשוב של האף בתהליך נשימה תקין, בואו נכיר את אחת הסיבות השכיחות לשיבוש תהליך זה וכמובן, איך ניתן לשנות ולתקן אותו.
מחיצת האף זו רקמה קשה יחסית הנמצאת במרכז האף וכמעט לכל אורכו. מחיצת האף בעצם היא זו שמחלקת את האף לשתי מערות שאנחנו מכירים בשם – נחיריים. כאשר מחיצת האף שמורה וללא כל פגע, תהליך הנשימה יהיה תקין. אך ישנן לא מעט סיבות היכולות לגרום לפגיעה במחיצת האף וכתוצאה מכך – לשיבוש תהליך נשימה תקין.
אלו הגורמים השכיחים ביותר הגורמים לליקויים שונים במחיצת האף:
- מום מולד
- פגיעה חיצונית כמו מכה
- התפתחות לא תקינה של המחיצה בילדות או בגיל ההתבגרות
- שימוש בסמים בצורה של ‘הסנפה’ – עלול לגרום להיווצרות של חורים במחיצה
בהרבה מקרים ישנו קשר ישיר בין ניתוח אף אסתטי לבין ניתוח במחיצת האף, למרות שהרבה אנשים רואים בניתוח במחיצת האף צורך אסתטי בלבד ולא מודעים לחשיבות הבריאותית שלו. מחיצת אף עקומה, עלולה לגרום לדלקות סינוסים חוזרות, לפגיעה בצורת האף החיצונית, לחסימה מוחלטת של המעבר בנחיריים, לנחירות ואף לדום נשימה בזמן שינה.
לכן, בשורה התחתונה, תפקוד הגוף כולו תלוי באיכות הנשימה שלנו ואיכות הנשימה שלנו תלויה מאוד במבנה נכון של האף שלנו.