פסנתר הבטון הראשון בעולם הוצב בסוף השבוע האחרון בחצר המכללה האקדמית ספיר – ושרד את מזג האוויר החורפי. עלות הקמתו כ- 800,000 ש”ח.
לאחר פיילוט מוצלח יצא לאור פסנתר הבטון הראשון בעולם, ועותק ראשון ממנו הוצב בסוף השבוע האחרון במכללה האקדמית ספיר וכבר הספיק לשרוד את הסופה האחרונה.
מדובר בסטארט-אפ חדשני שאף זכה לתמיכת רשות החדשנות ולמענק בסך 400 אלף ₪ (חצי מעלות הקמתו), עבור פסנתר כנף עשוי בטון המכיל בתוכו מערכות מתוחכמות של הגברה, בקרה ושליטה מרחוק. הפסנתר נבנה במטרה לפעול במרחב הציבורי ולהיות עמיד בכל תנאי מזג אוויר ולאורך כל השנה – גשם, שמש, סופות חול ואפילו וואנדליזם נלקח בחשבון.
מאחורי הסטארט-אפ המוזיקלי עומד דווקא כלכלן. ד”ר דן קאופמן, חבר סגל במחלקה לכלכלה ובמחלקה לשיווק טכנולוגי במכללת ספיר המכהן כיום גם כראש המרכז ליזמות וחדשנות ע”ש בן לולו במכללת וכולל בתוכו חטיבת לימודי יזמות עבור הסטודנטים. החיבור בין הניסיון המעשי של ד”ר קאופמן בהקמת וניהול מיזמים טכנולוגיים, כמי שהקים בעבר חברה לשתלים אורתופדיים מתכלים וכן חברה העושה שימוש במציאות מדומה לצורכי פיזיותרפיה, לבין הרקע המדעי והמחקרי שלו בתחומי החדשנות – הם אותם ערכים שמגלם בתוכו מרכז החדשנות כמקום המשלב פרקטיקה ותיאוריה ומאפשר לסטודנטים לא רק ללמוד חדשנות, אלא גם להוציא לפועל רעיונות אותם הם חולמים לפתח.
הצלחתו של פסנתר הבטון, מסביר ד”ר קאופמן, נובעת מהעובדה שהוא מציב ברחוב כלי נגינה שבאופן מסורתי נחשב לכלי קלאסי השייך לאולמות קונצרטים “מעונבים”, ובכך יוצר סקרנות המושכת תשומת לב רבה. זאת ועוד, היותו של הפסנתר נגיש לעוברים ושבים אשר יודעים לנגן ברמות כאלו ואחרות בפסנתר, הופכת את הפסנתר לזירת התרחשות המפגישה בין קהלים שונים המתחברים כולם למוזיקה ואשר בהעדרו – ספק אם היו נפגשים. כך אנו עדים לחיבורים בין מרצים וסטודנטים, ערבים ויהודים, דתיים וחילוניים ואפילו בין סטודנטים לתלמידי התיכון הלומדים בסמוך.
אב-טיפוס שהוצב בירושלים בסוף השנה שעברה – עמד הן במבחן הציבור והן במבחן החומר, שכן שרד את תנאי מזג האוויר הירושלמיים לאורך השנה. בין העוברים והשבים, הזדמן לנגן עליו אדם איפוליטו, מי שהיה הקלידן של ג’ון לנון בלהקת Ono Plastic. איפוליטו, שנתקל בפסנתר ממש במקרה התיישב והחל לנגן עליו את שירי הביטלס.
בעוד מספר ימים ייפתח הסמסטר והסטודנטים יוכלו לנגן עליו כמו גם מבקרים מבחוץ ותושבי האזור כמובן. בהמשך יוצבו פסנתרים נוספים ברחבי הארץ וישנם מתעניינים רבים גם בעולם, כך שייתכן כי מדובר בענף הייצוא החדש של ישראל.
פרופ’ עמרי ידלין, נשיא מכללת ספיר: “מוזיקה תמיד היוותה ומהווה חלק מרכזי מהמרחב הציבורי של מכללת ספיר ואני שמח על כך שהפסנתר הראשון הוצב בקמפוס המכללה וישרת את כל הסטודנטים והמרצים המעוניינים בכך”.
לכתבות נוספות בלימודים כחול לבן:
חתן פרס ישראל בתחום חקר הפיזיקה: פרופ’ שלמה הבלין מהמחלקה לפיזיקה באוניברסיטת בר-אילן
93 תעודות הצטיינות ו- 10 מלגות ע”ש דוד גאלאל הוענקו לסטודנטים