עובדים בהוראה ורוצים להרחיב את הידע שלכם? מעוניינים לעזור לילדים בשלבי ההתפתחות? אם השבתם כן על שאלות אלו, אין ספק שלימודי הוראה מתקנת הם הדבר הנכון עבורכם.
הכתבה בשיתוף עם מכללת השכל פיתוח מקצועי לעובדי הוראה המציעה מגוון קורסים לעובדי הוראה, בהם גם קורסים להוראה מתקנת.
השינויים בחברה הישראלית ואיך הם קשורים להוראה מתקנת
בוודאי שמתם לב שבשנים האחרונות, החברה הישראלית עברה ועוברת תהליכים חברתיים מגוונים. אין ספק שכאשר מדובר על התקדמות טכנולוגיות וכאשר המרדף אחרי ההישגיות בשיאו, הדבר מחלחל לכל האוכלוסיות ולכל הגילאים. הבעיה היא שיש המון ילדים שנשארים מאחור. מדובר על ילדים עם קשיי למידה או הפרעות קשב. הם מתקשים בלימודים ועל כן לא מצליחים לעמוד בהצלחה בדרישות של משרד החינוך. אותם ילדים צריכים יד מכוונת וגם תומכת. כך הם יוכלו להתקדם בלימודים לפי הקצב שלהם ובהתאם לצרכים הנדרשים מהם. על מנת לאפשר את התקדמות הזאת, מוצעים לימודי הוראה מתקנת. הם מיועדים בעיקר למורים שיש להם רצון עז להשפיע משמעותית על דור המחר.
כמה מילים על לקות למידה
היא מאופיינת בשני דברים מרכזיים בהם: קושי ברכישת מיומנויות למידה ויכולת למידה נמוכה.
על פי ההערכות שנעשו על ידי מומחים, נמצא ש-10 אחוזים מהאוכלוסייה סובלים מלקות למידה מסוימת. ילדים שסובלים מלקות למידה, יכולים להשתלב במסגרת החינוך. מה שכן, יהיה צורך לבצע התאמות לצרכים שלהם.
מהם הקשיים האופייניים אצל תלמידים שסובלים מלקות למידה?
יש קושי ברכישת מיומנויות בסיסיות כמו, כתיבה, קריאה, רכישת שפת זרות וחשבון.
ככל שהילדים מתבגרים, כך הם גם יחוו יותר קשים בשימוש במיומנויות למידה. לדוגמה, יהיה קושי בקריאת טקסטים ארוכים, בפענוח של מילים ארוכות וכו’. אותם קשיים יבואו לידי ביטוי לא רק בכתיבה וקריאה, אלא גם בהאזנה ודיבור.
מהן לקויות הלמידה הנפוצות באוכלוסייה?
אלו הן הלקויות הנפוצות לא רק אצל ילדים אלא גם אצל מבוגרים:
דיסלקציה – לקות למידה בקריאה
דיסגרפיה – לקות למידה בכתיבה
דיסקלקוליה – לקות למידה בחשבון
כמה מילים על הוראה מתקנת
בזכות שימוש בהוראה מתקנת, אפשר להתאים את תכנית הלימודים לתלמיד באופן אישי וכל זאת בהתאם ליכולות ולקשיים שלו. תחום ההוראה המתקנת מתייחס לתחומי החשיבה המתמטית, הקריאה והכתיבה. למעשה, המורים יוצרים שיתוף פעולה יחד עם התלמיד הסובל מקשיי למידה ועובדים איתו באופן הדרגתי ומסייעים לו בשיפור יכולות למידה, חשיבה, תקשורת והתנהגות חברתית. הוראה מתקנת מטרתה לא רק צמצום הפער בין התלמיד לתלמידים האחרים בכיתה, אלא מטרתה גם שיפור היכולות האישיות של התלמיד ושילובו בהצלחה במערכת החינוך ובחברה.
מה לומדים בקורס הוראה מתקנת?
מדובר על לימודים משלימים, כלומר לימודים לעובדי הוראה שרוצים להרחיב את הידיעות שלהם בתחום וגם רוצים לקבל הסמכה. במסגרת הלימודים, המורים ילמדו על הצרכים של הילד, על הכלים לפתרון קשיי הלמידה שלו וכמו כן ילמדו על שיטות וגישות להתערבות אפקטיבית בתהליכי הלמידה של התלמידים הסובלים מלקויות למידה. הקורס נותן הכשרה למורים שתספק מענה לתלמידים לא רק בצורה פרטנית, אלא גם בצורה קבוצתית וכיתתית.
מהם נושאי הלימוד הנלמדים בקורס הוראה מתקנת?
יש חשיפה לכל הנושאים הללו:
סוגי לקויות, מוטוריקה בכתיבה, פיתוח יכולת ההבעה בכתב, קשיים רגשיים, איסוף מידע וארגונו, קריאת דוחות אבחון, שילוב תלמידים בכיתה, קשר אישי עם הילד, גישות טיפוליות להוראת כתיבה, שילוב טכנולוגיות מחשב, מרכיבים פיזיולוגיים בכתיבה ועוד.
מהם תנאי הקבלה לקורס הוראה מתקנת?
חשוב לציין שהלימודים מתאימים לעובדי הוראה מוסמכים. חלק מהמוסדות המעבירים את הקורס דורשים שהמועמד יהיה בעל תואר ראשון בתחומים שונים וחלק מהמוסדות מקבלים אנשי הוראה בעלי תואר ראשון B.Ed ותעודת הוראה. כמו כן, על מנת לבדוק שהמועמד מתאים למסלול, יש גם לעבור בהצלחה מבחני מיון או ראיונות אישיים.