המכללה האקדמית צפת מחדשת את סדרת ההרצאות והסיורים שנעצרה בשנה שעברה עקב מגפת הקורונה. התוכנית השבועית, שתחל באמצע חודש פברואר, ותימשך לאורך החודשים פברואר ומרץ, תיוחד ללימודי ההיסטוריה והארכאולוגיה של הגולן, תוך שימת דגש מיוחד על ההתיישבות היהודית שהתקיימה בו לאורך מאות שנים
המכללה האקדמית צפת מחדשת את סדרת ההרצאות והסיורים האקטיביים בשטח, “חשיפה לאקדמיה”, שנעצרה בשנה שעברה עקב מגפת הקורונה.
כחלק מהצורך לנסות ולחזור לפעילות תרבותית מגוונת מתוך רצון לחדש את הקשר האקדמי עם הציבור בגליל, בגולן ובכלל הארץ, וכחלק מהרצון המתמשך של המכללה לחבר בין טובי המומחים, המלמדים במסגרתה, לציבור הרחב, מתכוונת המכללה לקיים סדרת הרצאות וסיורים תחת הכותרת”הגולן היהודי – ארץ הבזלת הנושבת”.
תוכנית ההרצאות השבועית, שתחל באמצע חודש פברואר, ותימשך לאורך החודשים פברואר ומרץ, תיוחד, כאמור, ללימודי ההיסטוריה והארכאולוגיה של הגולן, תוך שימת דגש מיוחד על ההתיישבות היהודית שהתקיימה בו לאורך מאות שנים.
ככלל, תתקיים הסדרה ביום רביעי בשבוע, והיא תפנה לכל מי אשר מעוניין להעמיק את הידע שלו בתחומי ארץ ישראל בכלל ובתחום רמת הגולן בפרט, באופן ייחודי ובמסגרת של הרצאה בת שעה וחצי, שלאחריה יבקרו המשתתפים באתר ו/או באתרים בהם עסקה ההרצאה.
התוכנית תכלול הרצאות אקדמיות של מרצים וחוקרים בולטים מהעולם האקדמי, כדוגמת הרצאתו של החוקר והמרצה בחוג ללימודים רב תחומיים במכללה, הפרופ’ ינון שבטיאל, המשמש גם כיועץ האקדמי של התוכנית מטעמה של המכללה האקדמית צפת.
הרצאתו, והסיור הנלווה אליה בבית הכנסת קשתות רחבעם (אום אל קנטיר), יוקדשו להתחדשות ולפריחה היהודית בגולן בתקופה הביזנטית, בסימן בתי הכנסת של הגולן.
בתוכנית ייטול חלק גם הד”ר דני שיאון, ארכאולוג רשות העתיקות, שירצה ושיסייר בעתיקות גמלא, האתר החשוב והמפורסם אותו חפר במשך שנים רבות. ד”ר שיאון נחשב לאחד המומחים הבכירים בארץ לתורת המטבעות והמדליות (נומיסמטיקה).
כמו כן, במסגרת התוכנית, הד”ר ערן מאיר חוקר הגולן הוותיק ירצה ויוביל את המשתתפים במוזיאון קצרין, ויתאר את שלל הפריטים המרשימים המוצגים בו ואת מקום הימצאם בגולן.
בסדרה ישתתף גם הפובליציסט והעיתונאי, איש קיבוץ אורטל שבגולן, אורי הייטנר.
הרצאתו תתמקד בהתיישבות היהודית ברמת הגולן במאות ה-19 וה-20, ותכלול סיורים במצפה גדות, בצפון הגולן ובתצפית קוניטרה.
במקביל, תכלול התוכנית הרצאות וסיורים בנושאים צבאיים אקטואליים, כדוגמת הרצאתו של עודד פורת בנושא מלחמות ישראל על הגולן, שתכלול סיור בדרום הגולן מחמת גדר ועד תל פארס.
פרופ’ ינון שבטיאל: “המדובר בתוכנית ייחודית מאוד, שנרקמה בתוך המכללה האקדמית צפת ולטובת הקהילה. בתוכנית תנגיש המכללה לקהל הרחב את לימודם של פרקים נבחרים מתולדות הגולן. הקהל יקשיב להרצאה פרונטלית מפי חוקר ומומחה לתחומו, ובתום ההרצאה יבקר ויסייר הקהל באופן ממשי במקומות ובאתרים עליהם שמע אך כשעה לפני כן”.