לימודי תואר שני מתאימים לאנשים אשר רוצים להעמיק את הידע שלהם, להתמקצע ולקבל כלים נוספים אשר יאפשרו להם להתקדם בתחומם.
קיימות תכניות שונות ללימודי תואר שני ועבור רבים הן משמשות כקרש קפיצה בקריירה. העולם האקדמי אינו קופא על שמריו, בדיוק להפך – תכניות הלימודים מידי שנה מותאמות לשינויים בעולמנו, משינויים חברתיים ועד שינויים טכנולוגיים. אחד ממסלולי הלימודים המעניינים ביותר שהתפתח בשנים האחרונות הוא המסלול למנהיגות חברתית, כלומר לימודי תואר שני במנהיגות חברתית. נראה כי המודעות הגוברת לנושאים חברתיים, השפעתם והביטוי השונה שלהם בכל תחומי החיים, של הפרט ושל הכלל סללה את הדרך לפתיחת מסלולי לימוד אלו.
מהי מנהיגות חברתית?
בשביל להבין את המושג מנהיגות חברתית, עלינו לחזור להגדרת המנהיגות. בקצרה מנהיגות מתייחסת ליכולת להניע אנשים לצורך השגת מטרות, לא בכפייה ולא מתוך מקור סמכות, אלא מתוך השראה ואומנה בדרך. אך בעוד רוב ביטויי המנהיגות מתבטאים בהנעת אנשים לצורך השגת אינטרסים המשרתים את המנהיג (למשל מנהל בעסק כמנהיג המניע אנשים לצורך יצירת רווחים), מנהיגות חברתית לעומת זאת מתרכזת בטובת הכלל.
מנהיגות חברתית לטובת הכלל יכולה לקבל ביטויים שונים. אולי באופן טבעי רבים רואים בראשם את דמותו של המנהיג החברתי השואף לשינוי בסוגיות לאומיות, אך מנהיגות חברתית יכולה לקבל גם ביטויים אחרים, בקבוצות קטנות יותר, כמו למשל מנהיגות חברתית הבאה לידי ביטוי במקום העבודה.
מדוע צריך מנהיגות חברתית?
הצורך והעניין בלימודי תואר שני במנהיגות חברתית נוסע מתוך הבנה כי יש לייצר מנהיגים על מנת לחולל שינויים חברתיים. תפיסות ערכיות ואידאולוגיות בפני עצמן אינן מחוללות שינוי, בהיעדר מנהיגים האידאולוגיות רק מקבעות מצב קיים. תואר שני במנהיגות חברתית נועד להעניק לסטודנטים את הכלים להפוך למנהיגים ואת הכלים שמנהיגים צריכים על מנת להרים מיזמים בעלי משמעות חברתית.
היכולות, והתכונות הנדרשות להוביל אנשים אחר רעיון היא דבר הכרחי בשביל לחולל שינויים חברתיים, אך אין די בתכונות המנהיג בשביל להוציא את הדברים אל הפועל. על מנת להוביל יש גם להתארגן ובהחלט יש צורך בכלים ניהוליים – גם ארגונים חברתיים המתנהלים כארגונים ללא מטרות רווח נדרשים לניהול והתנהלות שאינה שונה מההתנהלות של עולם העסקים. תואר שני במנהיגות חברתית נועד לתת למנהיגים גם את הכלים הללו.
מה לומדים בתואר שני במנהיגות חברתית?
נושאי הלימוד בתואר שני במנהיגות חברתית נוגעים לנושאים עכשוויים ושואפים לתת לסטודנטים כלים פרקטיים אשר נדרשים לצורך הוצאה אל הפועל של פרויקטים ומיזמים בעלי משמעות חברתית. בין נושאי הלימוד נמצא את הפרקים הבאים :
- ניהול ארגונים ללא מטרות רווח.
- מימון עמותות וגיוס כספים
- ניהול השיווק
- תכנון אסטרטגי
- התנהגות ארגונית
- כלכלה ניהולית
- אתיקה
- סטטיסטיקה ניהולית ועוד.
מי שמעוניין בלימודי תואר שני במנהיגות חברתית יכול למצוא מסלולים שונים השמים דגש על ההיבטים החברתיים.