בחודשיה הראשונים של שנת הלימודים האקדמית ביצעה עמותת אור ירוק סקר מיוחד שבדק את תדירות השימוש של סטודנטים בתחבורה ציבורית. מהסקר עולה כי 77% מהסטודנטים לא מגיעים ללימודים בתחבורה הציבורית, אלא בדרכים אחרות.
הסקר המדגמי נערך בקרב כ-1,500 סטודנטים שלומדים ב-56 מוסדות אקדמיים שונים (מתוך 62 מוסדות שקיימים בסך הכל) והוא נערך במהלך שלושת השבועות הראשונים של הלימודים.
כאשר נשאלו הסטודנטים כמה זמן לוקח להם להגיע מהבית אל האוניברסיטה/מכללה התברר כי בממוצע יבזבז כל סטודנט כ-40 דקות בכל יום בדרכו אל המוסד האקדמי לכל צד (שעה ו-20 דקות בכל יום). 30% אף טענו כי לוקח להם מעל 50 דקות בכל יום להגיע אל מוסד הלימודים. על פי ממצאי הסקר, העלות הממוצעת לנסיעה לסטודנט ביום היא 28.5 ₪.
בין המוסדות האקדמיים שנכללו בסקר הסטודנטים גם האוניברסיטה העברית בירושלים. מהסקר עולה כי:
משך הזמן הממוצע שלוקח לסטודנט להגיע לאוניברסיטה העברית בירושלים הוא 46.5 דקות. עלות הוצאה ממוצעת לסטודנט ביום על נסיעה – 16 ₪.
ארז קיטה מנכ”ל עמותת אור ירוק: “קשה להיות סטודנט במדינת ישראל. מעבר לשכר הלימוד הגבוה, המגורים והמחיה היקרים, סטודנטים רבים נאלצים להחזיק גם רכב פרטי כדי להגיע ללימודים כי אין להם תחבורה ציבורית נוחה וזמינה מהבית אל האוניברסיטה או המכללה. במקום לנצל את השעות הפנויות לעבודה וללימודים, רבים נאלצים לעבוד במספר עבודות כדי לממן את הרכב פרטי. תחבורה ציבורית זה מוצר צריכה בסיסי עבור השכבות החלשות והוא חייב להיות זמין ונח עבורן, כך הם יוכלו לחסוך כסף רב ושעות רבות שמתבזבזות בכבישים הפקוקים. משרד התחבורה והבטיחות בדרכים חייב לשפר את התחבורה הציבורית אל מוסדות החינוך עבור הסטודנטים כדי לעודד יותר ויותר סטודנטים להשתמש באוטובוס במקום ברכב הפרטי”.
מהסקר עולה תמונה עגומה אודות השימוש של הסטודנטים בתחבורה הציבורית בישראל. רוב הסטודנטים לא מגיעים ללימודים בתחבורה הציבורית ולמעשה מבזבזים בכל יום כמעט שעה וחצי בממוצע בדרכים אל המוסד האקדמי ובחזרה. המצב הזה הביא את רובם הגדול להודות: לו תהיה תחבורה ציבורית נגישה ונוחה נעשה בה שימוש ונשאיר את הרכב בבית.
סקר אור ירוק: רק אחד מכל ארבעה סטודנטים מגיע בתחבורה הציבורית ללימודים:
- 52% מהנשאלים טוענים כי הם מגיעים ללימודים ברכב הפרטי, 23% מגיעים בתחבורה הציבורית, 10% מגיעים בטרמפים, 8% מגיעים ברגל, 5% מגיעים באופניים חשמליים ו-2% מגיעים באופנוע.
- כמעט אחד מכל שני סטודנטים (42%) העיד כי אין לו תחבורה ציבורית נגישה וזמינה מהבית אל האוניברסיטה או המכללה.
- אחד מכל שלושה סטודנטים (36%) טוען כי החניון איננו מסודר או לא קיים כלל, בקרבת המוסד האקדמי.
- אחד מכל עשרה (12%) טוען כי המעבר מהאוטובוס למוסד האקדמי איננו מסודר ובטוח.
- אחד מכל שני סטודנטים (49%) שאינם מגיעים בתחבורה הציבורית טענו כי במידה וזו תהיה זמינה ונגישה הם ישאירו את הרכב/אופניים/אופנוע בבית ויעשו שימוש בתחבורה הציבורית.