מהנדס חומרים עוסק בתחום מבוקש מאוד כיום בעידן המודרני של פיתוח מוצרים חדשים לתעשיות שונות. ניתן למצוא מהנדסים אלו בתעשיות הרכב, התעופה והחלל, חומרי הבנייה, הביו רפואה, האלקטרוניקה ועוד.
המחקר הנערך בידי אנשי מקצוע אלו הינו רב תחומי ועוסק בגילוי ועיצוב חומרים חדשים.
במרבית מוסדות הלימוד האקדמאיים בישראל, לימודי הנדסת חומרים כוללים מספר תחומים מרכזיים כמו כימיה, פיזיקה והנדסה. העוסקים בתחום מנסים לפתח חומרים חדשים שמטרתן לשפר מוצרים קיימים וליצור אחרים שישולבו במערכות אחרות קיימות או חדשות. למהנדס חומרים יש תפקיד חשוב באבולוציה ובקידום האנושות בתחומים שונים. כמובן, שלכל פיתוח כזה יש ערך כלכלי שמנוצל על ידי אנשי עסקים לצרכיהם.
נושאי הלימוד העיקריים
הנושאים המרכזיים אשר מועברים במסגרת לימודי הנדסת חומרים נעים בין חקר ותיכון חומרים, טכניקות עיבוד וייצור, טכניקות אנליטיות כמו מיקרוסקופיה, גידול גבישים וכן יחסי גומלין בין עלות לתועלת בייצור תעשייתי של חומרים שונים.
תעשיות רבות בארץ ובעולם מבקשות לשמור על מעמדן בשוק ומשקיעות הון עצום במו”פ. הן מקימות תשתיות מתאימות לכך הכוללות, מעבדות מחקר, מחלקות העוסקות בהיבטים שונים של הפיתוח כולל כלכליים ועוד. מהנדסי חומרים מהווים חלק עיקרי ובלתי נפרד מהתשתית הזאת והם, בעצם, אלו האחראים הישירים לפיתוח מוצרים חדישים ומהפכניים. יש מפעלים בהם נדרשים מהנדסי חומרים העוסקים בתחומים ספציפיים, ואחרים, אשר בהם נדרשים מהנדסי חומרים מכמה תחומים. ניתן ללמוד תחום זה באוניברסיטאות ובמוסדות לימוד מובילים כמו הטכניון. ניתן ללמוד את התחום גם במכללות כאשר המסלולים משתנים ממוסד אחד למשנהו אבל בכולם מלמדים את לימודי הליבה ההכרחיים.
תחומי מחקר
מהנדסי חומרים יכולים להשתלב ולעסוק בתחומי מחקר שונים שהנפוצים ביניהם:
- מטרולוגיה – מתכות לסוגיהן, סגסוגות וכו’.
- פולימרים – פלסטיק, ניילון, גומי וכו’.
- הנדסה קראמית – מלט, שיש זכוכית, מיקרו-סיליקה ועוד.
- חומרי אלקטרוניקה וחשמל – מוליכים, מוליכים למחצה, חומרים מגנטיים ועוד.
- חומרים מתקדמים – ננו חומרים, חומרים מורכבים, גבישים נוזליים ועוד.
- תכונות והתנהגות של חומרים – חוזק, קשיות, התעייפות חומר, אלסטיות, שחיקה מכאנית ועוד.
- אפיון חומרים – מיקרוסקופיה אלקטרונית, אנליזה תרמית, עקיפת קרני X ועוד.
- התנהגות תרמית וסביבתית של חומרים – קורוזיה, מוליכות תרמית, תרמודינאמיקה של חומרים ועוד.
- תהליכים לייצור חומרים בתעשייה – ריתוך, עיבוד שבבי, יציקה וכו’.
- בטיחות בחומרים – חומרים ריאקטיביים, חומרים בעירים, דליקים וכו’.
השכר בתחום
השכר של מהנדס חומרים הינו גבוה במיוחד מהשכר הממוצע במשק, כאשר שכר מהנדס מתחיל נע בין 9,000 ל-12,000 ש”ח בחודש; מהנדס בעל ותק של 3-5 שנים ירוויח לרוב בין 13,000-16,000 ₪, מהנדס חומרים עם ותק של 6 שנות ניסיון ומעלה, יזכה כבר לשכר של 22,000 ₪ ומעלה ואילו בכיר או מנהל בתחום ירוויח במרבית המקרים בין 23,00 ל-32,000 ₪. סכומים אלו נכונים גם בעבור מהנדסי מזון, כימיה ותהליך שהינם מקצועות המשתלבים בתחום הנדסת החומרים.