מדובר בלימודים מהשנה השניה ואילך. כל האוניברסיטאות מעניקות הארכת-זמן לעולים בכל שנות הלימודים. 526 סטודנטים-עולים לומדים כיום בטכניון, ו-187 מהם לא קיבלו הארכה. יו”ר ועדת הקליטה דוד ביטן: “מציע לטכניון להעניק הארכה לפי בדיקה אישית”.
הענקת זמן במבחן אקדמי היא הטבה מוכרת לזקוקים לכך, ומי יותר מעולים-חדשים שעברית אינה שפת-אמם נצרכים לכך. מתברר כי בשונה מכל האוניברסיטאות בארץ המעניקות הארכת-זמן כזו, ביטל זאת לאחרונה הטכניון, לסטודנטים עולים החל מהשנה השניה ללימודיהם. בדיון בנושא, היום (רביעי) אמר יו”ר וועדת העליה והקליטה, דוד ביטן (הליכוד) כי “לוועדה אין מנדט להיכנס לשיקולי הלימודים האקדמאיים וצורתם, אך כיוון שכל המוסדות האקדמאים נוהגים כך, עדות היא שיש הגיון בכך, והטכניון הוא החורג מהנוהג של כל האוניברסיטאות”. הוא הציע לטכניון לבדוק מחדש את החלטתם ולהעניק אישית, אצל כל סטודנט, את כמות הזמן הנדרשת לו להארכה, עד חצי שעה למבחן.
יוסף טייב (ש”ס) יוזם הדיון, סיפר כי פנו אליו 187 סטודנטים עולים-חדשים הלומדים בטכניון, שלא קיבלו הארכת-זמן. החל משנת הלימודים הנוכחית, תשפ”א, שינה המוסד את הענקת הזכות לקבל במבחנים הארכת זמן בגלל היותם עולים חדשים, ומאפשר לקבלה רק בשנת הלימודים הראשונה.
עד לשנת הלימודים הנוכחית, תוספת הזמן ניתנה על בסיס הגשת בקשה אישית וניתנה למשך כל שנות הלימודים במוסד. לדברי טייב, “זו איננה הקלה – אלא התאמה והנגשה, כדי שהסטודנט-העולה יוכל לענות בזמן על המבחן”, לפי אנדריי קוז’ינוב (יש עתיד-תל”ם) וטלי פלוסקוב (הליכוד) גם להם, אחרי שנים רבות בארץ, עדיין אורך זמן לקרוא ולהפנים טקסט בעברית.
גוידו בנימין, פעיל-עליה וחבר הנהלת ארגון ההיטק הישראלי, הדגיש את ההתאמות לעולים הנהוגות בכל האוניברסיטאות בגלל הצורך לקרוא לפחות פעמיים את השאלה, לברר מילה לא-מוכרת, להחליט על התשובה בשפת-אמם ואז לתרגם זאת לעברית. עולה מצרפת סטודנטית שנה רביעית ללימודי טכנולגיית-מזון בטכניון, סיפרה על אורך-הזמן הנדרש להבנת החומר בעברית, שאיננו שפת-אימה, גם בשנה כה-מתקדמת ללימודיה. לדבריה, ע”י תוספת-הזמן היא משתווה לחבריה ולא מועדפת עליהם.
פרופ’ עודד רבינוביץ’, המשנה לנשיא הטכניון, התעקש כי “הדרך בה מוסד אקדמי בוחן את תלמידיו הוא ליבת העשיה האקדמית, ולכן יש לאפשר לכל מוסד להחליט כיצד מבחן זה נעשה. הגדרת עולה בטכניון היא אם תעודת הבגרות שלו אינה ישראלית, ומבחן הפסיכומטרי שעשה לא היה בעברית, וכיום יש במוסד כ-560 סטודנטים כאלו”. לדבריו, סטודנטים אלו מקבלים קורס בעברית, המזכה ב-3 נקודות זכות. ההארכה הניתנת בזמן המבחן איננה מותנית בשנת העלייה. ההחלטה לא להאריך הארכת-זמן זו, נקבעה ע”י סנט הטכניון. הוא ציין כי יש הבדלים ניכרים בין האוניברסיטאות בסף הקבלה ללימודים, אופי הלימודים ומעטפת התמיכה. פרופ’ חוסאם חאיק, דיקן לימודי ההסמכה בטכניון, הוסיף כי בנוסף לעולים חדשים, יש כ-25% מהלומדים ששפת אימם אינה עברית, ויש לשמור על השוויון בין כלל הלומדים. פרופ’ איילת פישמן, דיקנית הסטודנטים, סיפרה על תמיכה כספית, דיור במעונות, שיעורי-עזר, אפשרות לכתוב באנגלית – הניתנים לעולים-חדשים.
בסיכום הישיבה הודיע יו”ר הוועדה, כי הנושא יידון בשנית בשבוע הבא, וקרא לטכניון לבחון מחדש את החלטתם, ולשוב למדיניותם בשנים הקודמות.
מנתוני האוניברסיטאות שאספה הוועדה, עולה כי באוניברסיטת חיפה לומדים 129 עולים, ובתקנון המקום נקבע כי “….לתלמידים אשר שפת אמם אינה עברית, ושלא למדו בשפה זו כשפה ראשית בבית ספר תיכון או במוסד אקדמי יוארך משך הבחינה, בקורסי חובה, דרג אחד, שנה א׳, ברבע שעה לכל שעת בחינה, ולא יותר מחצי שעה לכל זמן הבחינה”.
216 עולים לומדים באוניברסיטת בן גוריון בנגב, וההתאמות הניתנות אוטומטיות במערכת, (עפ”י הקריטריונים בנוהל הבחינות), נקבעות לפי יום העלייה (7 שנים מיום העלייה לארץ), לא כולל שירות-צבאי. הארכת זמן של 25% במבחן – אינה לפי שנים, אלא למשך הזכאות לתואר.
באוניברסיטת תל אביב לומדים 453 סטודנטים-עולים, ולפי נהלי המקום “סטודנטים עולים הנמצאים פחות מ-7 שנים בארץ לפני תחילת הלימודים, זכאים למשך כל תקופת הלימודים, לתוספת של 30 דקות בכל מבחן ולזכות שימוש במילון במהלך המבחן”.
באוניברסיטה העברית בירושלים לומדים השנה 646 עולים-חדשים, המוגדרים ככאלו אם עלו לארץ ב-7 השנים האחרונות, ולפי נהלי המוסד “תלמידים עולים ותלמידים זרים שלמדו פחות משבע שנים בשפה העברית, ואשר נבחנו בבחינה הפסיכומטרית שלא בשפה העברית, יהיו זכאים להתאמות במשך התקופה הקצרה מבין השתיים”. באוניברסיטת בר אילן, לומדים השנה 544 סטודנטים-עולים, וגם שם ההגדרה לכאלו, היא עד שבע שנים מעלייתם ארצה, ולפי ההנחיות “סטודנטים עולים חדשים או תיירים, עד שבע שנים בארץ (ע”פ תאריך העלייה), זכאים להארכת זמן של 15 דקות לכל שעת בחינה, ולכל היותר 30 דקות לבחינה בכל התארים”.