לימודי הרפואה בישראל נחשבים למקצוע הכי נחשק בקרב מקצועות הלימוד. אפילו שהמקצוע עצמו לא נחשב לשכר מאוד גבוה בגזרה הציבורית, עדיין כל שנה ניגשים מאות סטודנטים במטרה להתמיין ולנסות להפוך לרופאים בישראל. בנוסף המקצוע נלמד רק בארבע אוניברסיטאות ואי אפשר ללמוד אותו במכללות שונות כמו בשאר סוגי מקצועות הלימוד.
עקב עובדה זאת והעובדה שהמקצוע נמצא בביקוש רב, מוסדות הלימוד שכן מקיימים את לימודי הרפואה דורשים תנאי קבלה גבוהים ביותר. לאור עובדה זאת המון סטודנטים עתידיים בוחרים ללמוד רפואה בחו”ל במדינות כמו הונגריה, אוקראינה, איטליה, צ’כיה ורומניה.
תכנית הלימודים בלימודי רפואה
גם תכנית הלימודים ללימודי רפואה בארץ נחשבת לאחת הארוכות ביחס לשאר מדינות העולם והיא מתפרסת על תקופה של שבע שנים. אם אתם בעלי תואר ראשון במקצועות הקרובים לתחום הרפואה כמו ביולוגיה, כימיה, ביוכימיה, רוקחות, מדעי המוח ופסיכולוגיה אתם רשאים לברר על תוכניות הלימוד הארבע שנתיות בחלק מהאוניברסיטאות, אך כמובן שבסופם תצטרכו לבצע עוד שנה של התמחות מעשית הלא היא סטאז’ .
לימודי הרפואה הקלאסיים שמתפרשים על טווח זמן של שבע שנים בנויים משש שנים בשלוש שלבי לימוד ובסופם שנת התמחות מעשית.
החלק הראשון: לימודים טרום רפואיים
לימודים אלה נמשכים שנה אחת ובמהלכה לומדים את התחומים ביולוגיה, מיקרוביולוגיה, פיסיולוגיה, כימיה, ביוכימיה, אנטומיה, פיסיקה ועוד.
החלק השני: לימודים פרה קליניים
לימודים אלה נמשכים שנתיים ובמסגרתם נלמדים הנושאים אנטומיה, ביוכימיה, מיקרוביולוגיה, פיסיולוגיה ועוד. בסיום הלימודים הללו ולאחר שלוש שנים הסטודנט יקבל תואר בוגר ברפואה, ורק מי שסיים בציון 75 ומעלה יהיה זכאי להמשיך לשלב הבא בלימודים ולסיים אותם.
החלק השלישי: לימודים קליניים
זהו החלק השלישי שמתפרס על טווח של שלוש שנים, בחלק זה הלימודים הופכים להיות מעשיים והם מבוצעים במחלקות בתי החולים השונות של האוניברסיטאות. בסיום הלימודים הללו הסטודנטים נדרשים לבצע שנה סטאז’ שהיא שנת התמחות מעשית ובסופה יהיו זכאים לתואר הנחשק דוקטור לרפואה D.M .
תחומי התמחות ותעסוקה לאחר הלימודים
תחומי ההתמחות ברפואה יכולים להיות אורתופדיה, רפואה כללית, עור, נוירולוגיה, אורולוגיה, גניקולוגיה לב ועוד. אפשרויות ההעסקה רבות ותלויות בשעות העבודה שתרצו לעבוד ובשכר שאותו אתם מעוניינים להשיג, לדוגמא יכולות משמרות ארוכות בבתי החולים, שעות קבועות בקופות החולים ואף שעות מותאמות אישית בקליניקות פרטיות. למשל מנתח פלסטי שפותח קליניקה פרטית משלו יכול להכניס שכר הרבה יותר גבוה מאשר רופא בבית חולים ציבורי. כמובן שיש גם את השיקול של הסיפוק המקצועי והתחום שמעניין אתכם.
איפה לומדים ומהם תנאי הקבלה
את לימודי הרפואה אפשר לבצע בכל אחת מהאוניברסיטאות הבאות – אוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בן גוריון בנגב, האוניברסיטה העברית בירושלים, והטכניון בחיפה.
דרישות הלימוד הם:
אוניברסיטת תל אביב:
תנאי הקבלה מורכבים מציון סכם שהוא ציון שמחושב מבחינת הבגרות ובחינת הפסיכומטרי שעומד על 720 לפחות (משתנה מעט משנה לשנה), אלו שהגישו את הציונים הכי גבוהים באותה השנה יוזמנו למבחן מור במרכז מור שהוא מרכז הערכה למועמדים ללימודי רפואה. המבחן מורכב ממספר שלבים ובחינות וביניהן דינאמיקה קבוצתית, סימולציות מצבים שונים, וראיונות אישיים. מי שעבר את המבחן בציונים גבוהים יהיה זכאי להתקבל ללימודים.
באוניברסיטת תל אביב ישנה גם את האופציה לקבלה ללא פסיכומטרי למי שסיים תואר ראשון בהצטיינות יתרה, אך קחו בחשבון שזה מסלול אקסקלוסיבי שמקבל אליו רק 2 סטודנטים בשנה.
אוניברסיטת בן גוריון
תנאי הקבלה באוניברסיטת בן גוריון מורכבים מציון משוקלל של בחינת הפסיכומטרי ובחינת הבגרות על סך של 757, שמשתנה משנה לשנה. המועמדים עם הציונים הכי גבוהים מרשימת הנרשמים יוזמנו לראיון קבלה אל מול וועדת הקבלה של החוג. מי שעובר את הריאיון יתקבל ללימודים.
האוניברסיטה העברית
תנאי הקבלה עומדים על ציון ממוצע של מינימום 111 בבחינת הבגרות, וציון מינימום 760 בבחינת הפסיכומטרי. ובכל זאת אם ציון הפסיכומטרי שלכם יותר נמוך אך הבגרות יותר גבוהה תוכלו לעבור לשלב הבא. מי שעומד בדרישות נדרש לבצע מבחן מרקם שכולל מגוון ראיונות אישיים, מי שעובר את המבחן יתקבל ללימודים.
הטכניון בחיפה
הטכניון דורש ציון סכם שמחושב מציון הפסיכומטרי ותעודת הבגרות בגובה של 93-95, מי שעומד בדרישות יוזמן לבחינה במרכז מור. המועמדים שקיבלו את הציונים הכי גבוהים בבחינה יתקבלו ללימודים.