הפרעת קשב הינה בעיה ממנה סובלים אנשים רבים, הנזקקים לסיוע מקצועי בנושא בכדי להבין מהי שיטת טיפול בהפרעת קשב שמתאימה להם, כולל גם בחירה נכונה של תרופות.
הגורמים והמאפיינים של הפרעת קשב
הפרעת קשב הינה תופעה המפריעה לנהל אורח חיים תקין, הנובעת מבעיה אורגנית התפתחותית, וניכרת בפעילות של מוליכים עצביים במוח. הפרעה זו באה לכדי ביטוי באופנים שונים. כך, מי שסובל מהפרעת קשב נוטה לאימפולסיביות עם התנהלות פזיזה, ללא שימת לב לפרטים, ולבעיה של עיבוד וביטוי מידע. כמו כן, הפרעה זו ניכרת בקשיי ריכוז וקשב רציפים לאורך זמן, ועם נטייה לחוסר שקט, היפראקטיביות, תזזיתיות ותנועתיות יתר.
טיפול בהפרעת קשב
חשוב להבין כי הפרעת קשב אינה בעיה חברתית או התנהגותית, אלא היא נובעת מהבדלים פיזיים במוח של האדם. ממנה סובלים רבים בציבור בשיעור של שמונה אחוזים, והמודעות אליה רק גדלה, וכך גם היכולת לאבחנה ולטפל בה כבר מגילאי גן ובית ספר. הטיפול בהפרעת קשב נדרש לשלב בין טיפול פסיכולוגי התנהגותי לבין נטילת תרופות מתאימות.
הצד הפסיכולוגי לטיפול בהפרעת קשב לא מסייע בפתרון הבעיה, אלא מעניק לסובל ממנה כלים להתמודד ולעקוף את התסמינים שלה. בנוסף לכך, ניתן לטפל בהפרעת קשב באמצעות תרופות שונות, כאשר לכל תרופה יש מאפיינים מיוחדים משלה.
תרופות לטיפול בהפרעת קשב
קיימים מספר סוגים של תרופות להפרעת קשב , המחולקים למספר משפחות, כאשר לכל תרופה יש השפעה מעט שונה ולכן יש להתאים תרופות אלו באופן אישי לכל מטופל. למשל, שימוש בריטלין, שהינה תרופה וותיקה, עוזר באופן ניכר בתפקוד של הסובל מהפרעת קשב. מדובר בתרופה שלא ממכרת גם בשימוש ממושך, אך שיכולות להיות לה תופעות לוואי המשתנות בין האנשים, כמו כאבי ראש ובטן, עצבנות, נמנמום, חוסר תיאבון או תיאבון מוגבר בעת הפסקת השפעת התרופה, דכדוך לאחר ירידת השפעת התרופה, קשיי שינה, ועוד.
כמו כן, לטיפול בהפרעת קשב אפשר לקחת אטנט, המכונה גם אדרל, בעלת משך השפעה ממושך. התופעות הלוואי של תרופה זו מזכירות את אלו שיש בנטילת ריטלין, רק ששכיחותן יותר נמוכה. יחד עם זאת, תרופה זו אינה מתאימה לכל אחד, בין היתר למי שסובלים מלחץ דם גבוה, מחלות לב, פעילות יתר של בלוטת התריס, נטייה להתמכרויות ועוד.
לטיפול בהפרעת קשב ניתן למצוא גם תרופות כמו ויואנס, פוקלין, סטרטרה, ועוד. בכל מקרה חשוב להתייעץ בגורם מקצועי טרם הבחירה בסוג תרופה מתאים.