אנו הישראלים גדלים אל תוך מסלול ידוע מראש, ואין זה משנה אם אנחנו עשירים או עניים, מהצפון או מהדרום, כי לנוער ברור שהוא מתגייס לצבא, עושה טיול אחרי צבא ובוחר במסלול לימודים כזה או אחר, ופה כל אחד מוזמן למצוא שמחכים לו מגוון אפיקים ואף שקיימים מגוון דרכים להתקבל ללימודים, גם אם תחילה התנאים נראים בלתי אפשריים. שנרחיב? עקבו אחר הטיפים הבאים:
לא עומדים בתנאים? בררו לגבי מכינה!
ראשית צריך לבחון איזה תחום מעניין ולאחר מכן לבחון מה הוא דורש ובמקרה הצורך שווה לבחון כיצד ניתן להשלים פערים, כאשר כל מוסד מציב תנאים מעט שונים. כך למשל מי שרוצה ללמוד תואר ראשון במכללת ספיר בתחום ההנדסה, אך מגלה שאינו עומד בדרישות הנחוצות, ישמח לגלות שהוא יכול לעבור מכינה קדם הנדסאית, בה ניתן דגש למקצועות אנגלית, מתמטיקה ועברית, משמע בתוך זמן יחסית קצר מיישרים קו.
מקרה לדוגמה
אם נמשיך עם הדוגמה של מכללת ספיר, נציין שתנאי הקבלה מתבססים על הממוצע של הבחינה הפסיכומטרית ותעודת הבגרות, אך כפי שציינו, קיימים מסלולי קבלה עוקפים, בהם פסיכומטרי אינו נחוץ. שנדגים? אם מבקשים להתקבל ללימודי תואר ראשון בתקשורת, הרי שצריך ממוצע בגרות מעל 85, ציון פסיכומטרי מעל 530 ו4 יחידות אנגלית (ציון מעל 70). כמו כן, בעלי פסיכומטרי מעל 650 מתקבלים באופן אוטומטי, ולחלופין בעלי בגרות שמציגים ממוצע מעל 95 מועברים באופן אוטומטי – ללא פסיכומטרי.
מחשבון לבחינת הסיכויים
כצפוי, כל מוסד ומקצוע דורשים תנאי קבלה אחרים, ועל כן טוב להכיר כלי שמסייע להבין מהם הסיכויים להתקבל לתואר כזה או אחר. במה מדובר? אם רק תחפשו ברשת, תמצאו שקיים “מחשבון קבלה ללימודים”. כל שצריך לעשות זה להזין בו נתונים (ציוני בגרות ופסיכומטרי) ומהר מאוד לקבל תמונה כללית, כאשר פה נחזור ונחדד שגם אם הסיכויים אינם גבוהים, עדיין אין לוותר, אלא רצוי לבחון אופציה עוקפת כגון מכינה, פסיכומטרי נוסף, שיפור בגרות מסוימת וכדומה. כיצד אם כן מבינים מהי הדרך הקצרה להשלמת הפערים? לשם כך קיימות יועצות לימודים – היעזרו בהן!
פסיכומטרי בחסות המדינה
לבסוף נבהיר שלמרות ששנים מדברים על ביטול הפסיכומטרי, הוא בהחלט עדיין חי ונושם, למרות שרבים טוענים שלא מדובר בכלי מדיד עבור ניבוי ההצלחה בלימודים ואף רבים טוענים שמחיר הקורס הגבוה מוביל לפערי מעמדות. אי לכך טוב לדעת שנכון להיום מתקיים קורס פסיכומטרי מקוון בחסות המדינה. מכאן שאומנם יש להשקיע זמן, אך לא כסף – יתרון מבורך שמסייע לגשר.
רשימת משתנים
אם נסכם, נציין שבאופן כללי צריך בגרות מלאה וציון מסוים של פסיכומטרי. עם זאת, תמיד ראוי לבחון מהם הסיכויים וחשוב מכך – מהם המשתנים שניתנים למשחק. כך למשל טוב לדעת שגם אם באוניברסיטה לא ניתן ללמוד את התואר הרצוי, הרי שבמכללה אתם עשויים להתקבל בידיים פתוחות. בנוסף, טוב לדעת שאפשרי לשפר בגרויות וציוני פסיכומטרי. טוב לדעת שלעיתים יש מבחנים פנימיים שמחליפים ציוני בגרות. טוב לדעת שבחלק מהמקרים אפשרי לעבור מכינה ייעודית וכדומה. כמו כן, בני 30 פלוס לרוב אינם חייבים להחזיק בבגרות מלאה וימים פתוחים עשויים להעניק תשובות חשובות – חומר למחשבה. ומה עכשיו? לאחר שנרשמתם ללימודים, הצטיידו בכל הציוד החיוני, והתחילו את השנה האקדמאית בחיוך. בהצלחה.