לא כל תחומי הלימוד נולדו שווים. בדיקה של משרד האוצר שנערכה לא מזמן, מגלה מי הם שלושת תחומי הלימוד המבוקשים והיוקרתיים ביותר בישראל של שנת 2017.ככל שחולפים העידנים, מקצועות חדשים באים לעולם; כאלה שעד לא מזמן לא היו שם. מומחה דאטה, תכנת, איש שוק ההון – כל אלו הם מקצועות שעד לפני 200 שנה כלל לא היו קיימים.
שלושת תחומי הלימוד הבולטים והמבוקשים ביותר, שגם מאפשרים לבוגריהם ניידות חברתית וכלכלית גבוהה יותר – הם הנדסה, מחשבים ורפואה. כ-18% מהסטודנטים לומדים את מקצועות ההנדסה לסוגיהם, כגון הנדסת תעשייה וניהול לתואר שני וראשון, הנדסת תוכנה לתואר ראשון ולתואר הנדסאי ועוד; כמעט 7% לומדים את מקצועות מדעי המחשב ורק 1% מקדישים את זמנם ללימודי רפואה. שלושה מקצועות אלו מגדילים בעשרות אחוזים את סיכויי הבוגרים לשפר את מצבם הכלכלי והחברתי.
לימודי הנדסה
שני שליש מכלל תלמידי ההנדסה בישראל, לומדים ארבע תחומי הנדסה עיקריים – הנדסת חשמל ואלקטרוניקה, הנדסת תעשייה וניהול (תעו”נ), הנדסת תוכנה וכן הנדסת מכונות. משכורותיהם הממוצעות של בוגרי הנדסה נעות בין 17,000 ל-23,500 שקלים בחודש, בהתאם למוסד בו למדו.
היכן לומדים כל אנשי ההנדסה לעתיד הללו? הטכניון צועד בראש, עם מספר בלתי מבוטל של תחומי לימוד הנדסיים כגון הנדסת מכונות, הנדסת חלל, הנדסת תחבורה, הנדסת מתכות ועוד. אחריו מדורגים אוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בן גוריון והמכללה האקדמית להנדסה על שם סמי שמעון.
מחקרי הטכניון בתחומי ההנדסה השונים, מצוטטים ומאוזכרים כמעט פי 2 בהשוואה לאוניברסיטאות תל אביב ובן גוריון. כמו כן, הטכניון זוכה לרמה הגבוהה ביותר של שביעות רצון אצל הסטודנטים (כאשר אחריו מדורגים המכללה האקדמית להנדסה על שם סמי שמעון וכן אוניברסיטת בר אילן).
לימודי מחשבים
בתחום המחשבים מדורגים שלושה מוסדות לימוד עיקריים – הטכניון ומכון ויצמן צמודים בהפרש זעום במקום הראשון, ולאחריהם אוניברסיטת תל אביב ואוניברסיטת בן גוריון.
אומנם תנאי הקבלה מחמירים מאוד ורק אחוז קטן מצליח להתקבל וגם לסיים את לימודיו בתחום, אך מי שיצליח ייהנה ממשכורות ממוצעות של יותר מ-27,000 שקלים לחודש עבור בוגרי תואר ראשון, כאשר בוגרי תואר שני במדעי המחשב מתוגמלים אף יותר.
לימודי רפואה
מכיוון שבישראל יש רק 5 פקולטות לרפואה נכון להיום (ועוד אחת שעתידה להיבנות באוניברסיטת אריאל בקרוב), יכולתה של מערכת הבריאות לתת מענה לכל צורכי הרפואה של האוכלוסייה בישראל דלה יחסית. רק כ-600 רופאים חדשים נכנסים לשוק העבודה מדי שנה, כאשר הצורך הנוכחי דורש מספר כמעט כפול של רופאים.
מתוך 5 הפקולטות הקיימות, אוניברסיטת תל אביב צועדת בראש, אחריה האוניברסיטה העברית ולבסוף הטכניון. מכיוון שהביקוש גבוה מההיצע, קשה מאוד להתקבל לפקולטות השונות לרפואה בישראל. נתון זה גורם לישראלים רבים לבחור ללמוד רפואה במדינות זרות, עם תנאי קבלה פחות מחמירים. עם סיום לימודיהם הם יכולים לבחור לעסוק בתחום במגוון רחב של מדינות בחו”ל, או לחזור לישראל, לעבור את מבחני משרד הבריאות, לעשות סטאז’ ולקבל רישיון לעסוק ברפואה.