אומרים שלימודי חשבונאות הם תחום אפור, אולי אפילו משעמם. אומרים שהרבה יותר קל להרוויח אם פונים דווקא להיי טק. האם התפיסות האלו נכונות? מבט מעמיק מגלה שאולי התפיסה המקובלת היא לאו דווקא נכונה.
היצע נמוך – ביקוש גבוה
בשלושת השנים האחרונות חלה ירידה של כ-40% במספר הנרשמים ללימודי חשבונאות. ירידה זו מסמלת מחסור צפוי ברואי חשבון מוסמכים בארץ ומבטיחה לבוגרים נקודת פתיחה טובה. דרישה גבוהה הן מצד החברות המובילות בשוק, ה”טופ פייב” (ארנסט אנד יאנג,, KPMG סומך חייקין, PWC, BDO, דלויט) הקולטות כשני שליש מהמתמחים, והן מצד חברות קטנות ובינוניות המרכיבות את יתר השוק. דרישה גבוהה בשילוב היצע מופחת מעלה את שכר הסטאג’רים בתחום וגם את שכרם הצפוי בהמשך הדרך.
בסיס לעתיד יציב וריווחי
לימודים בתחום ההיי טק קורצים לאנשים רבים. התפיסה המקובלת היא כי מספיק מסלול לימודים קצר כדי להרוויח הרבה, האומנם? יציבות התעסוקה בתחום ההיי טק היא נמוכה. אנשים שפנו למסלול זה עשויים למצוא את עצמם בגיל ארבעים ואף למטה מזה בתחרות קשה עם הצעירים ולסבול מירידה במשכורת ואף בפני אבטלה. לעומת תחום זה, לימודי חשבונאות מהווה השקעה לטווח ארוך. משך ההכשרה ארוך ונמשך כשש שנים (כולל שנת הכנה לבחינות הסמכה ושנתיים סטאג’) אך בסיומן השכר צפוי לעמוד על 10-15 אלף ₪ ולהגיע עד לגילאי 40 ל-40 אלף ₪ ויותר, ואפילו לעלות על 100 אלף ₪ לחודש.
מה עושים עם תואר בחשבונאות?
תואר בחשבונאות מכשיר את בוגריו להשתלבות במגוון רחב של תפקידים פיננסיים וניהוליים. מלבד עבודה כרואי חשבון יכולים בוגרי לימודי חשבונאות להשתלב בתפקידי ניהול השקעות או אנאליסטים, לעבוד כמנהלי סיכונים בחברות פיננסיות וחברות ביטוח, לעסוק בליווי פיננסי של עסקאות גדולות, מיזוגים, רכישות, או ללכת למסלול של פיקוח ברשות המסים ועוד. במסגרת לימודי חשבונאות התלמידים רוכשים הבנה כלכלית עמוקה לצד פיתוח יכולות ניהוליות דבר המאפשר להם למעשה להשתלב כמנהלים בכל חברה, עם ערך מוסף של הבנה עמוקה של הצד הכלכלי.
התמחות מקצועית בתחום הטכנולוגיות העסקיות
עתיד תחום החשבונאות קשור גם בפיתוח הטכנולוגי המואץ הקיים בשנים האחרונות. לימודי חשבונאות עם התמחות מקצועית בתחום הטכנולוגיות העסקיות מקנה לבוגרים יתרון ומכשיר אותם להתפתחויות אלו. במסגרת התחום נלמדים נושאים כמסדי נתונים, ביג דאטה, מערכות ERP, כלי בינה עסקית (Business Intelligence & Data Mining) וכלים מתקדמים לתחקור וכריית מידע.
התמחויות מקצועיות בתחומי ניהול סיכונים, חשבות וניהול כספים
לימודי חשבונאות באים להכין את תלמידיהם לתפקידים שונים אותם הם עשויים למלא בעתיד. התמחות בתחום חשבות וניהול כספים, לדוגמה, שמה דגש על יישום התיאוריה בעולם המעשי ופיתוח כלים ניהוליים וכלי קבלת החלטות בתחום הפיננסי. התמחות זו מכשירה את הבוגרים לתפקידים של חשב או סמנכ”ל כספים בחברה.
במסגרת התמחות בניהול סיכונים, התלמידים לומדים כיצד לאתר, להעריך ולהגדיר את שיטת הטיפול בסיכונים. ניהול סיכונים הוא תחום נדרש והכרחי לניהול עסקי פיננסי ומכין את הבוגרים להשתלבות בתפקידים דוגמת אחראי על ניהול סיכונים בחברה ציבורית, מנהל סיכוני אשראי בבנק או כחלק מתפקידי ניהול אחרים.