בישיבה משותפת של הוועדה לענייני ביקורת המדינה, עם ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות, דנו היום בנושא זמני ההמתנה הממושכים לשקילת תארים של עולים חדשים. בדיון התברר כי נכון להיום ממתינות 10,400 בקשות לאישור שקילות תארים, מתוכן כ-700 בקשות של עולים חדשים.
יו”ר הוועדה לענייני ביקורת המדינה, ח”כ מיקי לוי: “כיצד יכול להיות שעולים חדשים, אקדמאים, אשר יכולים להיקלט מיידית בשוק העבודה בישראל במקצועם – נאלצים לחכות שנה שנתיים ואף יותר לאישור התואר שלהם? מדינת ישראל צריכה רופאים, מורים למתמטיקה, מורים למדעים, מורים לאנגלית, מדענים, ספורטאים ומהנדסים.”
יו”ר ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות, ח”כ עודד פורר, הציג נתונים מדאיגים וציין כי “לא סביר בעליל שעולים יידרשו להמתין שנה וחצי להכרה בתעודה. המצב מחייב שינוי פרדיגמה מול המציאות העכשווית. האגף להערכת תארים פונה לעולים ומבקש מסמכים נוספים ממדינות אחרות. צריך להבין שהמדינות האחרות, כמו רוסיה, אינן משתפות פעולה עם ישראל. ראוי שהממשלה תחליט החלטה חדשה בנושא”.
ד”ר דלית אטרקצ’י, מנהלת אגף בכיר קשרי חוץ במשרד החינוך, הציגה את התמונה המלאה של הטיפול בשקילות תארים בישראל. לדבריה, המשרד מתמודד כיום עם 10,400 בקשות לאישור שקילות, כאשר כ-700 מתוכן הן של עולים חדשים והיתר של אזרחים חוזרים. מספר זה משקף גידול משמעותי, שכן מאז הישיבה שהתקיימה בוועדת העלייה ב-23 בספטמבר התווספו 2,600 בקשות חדשות. כצעד משמעותי לפתרון המשבר, החל מה-1 בדצמבר 2024 הפעיל המשרד את “המסלול הכללי”. במסגרת מסלול זה, נבדקת ההכרה במוסד הלימודים מתוך מאגר של 11 אלף מוסדות מוכרים בעולם. המשרד מספק אישור ראשוני המעיד על לגיטימיות המוסד ורלוונטיות התואר, כאשר במידת הצורך ניתן להגיש בקשה נוספת לשקילות מלאה. עד כה הוכרו במסלול זה 1,000 תארים. אטרקצ’י הדגישה כי המשרד נקט בשורת צעדים להקלת התהליך, ביניהם ביטול הדרישה לתרגום נוטריוני למסמכים ברוסית, אנגלית ואוקראינית, וגיוס עובדי משרד החינוך לסיוע בעבודת המעטפת. “אנו מעריכים כי תוך ארבעה חודשים נחזור למצב שגרתי,” ציינה אטרקצ’י.
מרים סלע, מנהלת תחום בכיר תכנון מדיניות ואסטרטגיה במשרד העלייה, מסרה כי משרדה נמצא בתהליך מכרזי למיקור חוץ. “החל מינואר 2025 נפתח פורטל ייעודי, אך בשלב זה לא נקלטות בקשות חדשות. משרד העלייה יתמקד בטיפול בבקשות של עולים בלבד, ולא של אזרחים חוזרים, תוך מתן ליווי מקיף מרגע העלייה ועד לאישור התואר”. סלע ציינה גם את שיתוף הפעולה המתהווה עם האוניברסיטאות בתהליך השקילה.