סטודנטים מהמחלקה לארכיטקטורה במרכז האקדמי ויצו חיפה למדו את מורשתו של האדריכל מוניו גיתאי וינרויב והציעו אופנים לתכנון תוך פרשנות מחודשת להגותו וליצירתו. העבודה נעשתה בשיתוף פעולה עם מוזיאון ישראל, ירושלים ואוצרי התערוכה “מוניו גיתאי וינרויב: מחשבות אדריכליות” רמי טריף ותמנע זליגמן
עבודותיהם המרשימות של הסטודנטים מהמחלקה לארכיטקטורה במרכז האקדמי ויצו חיפה יוצגו במסגרת התערוכה “מוניו גיתאי וינרויב: מחשבות אדריכליות” בבית טיכו בירושלים בין התאריכים 26.11.2022 – מאי 2023
מוניו גיתאי וינרויב (1970-1909) למד ארכיטקטורה בבית-הספר באוהאוס שבדרזדן. לאחר שהורחק ב-1930 מבית-הספר בשל היותו יהודי וסוציאליסט, עשה את דרכו לשווייץ, וממנה לארץ-ישראל. תרומתו הרבה לעיצוב המרחב של המדינה-בדרך הורגשה בתכנוניו לקיבוצים הצעירים ולשיכוני העובדים של חיפה וסביבתה ובעשרות פרויקטים שהוא חתום עליהם, רובם עם שותפו אל (אלפרד) מנספלד. לגיתאי וינרויב היה חלק חשוב בעיצוב רוח התקופה, שעמדה בסימן מאמץ ההתחדשות הלאומית.
סטודנטים במחלקה לארכיטקטורה במרכז האקדמי ויצו חיפה למדו, בשנה החולפת, בקורס סטודיו לתכנון אדריכלי שנה ג’ בהנחיית אדר’ אמיר שהם את מורשתו של האדריכל גיתאי וינרויב בחיפה. במסגרת הקורס הם עיינו באוסף שרטוטיו השמור במוזיאון ישראל, ונועצו באוצר המחלקה לעיצוב ואדריכלות של מוזיאון ישראל, ירושלים המעצב רמי טריף, מרצה בכיר במחלקה לארכיטקטורה במרכז האקדמי ויצו חיפה, ויוזם שיתוף הפעולה עם המרכז האקדמי ויצו.
הסטודנטים הגיבו לשיכון המודרניסטי ברמת הדר בחיפה בתכנון וינרויב את מנספלד מסוף שנות ה-50. בתגובתן, מציגים הסטודנטים התבוננות עכשווית של אדריכלי העתיד על מורשת קודמיהם הנוטעת את המפעל ההיסטורי בהווה, ופניה קדימה.
התערוכה “מוניו גיתאי וינרויב: מחשבות אדריכליות” של מוזיאון ישראל, ירושלים חושפת את קולו הייחודי של האדריכל גיתאי וינרויב. במסגרתה, עבודות נבחרות של הסטודנטים לארכיטקטורה בויצו חיפה מקבלות מקום מרכזי ומביאות את מורשתו של גיתאי וינרויב לעתיד. העבודות מציגות מבט של המאה ה־21 על עבודתו של גיתאי וינרויב, וכך נטענת בפרשנויות חדשות לנוכח תנאים חברתיים, כלכליים ותרבותיים שונים בתכלית.
שירה הלל בפרויקט שיכון חי, ממשיכה את הבינוי האורבני המקורי, לשני צדדיו. הפרויקט מגדיל את המבנה הארוך הקיים ומשלב בו פונקציות של גן ילדים, משרדים, גלריות גג פעיל ומרחב קהילתי משותף ההופכות את השיכון למרחב ציבורי “חי” ומביאות את החזון המודרניסטי ליצור קהילה שוקקת חיים במבנה אחד לידי יישום.
יארה אעמר בפרויקט המרחב הצר, מציעה פיתוח מערכת תכנון חדשה וגמישה המקשרת את המבנה המנותק לרחוב ויוצרת מהמבנה המנותק מתחם חברתי תוסס.
בר למפרט בפרויקט שיכון וטבע – דו-קיום, בוחנת מחדש את הקשר של המבנה להרי הכרמל – בית גידול לצמחייה ולערכי טבע ייחודיים. היא מציעה לשלב בבניה החדשה חצרות פנימיות שיאפשרו לטבע לחדור לפרויקט ולהציע מרחבים קהילתיים כפי שעשה גיתאי וינרויב בפרויקטים שתכנן בקיבוצים צעירים.
סתיו סלע ורומי גולן בפרויקט שיכון כפרי, בוחנות אפשרויות לבנייה במרקם ההררי של הכרמל, על הטופוגרפיה התלולה שבו, באופן אשר יצמצם ככל שנתן את הפגיעה בנוף. הפרויקט מהדהד מרקמי בנייה מסורתיים בחיפה ומצליח לשמור על הטבע ולייצר חיי קהילה.
ד”ר אדר’ דנה מרגלית, ראש המחלקה לארכיטקטורה וחינוך במרכז האקדמי ויצו חיפה: “המחלקה רואה חשיבות רבה בעיסוק במורשת הבנויה והלא בנויה. יצירתיות תעוזה, ושאיפה לחידוש באדריכלות מתאפשרים ומסתמכים על למידת ובחינת העבר, מתן האפשרות לחלקו להמשיך אל ההווה והעתיד, ופירושו באופן ביקורתי ויצירתי על מנת להציע מציאות חדשה שמותאמת לחיים שלנו בהווה ובעתיד. העבודה על מורשתו של האדריכל החשוב מוניו גיתאי וינרויב, אפשרה לסטודנטים להתנסות ביצירה מסוג זה. אנו מודים למוזיאון ישראל, ירושלים, למשפחת גיתאי ולאוצר העיצוב והאדריכלות המעצב רמי טריף, שלשמחתנו הינו גם מרצה בכיר במחלקה, לאוצרת בית טיכו תמנע זליגמן ולמנחה סטודיו לתכנון בסביבות היסטוריות (שנה ג’) אדר’ אמיר שהם, על היוזמה, שיתוף הפעולה וההנחיה, ולסטודנטים על העבודה המקצועית וממליצים להגיע לתערוכה ולהתרשם מהתוצרים המרתקים של שיתוף הפעולה. נמשיך לתרום ללימוד ולהבנת החברה והסביבה וליצירת עתיד חדשני ומקיים.״