מבחנים הם נקודה קריטית בלימודים מסוגים שונים. גובה הציונים משליך על לימודי המשך וכמובן, גם על מציאת עבודה. לכן, תלמידים מגיעים למבחנים, כשהם גם מלאי מוטיבציה להשיג ציון מירבי, אבל גם פעמים רבות מתוחים. ביצוע מבחן כשההכרה רגועה, מסייע מאוד. מה ניתן לעשות בכדי להשיג זאת? אלה כמה טיפים מסייעים:
לרענן את הראש
אחד הדברים שסטודנטים מצטיינים לעתים שוכחים או לא מצליחים לעשות מספיק, הוא “לרענן את הראש” – לשנות אווירה. לצאת ממסגרת הלימודים שאחרי שעות הלימודים הרשמיות. זאת, גם כהפסקות פנאי קצרות לאורך יום הלימודים וגם שבועית. הפסקה כזו, יכולה להיות הפסקה קצרה בה עוברים למשל על אתר חדשות עדכני או הפסקה ארוכה יותר בה יוצאים להליכה או הפסקה ארוכה במיוחד, למשל בכדי לפגוש חברים. זו היא שיטה בדוקה וגם מהנה, “לצאת מהלחץ”.
לנהל נכון את הזמן
לרוב, וודאי אם מנסים לסיים לימודים בציונים גבוהים, החיים מאורגנים סביב שגרת הלימודים. אבל כאשר מתכננים את הזמן סביב נושא מורכב כמו לימודים, מצב נפוץ הוא שמסתבר לבסוף ש”אין זמן”. אין די זמן כביכול, לכל מה שתוכנן, למרות התכנון. חוסר הזמן, מגדיל את ה”לחץ” ופוגע במוכנות למבחן, דבר שבעצמו מוסיף ומגדיל את תחושת ה”לחץ”.
אז ראשית, חיוני לתכנן. זה ברור. שנית, חשוב לקחת בחשבון שהדברים ייקחו יותר ממה שנראה על הנייר. בנוסף, יצוצו בחיי היום יום וגם בלימודים דברים לא מתוכננים, שישנו את התכניות ויחייבו יותר השקעת זמן. חשוב גם לקחת בחשבון את זמן הטיפול בעניינים האדמיניסטרטיביים השוטפים של חיי היום, שמסביב לחיים כסטודנט (או תלמיד בכל מסגרת לימוד שהיא).
להיות מוכן
איך הייתם מרגישים, אם הייתם מגיעים או אם תגיעו בפועל למבחן, כשאתם מוכנים על החומר באופן מושלם? התשובה היא כנראה “רגועים”. אם מתכננים מראש להיערכות למבחן באופן שיביא אתכם אליו במצב המוכנות הרצוי לכם, לא תהיה סיבה משמעותית למתח. ייתכן שאין לכם די זמן או סיבה, להתכונן למבחן באופן מיטבי. ייתכן שנראה לכם שתוציאו נאמר 80 במבחן וזה מספיק לכם בהחלט. אוקיי. אם תתכוננו להשגת ציון זה, אבל תתכוננו היטב, הכל בסדר – אין סיבה להילחץ. כדאי לחשוב כך מראש, לתכנן היטב וגם להיות ערים להתקדמות התכנית ולהכניס בה שינויים, לפי הצורך, ולו כדי שתוכלו להצליח במבחן.
להיערך היטב ליום המבחן
תכנון ההגעה ליום המבחן עצמו, חשוב במיוחד. כאן חיוני לקחת מקדמי בטחון מבחינת ניהול הזמן, ככל שנראה לכם שאולי יידרש. אם נוסעים למשל ברכבת ישראל, ייתכן שעד שיגיע המבחן שלכם ייקרה הנס והיא תהיה אמינה כמו שהיא צריכה ויכולה להיות. אבל אם אתם בעלי ניסיון בנידון, לא תיקחו סיכון ותיערכו לכל סיבוך שאופייני לתחבורה הציבורית. כך גם לגבי היערכות ביום ובערב שלפני המבחן. בין השאר, מאחר שחיוני לישון היטב לקראת המבחן עצמו. כאשר מגיעים למבחן רעננים ובזמן, קל יותר לעבור אותו באופן טוב ורגוע.
לסיכום
ערנות גבוהה ולחץ הם שני דברים שונים לגמרי. אין לכם צורך בלחץ ויש צורך רב בערנות בזמן המבחן. אם תגיעו למבחן אחרי הכנה מסודרת, גם מבחינה נפשית, תרוויחו ערנות ותיפטרו מרוב ה”לחץ”, שהוא בסופו של דבר, בסך הכל מחשבות מיותרות.