בשבוע שעבר נערך במכללה האקדמית כנרת שבצפון כנס בנושא “תפקידו של מהנדס האיכות והאמינות בעידן הגלובלי”. לכנס הגיעו עשרות אנשי תעשיה מהארץ ובמיוחד מהצפון וכן אנשי אקדמיה, סטודנטים וחוקרים בתחום האיכות. היה מעניין.
הכנס עסק בחשיבותו של תפקיד מהנדס האיכות והאמינות בכל סוג ארגון. הכנס כלל מרצים ממגוון תפקידי איכות בתעשיה ובשירות אשר הציגו את פעילותם בארגון ובקשר שלהם במסגרת תפקידם עם גורמים שונים בתוך הארגון, עם ספקים, לקוחות ולאורך כל חיי המוצר (לאורך כל שרשרת האספקה). הוצגו רעיונות וסוגיות שונות הקשורות לסמכויותיו ולאחריותו של מהנדס האיכות, בכל תפקיד אשר הוא ממלא בארגון, גם אם כותרת התפקיד קשורה לתחומים רבים אחרים אשר ממלא מהנדס האיכות, לרבות תפקידים בתחום הבטיחות, איכות הסביבה, אחריות תאגידית, רכש ועוד.
הכנס נפתח בברכתם של פרופ’ שמעון גפשטיין, נשיא המכללה ופרופ’ אברהם שיצר, דיקן בית הספר להנדסה במכללה.
פתחה את הכנס ד”ר שלהבת צור, ראש המחלקה להנדסת איכות ואמינות במכללה האקדמית כנרת אשר יזמה וניהלה את הכנס. ד”ר צור הציגה את הסטורית הקמת המסלול להנדסת איכות ואמינות ואת מצבת הסטודנטים אשר לומדים כיום במסלול. עד כה סיימו כ-90 סטודנטים את המסלול ומשמשים בתפקידי איכות מגוונים בתעשיה ובשירות. כמו כן, הציגה את חשיבות המצאותו של בעל תפקיד אשר הינו מהנדס בהשכלתו ותחום מומחיותו הוא איכות ואמינות וכן והסוגיות השונות העולות בתקופה האחרונה בנוגע לתפקיד זה בהקשר הגלובלי.
כיבדו בנוכחותם יו”ר האיגוד הישראלי לאיכות , ד”ר סיגלית מודחי אשר הציגה מסגרת ונושאי דיון בהקשר להגדרת תפקידו של איש איכות ומהנדס איכות בארגון. לדבריה, כדי שמקצוע יהיה מקצוע נחשב, צריך להכיל שלושה אלמנטים – צריך קוד אתי במקצוע, צריך שיהיה איזושהי התארגנות או איגוד מקצועי וצריכה להיות איזשהו בסיס השכלתי. אם יש את שלושת אלה מקצוע יכול להיחשב כמקצוע.
בנוסף, מר ליאור אפלבאום, מנהל מחוז הצפון בהתאחדות התעשיינים, הופיע בין המברכים וציין כי לאור היכרותו עם הסביבה העסקית בה קרוב ל-1500 מפעלי תעשייה שחברים בהתאחדות , כולם עם 20 עובדים ומעלה שמעסיקים באופן ישיר 400,000 מועסקים במשק- הוא רואה כי חייבים לשים את תפקידו של מהנדס האיכות בראש שדרת הניהול בארגונים ולא בתחתיתה. מהנדס האיכות לתפיסתו, צריך להיות חלק מהאסטרטגיה, מהחזון, מקבלת ההחלטות, ולא רק בנקודות הקצה, לא רק ברצפת הייצור.
בכנס לקחו חלק, בין היתר חלק דמויות בכירות נוספות בתחום האיכות והאמינות. חוה שר, לשעבר סמנכ”ל איכות ברפא”ל, אשר עוסקת בתחום האיכות מעל ל-40 שנה, הציגה את המיזם אותו היא מנהלת כבר כ-13 שנה ומכללת כינרת הצטרפה אליו כעת. במסגרת מיזם זה- מיזם המצויינות בצפון, מלווים מומחי איכות עשרות ארגוני תעשיה בצפון בהתנדבות לצורך שיפור ומינוף פעילות הארגונים. בפרוייקט שותפים גם רפא”ל, התאחדות התעשיינים, האיגוד הישראלי לאיכות, מוסדות אקדמיים ועוד. לדברי חוה שר, באמצעות המיזם ניתן להדגיש את נושא התרבות, כי איכות זה גם מקצוענות אבל גם תרבות ובו העברת הידע מאד חשובה.
נציג איכות נוסף שהציג היה שרון אנקר, מנהל איכות בכיר בקריה למחקר גרעיני, שיציג את מחקרו החדש העוסק במומחיות ובסמכות של מנהל האיכות, במחקרו בדק את טיב התפקוד בקרב מנהלי איכות ומצא באופן מפתיע שרוב המנהלים מרגישים שלא ניתנת להם אוטונומיה בתפקיד, מה שמוביל לתסכול ועלול להסתיים באסונות גדולים.
שלמה ליכטנשטיין ראש מינהל איכות בתעשייה האווירית לשעבר ומנהל כיום את תחרות בינלאומית בתחום החדשנות, הציג את מרכיבי התחרות והמדינות השותפות בו. תחרות זו מעודדת חברות וארגונים מתחומי תעשייה ושירות שונים להציג מוצרים בהם קיימת חדשנות והעלאת איכות החיים והרווחה.
בוגר המסלול להנדסת איכות ואמינות במכללה האקדמית כנרת, צח אלקובי, משמש כבר מספר שנים כמהנדס תהליכים ביצור מוצרים רפואיים בחברת הענק General Electric. צח הציג שתי מערכות עיקריות באמצעותן ניתן היה בחברה להוביל לחסכון רב ולייעול העבודה. מדובר על מערכת מדי מומנט דיגיטליים ומערכת בקרת טמפ’ דיגיטלית.
לסיום מושבי ההרצאות, הציג ד”ר ענן חלבי את הנושא שלו בתחום הנדסת האמינות. לדעתו, שילוב של המידע המביא איתו הלקוח לארגון, יחד עם כלי הניתוח של דרישות הלקוח וביצוע ניתוח של כשלים אפשריים בתהליכים, מאפשר למקסם את האופן בו ארגון יוכל להפיק תועלת מהמידע המגיע ממקורות שונים לתוך הארגון לידי מהנדסי האיכות והאמינות.
הפאנל אשר התקיים בסוף הכנס, אותו הנחתה ד”ר ג’קי אשר, עסק בנושא השימוש שיש למהנדסי האיכות בכלים שונים והאפקטיביות שלהם לאור הקשרים של הארגון עם ספקים ועם מפיצים. בפאנל הוצגו דעות שונות לגבי חשיבות היחס של ארגיוני תעשיה לדרישות לקוחות הקצה וכיצד דרישות אלו מתורגמות לצרכי הארגון המועברים לספק הישיר או העקיף.