28,500 סטודנטים וסטודנטיות ילמדו בתש”פ באוניברסיטת תל-אביב, אוניברסיטת המחקר הגדולה בישראל. באוניברסיטת תל אביב מצידים השנה עלייה משמעותית במספר התלמידים החדשים: כ-10% בתואר הראשון, וכ-4% בתואר השני, בנוסף, 43 חוקרים חדשים ייקלטו השנה באוניברסיטה. תכניות הלימודים המבוקשות ביותר לתואר הראשון הן מדעי המחשב והנדסת חשמל
כ- 28,500 סטודנטיות וסטודנטים ילמדו בשנה”ל תש”פ באוניברסיטת תל אביב, במסגרת תוכניות הלימודים לתואר ראשון, שני, שלישי, לימודי תעודה, תוכניות בינלאומיות ותוכניות מיוחדות.
כ-5,000 סטודנטים חדשים יתחילו את לימודיהם לתואר הראשון – עלייה של כ-10% לעומת מספרם בתשע”ט, וכ- 3,000 לתואר השני, כ-4% יותר.
הגידול במספר הסטודנטים בתואר הראשון מקיף את כל הפקולטות: עלייה של 25% בהנדסה, למעלה מ-30% במשפטים ולמעלה מ-8% בפקולטות למדעי הרוח ואמנויות יחד. 58% מכלל הסטודנטים המתחילים ללמוד השנה הן נשים.
השנה ייקלטו באוניברסיטה 43 באוניברסיטה חוקרות וחוקרים חדשים, רבים מהם חוזרים מפוסט דוקטורט באוניברסיטאות עילית בחו”ל. הם מצטרפים לכ-450 חוקרים שנקלטו בקמפוס בעשור האחרון.
המסלולים המבוקשים – מדעי המחשב והנדסת חשמל
תוכניות הלימודים המבוקשות ביותר לתואר הראשון הן: מדעי המחשב במקום הראשון עם כ-2,400 נרשמים והנדסת חשמל במקום השני עם כ-1,800 נרשמים. מקצוע הרפואה מבוקש אף הוא עם 1460 נרשמים. הפקולטה הגדולה היא הנדסה ולומדים בה כ-4,000 סטודנטים.
באוניברסיטת תל אביב נפתחו השנה גם מספר תוכניות לימודים חדשות ובהן “עם הפנים להייטק”, תוכנית ייחודית להשתלבות מהירה בהייטק.
הפקולטה להנדסה של אוניברסיטת תל אביב השיקה השנה תוכנית דו-חוגית חדשה וייחודית בשם ‘מדעים להייטק’. התוכנית מכשירה את בוגריה להשתלבות בעולם ההייטק, תוך שהיא מאפשרת שילוב של לימודי הנדסה עם כל תוכנית דו-חוגית אחרת באוניברסיטה, כולל תוכניות במדעי החברה והרוח. כך למשל יוכלו סטודנטים ללמוד מדעי הייטק פלוס כלכלה, פלוס ביולוגיה, פלוס ניהול, פלוס פילוסופיה ואף לימודי מזרח אסיה. בעלי תואר ראשון בכל התחומים יכולים ללמוד את התוכנית הדו-חוגית לבדה (במתכונת של ‘חוג לאחר התואר’) ולהשלימה תוך 3-4 סמסטרים.
התוכנית נבנתה בשיתוף עם מנהלים מהתעשייה בכדי לתת מענה לדרישה ההולכת וגוברת לעובדים בתחומים המבוקשים בהייטק. היא מיועדת למועמדים בעלי חתכי קבלה גבוהים שאינם מעוניינים בלימודי הנדסה או מדעי המחשב, אך רוצים לפתוח אופק תעסוקתי בתעשיית ההיי-טק. הלימודים כוללים הקניית רקע רחב במתמטיקה עם התמקדות במחשבים ובמערכות מידע, לצד קורסים בתחומים ‘חמים’ במיוחד, כמו מדע הנתונים, בינה מלאכותית, למידת מכונה, הצפנה ואבטחת מידע, וכן פרויקטים בתעשייה אשר עתידים לסייע לתלמידים במציאת מקומות עבודה.
רפורמה נוספת שמשיקים בתוכניות הלימודים לתואר ראשון במדעי הרוח היא “דלתות לעולם העבודה החדש”. בעקבות בחינה מחודשת, ערכה אוניברסיטת תל אביב שינויים משמעותיים בתוכניות הלימודים בפקולטה למדעי הרוח, במטרה לעודד ולחזק את תחומי מדעי הרוח וכן לאפיין ולעצב את דמותם של בוגרי הפקולטה.
המתווה החדש מושתת על שלושה יסודות: א. יסודות הומניסטיים – חשיפה למגוון עולמות, קורסי דגל שונים ורחבים, וסדנאות בעברית ובאנגלית המקנות מיומנויות אקדמיות; ב. לימודי עומק – לימודים נבחרים מהיצע מקצועות הלימוד בפקולטה; ג. חיבור אישי – קורסים בעלי אופק אישי, אופק מקצועי ואופק מחקרי, וקורסים לחיזוק ההעמקה בדיסציפלינה.
כך למשל ניתן לשלב במסגרת “החיבור האישי” הקבץ של לימודי יזמות, לימודים לקראת תעודת הוראה, הקבץ תוכן ועוד, בהיקף משמעותי שיכול להגיע ל-16 שעות סמסטריאליות (מתוך 120 השעות לתואר).
ביה”ס לחינוך, המשויך לפקולטה למדעי הרוח, מציע גם הוא תוכנית לימודים עדכנית ואטרקטיבית המביאה בחשבון את הדינמיות של תחום החינוך, את ההתפתחויות הטכנולוגיות ואת אופיה המשתנה של החברה המודרנית בעקבות ההתפתחויות הללו.
בנוסף ניתן לשלב חטיבות לימודים מהפקולטה למדעי הרוח בתוכניות הלימודים של מקצועות המדעים המדויקים וההנדסה.
קורסים ביזמות בלימודי התואר הראשון
בוגרי אוניברסיטת תל אביב ממשיכים להיות מדורגים, זו השנה החמישית ברציפות, במקום ה-8 בעולם, והראשון מחוץ לארה”ב, במספר הבוגרים שגייסו הון לסטארטאפים שהקימו.
אוניברסיטת תל אביב שואפת להרחיב את מספר הבוגרים-היזמים שלה – גם במספר, גם בגיוון (יותר נשים, יותר ערבים, יותר מהפריפריה), ביזמות עסקית, ביזמות חברתית, וכן בהובלת יזמות פנים-ארגונים.
המרכז החדש ליזמות ולחדשנות באוניברסיטת תל אביב מציע לימודי בחירה ביזמות לתלמידי התואר הראשון. הלימודים מאפשרים לסטודנטים להכיר את עולם היזמות, את הסביבה שבה הוא פועל, ואת עולם המושגים שלו. בהמשך, הסטודנטים יוכלו להעמיק את הבנתם בהיבטים היישומיים של תחום היזמות, ולהתנסות בעיצוב ובהזנקה מקצועית של מיזם עסקי או חברתי חדש.
מודל הפעולה של המרכז מוצג כרשת של מטרו עם ארבעה קווים – קו עסקי, קו חברתי, קו עיצובי יצירתי וקו בסיס – וכל סטודנט או סטודנטית מוזמנים להחליט להיכן היא/הוא רוצה להגיע ובאילו תחנות לעבור. המרכז יעמיד לרשות הסטודנטים מגוון שירותים ומרחבי התנסות, במטרה לפתח את כישוריהם כיזמים, ולממש את הרוח היזמית המפעמת בקמפוס. פרויקטים נבחרים אף יזכו למימון ראשוני.
תוכניות חדשות נוספות לתואר ראשון הן מסלול מתמטיקה שימושית וסטטיסטיקה להייטק בפקולטה למדעים מדויקים; מסלול חקר חברה דיגיטלית בתוכנית הדו-חוגית בתקשורת ובסוציולוגיה ואנתרופולוגיה; ומסלול מדעי המידע בתוכנית הדו-חוגית בפסיכולוגיה ובסטטיסטיקה וחקר ביצועים, שיהווה בסיס לחקר ההתנהגות האנושית.
גם במסלולים לתואר שני נפתחו השנה מספר תכניות חדשות. הפקולטה למשפטים פותחת לראשונה תוכנית עיונית מקוצרת לתואר שני במשפטים במתכונת של ארבעה סמסטרים – סתיו, חורף, אביב וקיץ, בשנה אינטנסיבית אחת. התוכנית זוכה לביקוש חסר תקדים ויתחילו ללמוד בה יותר מ-200 סטודנטים.
תכנית בינתחומית לתואר שני תיפתח בפסיכולוגיה (כולל אפשרות למסלול ישיר לדוקטורט), שתאפשר לתלמידים מצטיינים להיחשף למגוון תחומי הידע והשיטות בפסיכולוגיה על פי תחומי העניין האישיים שלהם.
גם עשייה חברתית
מלבד לימודים אקדמאיים לתואר, באוניברסיטת תל אביב לא מתבצרים במגדל השן ומעודדים את הסטודנטים למעורבות חברתית עם תוכנית מתחברים+ – תכנית פורצת דרך לקידום עשייה חברתית
תכנית מתחברים+ פותחת שנה רביעית ונערכת לפתיחת 68 קורסים משלבי עשייה חברתית בכל הפקולטות. מתוכם, 18 קורסים חדשים ו 10 קורסים רב תחומיים.
במסגרת התכנית, נבנות כל שנה מעל 150 שותפויות עם ארגונים ללא מטרת רווח מתוך מטרה לקדם ערוצים אפקטיביים בהם ניתן לנתב את הידע האקדמי כבסיס לפעילות חברתית וכבסיס לתהליכי קבלת החלטות בארגונים וברשויות הציבוריות השונות.
השנה הושם דגש על הידוק שיתוף הפעולה עם עיריית תל אביב – יפו. במסגרת יוזמת Impact Tel Aviv – יחידת החדשנות של העירייה והיחידה למעורבות חברתית, שמובילה את תכנית מתחברים פלוס, נבנית פלטפורמה בה הידע האקדמי יקדם התמודדות עם אתגרים בזירה העירונית.
הסטודנטים, בהנחיית חוקרים מסגל האוניברסיטה, ישתתפו בפרויקטים שנועדו לפתח פתרונות חדשניים ויצירתיים לצרכים שיוגדרו על ידי העירייה. הם ילמדו איך להשתמש בצורה מושכלת ויצירתית בידע תיאורטי, באופן שיתרום לקידום התמודדות עם אתגר אקטואלי בזירה עירונית מורכבת, דינאמית ומרובת שיקולים ואינטרסים. תהליך הלמידה ישלב מרכיבים תיאורטיים עם התנסות בשטח, והסטודנטים יפגשו וישתפו פעולה עם אנשי מקצוע ומקבלי החלטות מובילים ברשות העירונית.
בנוסף, השנה תפתח אוניברסיטת תל אביב את – Tau impact+תוכנית עמיתים למובילי שינוי חברתי מקרב חברי קהילת האוניברסיטה. משתתפי התוכנית ייפגשו אחת לשבועיים, מנובמבר 2019 ועד מאי 2020, ויערכו שלושה סיורים – לכנסת, לדרום תל אביב ולנגב. הם ייחשפו למגמות עכשוויות בזירה המקומית והבינלאומית, יכירו אסטרטגיות חדשניות לשינוי חברתי, יקבלו השראה מאחרים שמניעים מהלכים אפקטיביים בני-קיימא בישראל, וילמדו כיצד למצות את משאבי האוניברסיטה לקידום יוזמות בעלות השפעה נרחבת.